BINAR-2019

S-a incheiat prima editie a expozitiei BINAR, care a prezentat o radiografie a initiativelor romanesti la granita dintre arta si tehnologie

Prima ediție BINAR, un proiect semnat The Institute si inspirat de UniCredit Bank, a reunit in cladirea monument istoric a fostului restaurant Cina, din Cartierul Creativ, peste 50 de proiecte la granita dintre arta, tehnologie si design. BINAR reprezinta un demers de mapare si promovare a scenei new media din Romania, care si-a propus sa ofere publicului intr-un eveniment anual o radiografie a initiativelor locale.

Turul expozitional a cuprins proiecte prezentate anterior la nivel international, precum Sentientia si Hybrid Sensorium, care au fost expuse la Ars Electronica, dar si proiecte special realizate cu aceasta ocazie, precum instalatia interactiva Conductor, semnata de Les Ateliers Nomad alaturi de Bazooka de la Moonlight Breakfast. Conductor le-a permis vizitatorilor sa creeze muzica in timp real cu ajutorul unor gesturi specifice facute cu mainile.

BINAR 2019 a debutat cu un live act sustinut de Mischa Blanos, urmat de un DJ set pregatit de Nipple’s Delight & Romansoff. Performance-ul muzical a fost completat de un interactive light show realizat de studioul de creatie H3.

Programul evenimentului a inclus si screeninguri de animatii, in parteneriat cu Animest, Festivalul International de Film de Animatie, si cu sprijinul Forumului Cultural Austriac Bucuresti, precum si un live act audio-video semnat de Penumbre, pseudonim sub care creeaza artistii Mihai Matei si Dragos Pitaru.

Prin intermediul tehnologiei AR publicul larg a putut intra in lumea animata a unor personaje de poveste, precum cele imaginate in proiectele semnate de Reniform Production, sau a putut explora, pornind de la fotografii de epoca, scene din bazarul din Ada Kaleh readuse la viata de Zeppelin Design prin tehnologii digitale interactive.

Instalatia de arta video ATMAN, semnata de scenograful Adrian Damian, a permis vizitatorilor sa exploreze senzatii ale corpului nenascut si sa retraiasca amintiri din perioada intrauterina. Bazata pe experienta reala de a deveni parinti a Madalinei Ciotea si a lui Adrian Damian, instalatia a invitat publicul sa mediteze asupra originii si a transcendentei vietii, sa paseasca intr-un univers imersiv ce exprima viziunea autorilor asupra unui stadiu al vietii cand inca suntem conectati la o alta sursa de energie.

RocketMan360, realizat de SPIDER group, singurul film romanesc, dar si european selectat in sectiunea VR la Sundance Film Festival 2019 si castigator al titlului Best VR film la Cinequest Film Festival, a putut fi vizionat de publicul roman la BINAR 2019.

Evenimentul a reunit artisti precum Vali Chincisan, finalist al competitiei Art Vision – Modern Nomination in cadrul festivalului Circle of Light 2018 (Moscova, Rusia) si castigator al City Council’s special prize: “800th anniversary of Salamanca” (Salamanca, Spania) sau studiouri recunoscute international, precum Studioset, ale caror filme au fost prezentate la Cannes Film Festival si Onedotzero Festival, la London’s BFI. Alaturi de Ioana Mischie si STORYSCAPES, Studioset a prezentat la BINAR 2019 PENDULUM (Selves in Perpetual Motion), lucrare ce face parte dintr-un amplu studiu vizual al skateboarding-ului filmat in Venice, California, dar si Guvernul Copiilor, o franciza transmedia originala care reuneste elemente de film, web, gaming si VR.

Proiectul Guvernul Copiilor a debutat in Romania atat ca experiment de imaginatie civica individuala si colectiva, cat si ca abordare cinematografica inovatoare, devenind primul lung-metraj documentar stereoscopic (3D) romanesc. In contextul in care Romania a implinit 100 de ani, in cadrul proiectului au fost invitati 100 de copii pentru a-si imagina urmatorii 100 de ani ai tarii.

Conceptul expozitional al BINAR a fost semnat de Dilmana Yordanova, unul dintre pionierii scenei new media din Romania, si de The Institute.

Dilmana Yordanova a infiintat alaturi de Mihaela Kavdanska, in 2006, in Bucuresti, studioul KOTKI visuals, fiind printre primii din Europa de Est care au implementat noile tehnologii in artele vizuale si ale spectacolului. Cele doua sunt, de asemenea, initiatoarele platformei AVmotional, unul dintre cele mai articulate proiecte de promovare a scenei de cultura urbana contemporana din Romania. Editia cu numarul trei a festivalului AVmotional, primul festival dedicat scenei new media din Bucuresti, s-a desfasurat in 2006 in acelasi spatiu in care a avut loc si BINAR.

BINAR a facut parte din Bucharest Artworlds @ The Wrong Biennale #4. Proiectul principal expus in cadrul BINAR cu aceasta ocazie a fost Predictive Art Bot, un algoritm care transforma titlurile stirilor din presa in concepte artistice, caruia i s-a adaugat lucrarea video colaborativa “What’s wrong with the artworld(s)?”, care si-a propus sa radiografieze scena de arta contemporana.

The Wrong Biennale este un eveniment global care isi propune sa dezvolte cultura digitala contemporana. Misiunea sa este aceea de a promova si propulsa arta digitala contemporana catre o audienta mai larga printr-un eveniment bianual care reuneste o vasta selectie de lucrari de arta digitala, aducand in prim-plan artistii, curatorii si institutiile parte din scena culturii digitale de astazi.

Artworlds inseamna o serie de evenimente culturale pe teme actuale, relevante, care le sunt utile publicului prin stimularea discutiilor si prin angajamentul de a face arta si cultura accesibile atat la nivel national, cat și international. Astfel de evenimente variaza de la gazduirea de expozitii temporare internationale de arta contemporana pana la organizarea de evenimente extinse la nivelul intregului spectru cultural (spectacole, conferinte si altele). Artworlds este editia bucureșteana a The Wrong Biennale.

UniCredit Bank este parte a UniCredit, banca comerciala paneuropeana puternica, cu un sistem integrat de servicii de banking Corporate si de Investitii, care ofera o reţea unică vest-, central- şi est-europeana bazei sale de 26 de milioane de clienti. UniCredit pune la dispoziţia clientilor sai atat expertiza locala, cat si internationala, oferindu-le acces de neegalat la banci de top in 14 piete principale: Italia, Germania, Austria, Bosnia si Herţegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia si Turcia. Bazandu-se pe o reţea internationala de sucursale si filiale, UniCredit deserveste clienti in alte 18 tari din intreaga lume.

Grupul este prezent in Romania prin: UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management si UniCredit Services.

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *