CNDB prezinta „Ciocanul fara stapan”

CNDB prezinta „Ciocanul fara stapan”

CNDB prezinta „Ciocanul fara stapan” la Bruxelles

in anul Centenarului Marii Uniri

CNDB prezinta „Ciocanul fara stapan”

CNDB participa la evenimentul Too Soon Too Late. Performative dialogue, care va avea loc pe 26 si 27 mai 2018 la Bruxelles, cu o reconstructie scenica a spectacolului semnat de coregraful avangardist Stere Popescu.

Bucuresti, 21 mai 2018 – Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB) si Institutul Cultural Roman (ICR) din Bruxelles vor reprezenta Romania la evenimentul Too Soon Too Late. Performative dialogue, parte a proiectului de cooperare europeana Remembering 1918 / European Dreams of Becoming Modern, initiat si organizat de Arts and Theatre Institute (Cehia) si Czech Centre Brussels.

In cadrul evenimentului gazduit de BOZAR (Palais des Beaux-Arts) din Bruxelles, artistii Florin Flueras si Brynjar Bandlien vor prezenta reconstructia scenica a spectacolului „Ciocanul fara stapan”, realizat in 1965 de Stere Popescu. La Too Soon Too Late. Performative dialogue mai participa artisti din Austria, Belgia, Cehia, Lituania, Polonia, Slovacia si Ungaria.

Reprezentatiile – piese de dans, arta performativa si instalatii video – cu o durata de 90 de minute, vor avea loc simultan in spatiile BOZAR (www.bozar.be). Acestea vor avea loc dupa cum urmeaza:

Sambata 26 mai, de la ora 17:00

Duminica 27 mai 2018, de la ora 16.00 si de la ora 19.30

O conferinta de presa va avea loc la Bozar in data de 25 mai, ora 20.00

Anul 1918 marcheaza nu numai nasterea noilor state nationale, ci este un puternic simbol al dorintei lumii Europene de a construi un viitor mai bun si de a imbratisa modernitatea. In anii ce au urmat declaratiei de independență, in intreaga regiune au avut loc profunde schimbari sociale si politice: se creeaza democratiile, se testeaza limitele politicilor de masa, se inventeaza statul social si, nu in ultimul rand, experimentarea fara precedent in arta, stiinte si tehnologii, care continua sa inspire si astazi lumea intreaga.

Ce am pastrat din acea perioada? Care este astazi intelesul anvagardelor? Si care este rolul memoriei istoriei in arta in ziua de azi? Too Soon Too Late raspunde acestor intrebari prin expozitia performativa care reflecta schimbarile formative ce au avut loc in acesti 100 de ani in „Noua Europa” si in egala masura mostenirea avangardei, trei generatii mai tarziu. ” (Arts and Theatre Institute & Czech Centre Brussels)

CNDB prezinta „Ciocanul fara stapan” „Ciocanul fara stapan”, o lucrare originala semnata de coregraful avangardist Stere Popescu, pe muzica lui Pierre Boulez, a avut premiera la Festivalul International de Dans de la Paris in 1965. In 2009, Florin Flueras si Brynjar Bandlien au realizat reconstructia scenica a spectacolului in cadrul programului „What to affirm, what to perform/cartografierea istoriei invizibile”, reluand-o apoi in 2015, in cadrul proiectului CNDB „Time Dance Connection. Bucharest in action”.

„What to affirm, what to perform/cartografierea istoriei invizibile” este un amplu program initiat in 2008 de Tanzquartier Wien si Centrul National al Dansului Bucuresti, Centre for Drama Art Zagreb si Revista Maska – Ljubljana, in cooperare cu Allianz Kulturstiftung, care s-a desfasurat pe parcursul a doi ani.

Programul s-a nascut din nevoia de a recupera si intelege trecutul coregrafic si performativ din spatii geografice precum Romania, Austria, Croatia sau Slovenia, trecand prin travaliul intens si foarte dificil de recuperare a istoriei „invizibile”, ascunsa in arhive si biblioteci publice si (mai ales) private, dar si in istorisirile depozitate in memoria subiectiva a putinilor martori ramasi in viata.

 Parteneri media CNDB: AGERPRES, B-Critic, Bucharest City App, Dilema Veche, Feeder.ro, Graphic Front, Radio Romania Cultural, RFI Romania, Revista Arta, Revista Arte si Meserii, Revista Atelierul, Revista CARIERE,  Revista Zeppelin, Liternet, Orasulm.eu, Onlinegallery, Sapte Seri, Scena.ro, SUB25, TANANANA, Umblat.ro, Veioza Arte, Zelist.

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *