KV_DIPLOMA Show-2023 700x300

Incepe DIPLOMA Show, editia a X-a, la Combinatul Fondului Plastic

Festivalul noii generatii de artisti, arhitecti si designeri romani aduce expozitii, contexte de socializare, masterclass-uri, un targ de design si un pop-up cinema, pentru o experienta culturala si urbana completa

  • DIPLOMA Show, festivalul noii generatii de artisti, arhitecti si designeri romani, organizat de The Institute si prezentat de UniCredit Bank, incepe sambata, 7 octombrie 2023. Festivalul se afla anul acesta la a X-a editie si celebreaza creativitatea romaneasca printr-un mix unic de activitati, de la expozitii pana la contexte de socializare, masterclass-uri, un targ de design, un pop-up cinema si experiente outdoor.
  • Festivalul are loc intre 7 si 15 octombrie la Combinatul Fondului Plastic (Str. Baiculesti, nr. 29, Bucuresti) si prezinta, in 10 pavilioane expozitionale, 130 de lucrari din 16 categorii creative diferite, cum ar fi: fashion, design interior, arhitectura, pictura, design grafic, foto-video, design de obiect si multe altele.
  • Accesul la festival este gratuit, cu pre-inregistrare aici. Expozitia centrala poate fi vizitata de luni pana vineri, intre orele 16:00 si 22:00, iar in cele doua weekenduri – intre 10:00 si 22:00. Vernisajul festivalului are loc pe 7 octombrie, cu incepere de la ora 18.00. Celelalte activitati si evenimente din cadrul festivalului au un program dedicat.

130 de proiecte artistice, 131 de artisti, arhitecti si designeri romani, 16 categorii creative diferite, o destinatie-reper pentru creativitatea romaneasca: asa arata pe scurt experienta DIPLOMA Show, cu ocazia editiei aniversare cu numarul 10.

Publicul larg va putea admira noua generatie de talente din industriile creative intr-o expunere unica, rezultat al selectiei realizate de un board creativ format anul acesta din peste 70 de specialisti – atat profesionisti consacrati, cat si reprezentanti ai universitatilor de profil din tara. Astfel, vizitatorii DIPLOMA Show vor avea acces la proiecte din domeniile: arhitectura, arhitectura de interior, peisagistica, urbanism, arta murala, arte grafice, arte textile, ceramica-sticla-metal, design de produs, design grafic, fashion, foto-video, pedagogie, pictura, scenografie si sculptura.

Toate cele 10 pavilioane expozitionale din cadrul Combinatului Fondului Plastic vor gazdui expozitia centrala, precum si alte activitati dedicate industriilor creative si petrecerii timpului liber, in perioada 7–15 octombrie.

DIPLOMA Show este un exercitiu pe care-l facem an de an pentru a prezenta publicului larg tot ce are creativitatea romaneasca si noul val de talente locale de oferit. Editia pe care o propunem in acest an va fi o experienta completa: cu proiecte inovatoare, contexte de socializare, modalitati de petrecere a timpului liber, perspective despre cum arata viitorul si cum construim o societate mai buna si mai optimista. Sunt bucuros ca deja am adunat 10 editii de DIPLOMA Show, un festival unic la noi, care transforma mereu industriile creative intr-un spectacol. La 10 ani de la prima editie, ma uit in urma si cred ca pariul nostru cu acest festival a fost un succes, punand mereu in scena o combinatie unica de activitati care sa-l faca relevant pentru comunitati din ce in ce mai largi si mai diverse de oameni”, a declarat Andrei Bortun, CEO The Institute.

Noutati la editia aniversara DIPLOMA Show: expozitii, masterclass-uri, focus-grupuri, un targ, un pop-up cinema si experiente outdoor pentru publicul larg

Pe langa expozitia centrala, editia aniversara DIPLOMA Show aduce la Combinatul Fondului Plastic si o expozitie-invitata: „20 FAI”, dezvoltata de Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM), cu ocazia celebrarii a 20 de ani de Design de Produs si Arhitectura de Interior din cadrul universitatii.

Festivalul va fi marcat si prin contexte de socializare inedite. Spre exemplu, sambata, 7 octombrie, va avea loc vernisajul pentru public si Opening Night, incepand cu ora 18:00.

Una dintre noutatile editiei din acest an este DIPLOMA Grow, program prezentat de Globalworth. Joi, 12 octombrie, intre 10:30 si 19:00, la Galeria SENAT din cadrul Combinatului Fondului Plastic, publicul va avea acces la o zi intreaga dedicata masterclass-urilor cu profesionisti cunoscuti din domeniile creative. Speakeri din arhitectura (Raluca Ghica, Dorin Stefan), arte decorative (Dragos Buhagiar, Richard Hardy) si arte plastice (Roman Tolici, Paul Muresan) vor impartasi din experientele lor, pentru a explora alternativele profesionale existente, pornind de la aceeasi baza academica. Inscrierile la aceste sesiuni sunt gratuite (in limita locurilor disponibile) si se fac pe baza completarii chestionarului de aici.

In premiera in acest an la DIPLOMA Show, vizitatorii vor putea vizita si Hot Lagoon Fair, primul targ de printuri si tiparituri de arta care promoveaza noua generatie a industriilor creative locale, aflat la editia cu numarul #14. Creatiile realizate de noul val de artisti, designeri si ilustratori romani se vor regasi pe printuri, fanzine-uri, tricouri, piese de ceramica, stickere, carti postale, genti, sacose, carti de autor si multe alte obiecte de larg consum. Targul va putea fi vizitat la Galeria SENAT duminica, 8 octombrie, intre orele 12:00–20:00.

Dialogul cu noile generatii din industriile creative este incurajat si prin intermediul focus-grupurilor sustinute de UniCredit Bank. Demersul se desfasoara sub umbrela aniversarii a 10 ani a festivalului, un moment potrivit de analiza si reconectare cu nevoile, dorintele si asteptarile artistilor, designerilor si arhitectilor romani. Rezultatele acestor focus-grupuri vor fi comunicate ulterior.

Diploma Show, un festival ajuns la a 10-a editie, identifica si recunoaste tinerele talente din facultatile noastre vocationale. Inca de la prima editie, UniCredit Bank a sprijinit acest festival pentru a fi auzite vocile artistilor talentati si vazute lucrarile lor. Nimic nu ne ofera o satisfactie mai mare decat sa descoperim creatii valoroase, unice si surprinzatoare ale tinerilor absolventi. Intotdeauna sprijinul nostru va fi regasit in proiecte cu impact comunitar, in comunitati profesionale sau locale, pentru ca o retea de comunitati puternice si educate ne ajuta sa devenim o societate prospera si civilizata”, a spus Anca Ungureanu, director Identitate si Comunicare la UniCredit Bank.

Programul festivalului include si o selectie de animatii prezentate de-a lungul timpului in cadrul DIPLOMA Show. Acestea vor fi proiectate in cadrul unui pop-up cinema semnat de Kozel.

Intrarea in universul creativ DIPLOMA Show este imaginata prin instalatia interactiva IQOS, Together Forward, un portal care conduce comunitatea spre expozitie si o invita, astfel, sa faca un pas spre viitorul ilustrat de viziunile noilor generatii de artisti.

Spatiul outdoor al Combinatului Fondului Plastic va fi amenajat special pentru a ghida vizitatorii dintr-un pavilion in altul si pentru a favoriza petrecerea timpului liber la DIPLOMA Show. Acest traseu este completat de o amenajare peisagistica semnata de Departamentul de Peisagistica, Biodiversitate si Horticultura Ornamentala din cadrul Facultatii de Horticultura (USAMV Bucuresti), interventie ce isi propune sa contribuie la revitalizarea peisajului urban din cadrul Combinatului Fondului Plastic.

Pe langa tot ce se intampla la Combinat, editia de anul acesta anunta si un traseu cu 10 locuri-cheie din Bucuresti, parte din campania aniversara DIPLOMA 10 ALUMNI, unde vizitatorii se pot opri sa descopere 10 lucrari expuse la DIPLOMA Show de-a lungul timpului. Harta de aici arata toate cele 10 locatii.

Accesul la DIPLOMA Show si la toate evenimentele si activitatile din cadrul Combinatului Fondului Plastic este gratuit si se face printr-o rezervare in prealabil, aici. Mai multe informatii despre eveniment sunt disponibile pe paginile de social media de aici si aici sau in pagina dedicata evenimentului, aici.

Universitati participante:

Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca

Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”

Universitatea Politehnica din Timisoara

Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

Universitatea de Vest din Timisoara

Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca

Universitatea Nationala de Arte Bucuresti

Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati

Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” din Iasi

University Of The Arts London

Avans Hogeschool, ‘s-Hertogenbosch

Universitatea de Arte din Targu-Mures

Universitatea Nationala de Arta Teatrala Si Cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucuresti

Un proiect The Institute

Prezentat de UniCredit Bank

Parteneri: IQOS Romania, Globalworth, Kozel

Eveniment organizat cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti prin ARCUB

Un proiectul cultural finantat de Ministerul Culturii

Sustinut de: Primaria Sectorului 1

Cu sprijinul: Liliac, Retros Gallery, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, prin Facultatea de Horticultura

Parteneri institutionali: Combinatul Fondului Plastic, Uniunea Artistilor Plastici din Romania

Parteneri media strategici: PRO TV, Kiss FM, Hotnews, Euromedia, YOOH

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Igloo, Revista Zeppelin, Designist, Molecule F, Modernism, Lovedeco, B365.ro, feeder.ro, munteanurecomanda.ro, Revista Atelierul, IQAds, Zile si Nopti, Glamour, The Woman, Propagarta, Spotmedia, Happ.ro, Daily News, Ziarul Metropolis, Arthood, Spatiul Construit, Alist Magazine, dreamingOF.net

Echipa de creatie: Radu Manelici, Claudia Draghia, Sebastian Pren, Policromic

Partener monitorizare: MediaTrust

Despre The Institute

The Institute promoveaza industriile creative din Romania, urmarind sa contribuie la modernizarea Romaniei. The Institute initiaza si organizeaza evenimente de peste 25 de ani si a construit o comunitate ce reuneste antreprenori, profesionisti si publicul industriilor creative din Romania. Prin tot ceea ce face, contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ in tara, creste si diversifica audienta atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agentiilor si manufacturilor, promoveaza antreprenorii si profesionistii creativi pe plan national si international. Este fondator al Romanian Design Week, al festivalului DIPLOMA, al Galei Societatii Civile, Internetics, Cartierul Creativ, combinat.ro si initiator al ASAP Romania.

Despre UniCredit Bank

UniCredit Bank este parte a UniCredit, banca comerciala paneuropeana simpla si de succes, cu un sistem integrat de servicii de banking Corporate si de Investitii, oferind bazei sale de clienti o retea unica vest, central- si est-europeana. Grupul este prezent in Romania prin: UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management si UniCredit Services.

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *