Moda sustenabilă – este verdele culoarea viitorului?

Moda sustenabila – este verdele culoarea viitorului?

Moda sustenabila – este verdele culoarea viitorului?

Moda sustenabilă – este verdele culoarea viitorului?

In perioada 18-27 mai, Ambasada Suediei la Bucuresti prezinta expozitia ’Swedish Fashion and Design Stories’. In cadrul ei sunt prezentati designeri deschizatori de drumuri si reprezentanti ai generatiei de designeri tineri care duc mai departe povestea artei, a maiestriei si a constiintei sociale. Expozitia ofera o perspectiva societala asupra modei si design-ului, precum si a rolului pe care il are designerul. Invitatul nostru special, Agnieszka Knera, Sustainability Manager H&M Sales Market East, se alatura proiectului pentru a arata in ce fel moda poate deveni mai sustenabila si cu un impact mult redus asupra mediului inconjurator.

Este tentant sa cumperi haine noi in mod regulat, mai ales atunci cand magazinele iti ofera constant alternative. Comparativ cu anul 2000, consumatorul mediu achizitioneaza astazi cu 60% mai multe articole vestimentare. Industria modei este a doua cea mai poluanta industrie din lume dupa cea petroliera. Poluarea apei, folosirea de chimicale toxice si deseurile textile sunt unele dintre impacturile negative ale modei. Pentru producerea unei singure perechi de jeansi sunt necesari 21.000 litri de apa, 1.5 kilograme de pesticide si se produc pana la 30 kilograme de gaze cu efect de sera. Totodata, industria textila emite mai multe gaze cu efect de sera decat industria transportului international naval si aviatia, la un loc! Daca consumul continua in acest ritm, in 2050 vom avea nevoie de trei ori mai multe resurse naturale decat am utilizat in anul 2000. Totodata, aspectele din spatele scenei pe care o reprezinta moda globala si industria textila nu sunt mereu cele mai incantatoare. Auzim deseori povesti despre exploatare, conditii de munca lipsite de etica, consum ineficient de resurse si emisii de dioxid de carbon. In Suedia se fac eforturi si se pune accent pe nevoia de noi tehnologii, inovatie si cooperare intre sectorul de afaceri, mediul academic si sectorul public. Pentru a realiza o economie sustenabila a modei, industria trebuie sa re-examineze toate elementele lantului de valori si sa schimbe sistemul din temelii. Una dintre problemele majore este aceea ca industria modei este dominata de un model de afaceri liniar care implica o risipa enorma de resurse si care este nesustenabil din punct de vedere economic, uman si al mediului inconjurator. Pe masura ce industria face tranzitia la o economie circulara, fiecare veriga din lantul de valori va ajunge sa fie conectata, astfel ca valoarea adaugata a produsului va putea fi pastrata pentru un timp cat mai indelungat in vreme ce cantitate de deseuri va fi redusa.

”Industria modei trebuie sa gaseasca urgent modalitati pentru a avea un impact redus asupra climatului si mediului inconjurator! Cred ca industria suedeza a modei ocupa un loc principal in cautarea in mod activ de modele de afaceri sustenabile si circulare care sa asigure beneficii de mediu. Este incurajant sa vad ca mediul de afaceri, cel academic si sectorul public coopereaza in vederea obtinerii unei mode durabile. In calitate de consumatori, trebuie sa fim constienti ca alegerile noastre personale au impact asupra mediului inconjurator si trebuie sa ne asiguram ca alegem moda sustenabila!”, a spus Ambasadoarea Suediei la Bucuresti, doamna Anneli Lindahl Kenny. “Moda sustenabila este cu siguranta directia in care trebuie sa mergem. Pentru a ajunge acolo, cu totii trebuie sa contribuim: clienti, companii de imbracaminte, producatori, inovatori. Cu totii putem face diferenta. Inca din anii 90, H&M a facut parte din aceasta trecere la moda durabila. In fiecare an stabilim noi tinte ambitioase pe care le urmarim, fapt ce poate fi vazut in rapoartele noastre privind sustenabilitatea (Sustainability Report), disponibile pe hm.com. Ma bucura foarte mult oportunitatea de a face parte din aceasta miscare si de a discuta despre ea, deoarece cred cu tarie ca are importanta pentru noi si pentru planeta pe care locuim.” a spus Agnieszka Knera, Sustainability Manager H&M Sales Market East. Expozitia poate fi vizitata zilnic in perioada 18-27 mai la sediul expozitional Romanian Design Week din Calea Victoriei nr. 46. Evenimentele cu invitati speciali vor avea loc in zilele de 20, 24 si 25 mai, conform programului de mai jos : Invitati speciali: Lena-Marie Jensen (Smart Textiles), Agnieszka Knera (H&M), Silvia Cristescu (Glamour). Moderatoare: Ana Morodan 24 mai / 18:30 / Calea Victoriei nr. 46 Vrei sa afli cum se transforma industria modei in industrie verde? Care sunt cele mai mari provocari in furnizarea de haine sustenabile si cum reuseste industria sa dezvolte tehnologii si sa- si schimbe abordarea pentru a satisface asteptarile consumatorilor? Intalneste-i pe expertii nostri si alatura-te discutiei!

Workshop de reciclare 26 mai / 11:00 – 14:00 / Calea Victoriei nr. 46 Vino la workshopul nostru gratuit si ofera hainelor tale o noua viata. Te asteptam cu piesele tale vestimentare preferate, iar impreuna cu stilistii nostri te vom ajuta cu toate sfaturile de care ai nevoie pentru a avea piese cu adevarat unice in garderoba ta! Pentru a participa la workshop asteptam sa ne scrii pe adresa de e-mail [email protected] până la data de 22.05.2018. Avem 20 de locuri disponibile, iar selecția se va face în funcție de ordinea în care primim cererile de participare! Fiecare e-mail trebuie să conțină doar solicitarea de participare, numele complet și numărul de telefon. Dacă vrei să vii cu prietenii, invită-i să se înscrie! Este timpul pentru o revoluție în modă – vino alături de noi la Romanian Design Week 18-27 mai!

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *