Diploma Cover

S-a incheiat DIPLOMA Show, editia a X-a

Peste 10.000 de persoane au admirat lucrarile noii generatii de artisti, arhitecti si designeri romani la cea de-a X a editie DIPLOMA Show.

Diploma 5

DIPLOMA Show, festivalul noii generatii de artisti, arhitecti si designeri romani, organizat de The Institute si prezentat de UniCredit Bank, a incheiat a X-a editie, care s-a desfasurat intre 7 si 15 octombrie. Organizat la Combinatul Fondului Plastic, festivalul a primit si in acest an vizita a peste 10.000 de persoane, ce au admirat 130 de lucrari din 16 categorii creative diferite: de la moda la pictura, arhitectura, design interior, scenografie, sculptura si multe altele.

Expozitia centrala a DIPLOMA Show a fost printre cele mai ample din toate editiile festivalului, intinzandu-se pe aproximativ 2.000 de metri patrati, impartiti in 10 pavilioane expozitionale din cadrul Combinatului Fondului Plastic.

Diploma 4

Printre atractiile editiei din acest an, s-au numarat: un fashion show neconventional, performance-urile din cadrul pavilionului dedicat scenografiei, un targ de design romanesc, dar si o serie de masterclass-uri cu artisti si specialisti consacrati din industriile creative.

Pentru al zecelea an consecutiv, DIPLOMA Show a adus in fata publicului larg cele mai bune lucrari ale noii generatii de artisti, arhitecti si designeri romani. Timp de 9 zile, peste 10.000 de vizitatori au ajuns la Combinatul Fondului Plastic din Bucuresti pentru a vedea expozitia centrala sau pentru a participa la activitatile, evenimentele si initiativele numeroase din cadrul festivalului. Un varf de vizitatori a fost atins in seara vernisajului pentru public, pe 7 octombrie, cand a avut loc DIPLOMA Show Opening Night.

„Unul dintre obiectivele noastre ca organizatori este despre cum orasul va <<adopta>> in timp proiectele The Institute, chiar cu riscul ca noi sa le <<pierdem>>. Ma refer la asumarea lor de catre comunitatea artistica, bresle profesionale, mediul academic sau administratia publica, din punct de vedere al brandingului de oras, al retinerii si atragerii de talente, al diversificarii audientei si accesului la actul cultural si artistic al generatiilor noi, pana la transformarea unor <<scene>> in adevarate industrii creative, care sa aduca plus valoare intregului oras”, a declarat Andrei Bortun, CEO The Institute.

La organizarea editiei din acest an, a lucrat timp de 8 luni o echipa de aproximativ 100 de persoane. Lucrarile expuse au fost alese dintr-un numar record de inscrieri de un Board Creativ format din peste 70 de specialisti ai industriilor creative, practicieni si reprezentanti din mediul academic.

Printre atractiile editiei aniversare DIPLOMA Show: un fashion show neconventional, masterclass-uri cu artisti si designeri consacrati si un targ de design romanesc

Cele 20 de creatii de moda expuse in acest an la DIPLOMA Show au beneficiat si de un fashion show inedit, creat de Alina Gavrila- Bortun /Gavrila Fashion Tellers. DIPLOMA Doors – Fashion Show a deschis usile creativitatii studentesti si a vorbit despre curaj, libertate de expresie, sensibilitate, fragilitate, diversitate, despre temeri si framantari ale procesului de creatie.

DS Fashion Show 2

DS Fashion Show1 (1)

Una dintre atractiile primului weekend de festival a fost si Hot Lagoon Fair, primul targ de printuri si tiparituri de arta care promoveaza noua generatie a industriilor creative locale. Intr-o singura zi, la editia cu numarul #14 a targului, s-au vandut peste 100 de obiecte de design romanesc, cele mai apreciate de public fiind art printurile si obiectele vestimentare.

O noutate a editiei din acest an a fost reprezentata de o serie de live performance-uri care au avut loc in cadrul pavilionului dedicat scenografiei, realizat printr-o initiativa condusa de Adrian Damian. Performance-ul „The Red Thread” a recontextualizat 5 personaje feminine emblematice, propunandu-si sa duca la o noua intelegere a acestora. De asemenea, performance-ul „Frozen” a pus in scena doua perspective asupra unei fetite de 10 ani: una a inocentei, bucuriei si naivitatii copilariei pe de o parte, iar pe de alta parte – una a denaturarii si degradarii la nivel de obiect a imaginii unui copil.

Printre alte atracții ale DIPLOMA Show 2023, amintim și:

Intrarea în universul creativ DIPLOMA Show a fost imaginată prin instalația interactiva IQOS, Together Forward, un portal care conducea comunitatea spre expoziție și o invita, astfel, să facă un pas spre viitorul ilustrat de viziunile noilor generații de artiști.
DIPLOMA GROW, program de masterclass-uri, prezentat de Globalworth, cu profesioniști cunoscuți din domeniile creative. Cei interesați să afle informații din culise de la arhitecți, designeri și artiști cu renume despre traseul lor profesional i-au putut vedea pe: Raluca Ghica, Dorin Ștefan Adam, Dragoș Buhagiar, Richard Hardy, Roman Tolici și Paul Mureșan.
Expoziția de arhitectură, design interior și design de obiect, dezvoltată de Primăria Sectorului 1 în Spațiul The Institute din cadrul Combinatului Fondului Plastic.
O selecție de animații prezentate de-a lungul timpului în cadrul DIPLOMA Show, proiectate în cadrul unui pop-up cinema semnat de Kozel.

Traseul format din 10 locuri-cheie din București, parte din campania aniversară DIPLOMA 10 ALUMNI, unde vizitatorii au putut descoperi 10 lucrări expuse la DIPLOMA Show de-a lungul timpului. Cele 10 locuri de expunere au fost destinații neconvenționale, de la spații de socializare până la librării și zone de tranzit.

Ce urmeaza pentru DIPLOMA Show

Printre planurile de viitor ale organizatorilor, se numara dezvoltarea programului DIPLOMA GROW si aducerea in fata noii generatii a mai multor arhitecti, designeri si artisti consacrati din industriile creative.

De asemenea, incepand cu acest an, The Institute acorda in premiera bursa anuala Cezar Arhip unui absolvent participant la DIPLOMA Show 2023. Artistul care va beneficia de aceasta bursa este selectat de echipa The Institute si va primi o bursa in valoare de 3000 euro, pentru a-si continua parcursul profesional si dezvoltarea in cadrul domeniilor creative.

Pentru a zecea oara anul acesta, DIPLOMA Show a devenit nu doar locul de intalnire, ci si punctul de lansare si promovare a noilor talente, intr-un eveniment unic in care acestia si-au putut prezenta lucrarile publicului larg si profesionistilor din lumea artistica din Romania.

Diploma 2

Diploma 3

Universitati participante: Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea Politehnica din Timisoara, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati, Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” din Iasi, University Of The Arts London, Avans Hogeschool, ‘s-Hertogenbosch, Universitatea de Arte din Targu-Mures, Universitatea Nationala de Arta Teatrala Si Cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucuresti

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *