Screenshot 2022-12-09 at 12.29.03

MUST SEE: EXPOZITIE ANS AZURA 10 – 14 decembrie

Calitate si raritate in prima licitatie Ans Azura dedicata artei romanesti moderne:

Ans Azura dezvaluie Portretul Carlottei Leria realizat de Nicolae Grigorescu acum 150 de ani

Nicolae Grigorescu_Portretul Carlottei Leria
Nicolae Grigorescu_Portretul Carlottei Leria

 

ANS AZURA, platforma digitala dedicata artei din Centrul si Estul Europei si Orientul Mijlociu aniverseaza 1 an de activitate prin organizarea primei licitatii boutique din Romania. Cele 21 de loturi cu valoare muzeala curatoriate de Andreea Stanculeanu si Suzana Vasilescu vor putea fi vazute, inainte de a fi licitate, in Sala New York a The Marmorosch Hotel, in perioada 10 – 14 Decembrie. Incepand cu data de 11 decembrie, ora  10 AM, ora Romaniei, iubitorii si colectionarii de arta din intreaga lume vor putea sa plaseze oferte online pentru lucrarile aflate in licitatie, urmand ca in data de 14 decembrie de la ora 7 PM, ora Romaniei, sa urmareasca si sa isi adjudece loturile favorite in cadrul licitatiei hibrid – LIVE pe ansazura.com sau fizic in sala New York a The Marmorosch Hotel.

Intr-un an de activitate Ans Azura a organizat 7 licitatii online, cu loturi adjudecate in valoare de peste 5,000,000 Euro de catre colectionari din toata lumea, a atras si implicat viitoarea generatie de colectionari, a sustinut vizibilitatea practicilor artistilor din Europa Centrala si de Est si Orientul Mijlociu, a contribuit la recunoasterea relevantei acestora la nivel international, a curatoriat lucrari rare cu calitate muzeala relevante in context local, regional si international, si a contribuit la bazele unui ecosistem puternic si stabil, punand accent pe educare, apreciere si valorizare a unei colectii.

La aniversarea unui an de activitate Ans Azura organizeaza prima licitatie dedicata artei romanesti moderne. Romanian Modern Art Evening Sale prezinta 21 de lucrari cu o valoare totala estimata la 577. 500 Euro. Semnate de cei mai importanti artisti romani din perioada interbelica: Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Samuel Mutzner, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Iosif Iser si Nicolae Darascu, 80% dintre lucrari se afla pentru prima data intr-o licitatie publica.

Doar in perioada 10 – 14 decembrie, in intervalul orar 10:00 AM – 7:00 PM cele 21 de loturi vor putea fi vazute intr-o expozitie ce precede licitatia in Sala New York a The Marmorosch Hotel. Accesul este liber in intervalul orar mentionat.

10 - 14 Decembrie, The Marmorosch Hotel, Sala New York, 10:00 AM - 7:00 PM. Acces liber.
10 – 14 Decembrie, The Marmorosch Hotel, Sala New York, 10:00 AM – 7:00 PM. Acces liber.

Vedeta licitatiei este o lucrare ce apare pentru prima data intr-o vanzare publica, dupa 150 de ani de la realizarea ei –  Portretul Carlottei Leria realizat de Nicolae Grigorescu, cca. 1870.  In 1945, la Paris lucrarea a fost cumparata de la Printesa Cantacuzino cu suma de 1.200.000 de lei, conform etichetei de pe verso-ul lucrarii, suma care astazi reprezinta contravaloarea a 200.000 de USD. Lucrarea prezentata in licitatie este exceptionala si, probabil, asemenea lucrarii cu titlul “Portret pierdut” – ce face parte din aceeasi serie de portrete si care se afla in patrimoniul Muzeului Municipiului Bucuresti – este o aluzie la feminitatea persoanei pe care Grigorescu a iubit-o cu multa patima: soprana Carlotta Leria. Fascinat de frumusetea rara a Carlottei, Nicolae Grigorescu i-a dedicat cateva portrete in timpul petrecut la Barbizon. Senzualitatea acestei lucrari consta chiar in reprezentarea gatului si a spatelui femeii. Portretul Carlottei Leria porneste in licitatie de la 65.000 Euro si este evaluat intre 80.000 – 120.000 Euro.

Un alt lot important este reprezentat de cele doua lucrari pandant apartinand lui Iosif Iser:  “Familie de tatari” si ”Doua cadane” – doua momente si doua ipostaze diferite ale parcursului catre realizarea unei teme urmarite cu obstinatie de catre artist si anume expresivitatea si pitorescul unic al lumii orientale, oferind oricarui colectionar sau institutie muzeala privilegiul unic de a detine o parte insemnata din exemplificarea acestei teme. Dintre cele doua lucrari prezente in licitatie, cea intitulata “Familie de tatari” se afla prima in cronologia stilistica a artistului, estetica sa fiind mai realista si mai fidela fata de motiv, in timp ce lucrarea ,,Doua cadane” accentueaza studiul formei si libertatea expresiei. Cele doua lucrari pornesc in licitatie impreuna de la 34.000 Euro si sunt evaluate la 40.000 – 60.000 Euro.

Iosif Iser_Familie de tatari:Doua cadane
Iosif Iser_Familie de tatari:Doua cadane

Informatii despre fiecare lucrare in parte pot fi parcurse aici.

Licitatia Romanian Modern Art Evening Sale se va desfasura in Sala New York a The Marmorosch Hotel in data de 14 Decembrie si va fi transmisa LIVE pe ansazura.com. Intrarea la eveniment se face in baza invitatiei, respectiv preinscriere.

***

 

Despre ANS AZURA

ANS AZURA, prima platforma digitala dedicata artei din Centrul si Estul Europei si din Orientul Mijlociu, lansata pe 7 noiembrie 2021 si sustinuta de o retea internationala de experti din pietele CEE si din Orientul Mijlociu, a fost conceputa din dorinta de a obtine o vizibilitate mai mare,  necesara pentru aprecierea artistilor din cele doua regiuni.

Initiatoarele proiectului sunt Suzana Vasilescu, istoric de arta, art advisor si fondator al galeriei de arta contemporana SUPRAINFINIT din Bucuresti, Romania, si Andreea Stanculeanu, art adviser, fondator si director al Galeriei de Arta Contemporana Sector 1, aflata tot in Bucuresti. Cele doua partenere isi propun sa creeze o comunitate online de artisti, cumparatori, vanzatori si iubitori de arta care sa aiba acces facil la un flux continuu de lucrari atat printr-o sectiune de expozitii si vanzari private, cat si prin licitatii (5 licitatii si 3 expozitii curatoriate pe an).

 ANS AZURA promoveaza cei mai importanti artisti din teritoriile Europei Centrale si de Est – Romania, Slovenia, Croatia, Serbia, Polonia si Ungaria, si din Orientul Mijlociu – Peninsula Araba, Anatolia, Liban, Egipt, Siria, Iran si Irak.

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *