Circular Catalysts

Circular Catalysts

Circular Catalysts – rezilienta si dezvoltare durabila locala prin design si mestesug

The Institute prezinta in cadrul Romanian Design Week 2023 Circular Catalysts, un program de rezilienta si dezvoltare durabila locala prin design si mestesug, realizat de British Council Romania, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman. Menit sa genereze noi colaborari intre designeri, artisti si mestesugari din Romania si Marea Britanie si sa faciliteze conversatii fertile in jurul practicilor si proceselor de productie sustenabile, programul va fi prezentat publicului intr-o expozitie documentara care va fi lansata in cadrul Romanian Design Week 2023.

Plecand de la ideea ca relatia pragmatica intre oameni si resursele naturale din ruralul romanesc poate fi un fond fertil pentru rezilienta si dezvoltare durabila locala, rezidentele interdisciplinare ale designerilor britanici invitati sa colaboreze cu organizatii care activeaza in Romania rurala exploreaza intersectiile dintre rural si urban, precum si rolul si migratia materialelor si a mestesugurilor locale in sustenabilitatea sociala, economica si de mediu.

In contextul urgentei climatice, progresul si traditia au un potential urias de a lucra impreuna pentru un viitor mai responsabil. Circular Catalysts, parte din raspunsul British Council la crize globale, analizeaza potentialul mestesugurilor si al designului circular de a ne invata lectii valoroase despre practicile durabile si bunastarea comunitatii.”, spune Cristiana Tautu, coordonator al programului British Council.

Circular Catalysts isi propune sa ofere astfel modele de buna practica, atat locale, cat si din Marea Britanie si sa dezvolte o retea europeana de oameni si initiative care impartasesc un set de valori aliniat la principiile economiei circulare. Rezidentele interdisciplinare au loc in perioada martie-aprilie, iar programul se va desfasura de-a lungul anului 2023, cu activitati complementare, adresate atat profesionistilor, cat si publicului larg.

Rezultatele rezidentelor Circular Catalysts vor fi integrate intr-o expozitie documentara bazata pe cunostintele si temele generate, care va prezenta fotografii, texte si obiecte reprezentative pentru puterea designului interdisciplinar si a dialogului. Expozitia va fi lansata in cadrul Romanian Design Week 2023 (12-28 mai) si va fi itinerata in Timisoara (Capitala Culturala Europeana si in Marea Britanie (in parteneriat cu Institutul Cultural Roman din Londra).

Pe parcursul expozitiei din cadrul Romanian Design Week 2023 vor avea loc activitati de implicare a comunitatii (ateliere, podcast-uri, discutii) cu scopul de a provoca conversatii in jurul sistemelor de cunostinte traditionale si practicilor comunitare cu rol de creare si dezvoltare durabila.

Pentru a cimenta si dezvolta relatiile dezvoltate in jurul rezidentelor, cat si pentru a oferi profesionistilor romani o intelegere mai buna asupra sectorului britanic, o delegatie romaneasca va fi prezenta la Londra, in timpul London Design Festival.

Circular Catalysts

Circular Catalysts este parte din Circular Cultures, un program regional multidisciplinar al British Council care are ca scop promovarea dialogului in jurul designului circular, explorand subiecte precum schimbarile climatice, deseurile de materiale si culturile de creatie. In Romania, “Circular Catalysts” exploreaza interconectarea si izolarea sistemelor rurale, urbane si sociale in context local si global. Programul activeaza diferite tipologii de actori, esentiali pentru dezvoltarea proceselor de placemaking, intr-un mod sustenabil: comunitatea, mestesugarul, satul, padurea, designerul, caminul, orasul, raul, piata.

British Council sustine pacea si prosperitatea prin construirea de legaturi, intelegere si incredere intre oamenii din Marea Britanie si tarile din intreaga lume. Prezent in Romania din 1938, sprijinina artistii, liderii culturali, studentii, tinerii lideri, profesori si institutii guvernamentale si non-guvernamentale prin proiecte din domeniile arta, educatie si societate.

Institutul Cultural Roman sustine acest proiect pentru a sprijini un schimb mutual de cunostinte si a creste capacitatea actorilor creativi din Romania, precum si pentru a facilita accesul profesionistilor romani la retele internationale.

Romanian Design Week cel mai mare eveniment interdisciplinar din Romania – un festival de 16 zile care promoveaza designul, arhitectura, creativitatea si inovatia ca instrumente pentru cresterea culturala, sociala si economica, propune pentru editia 2023 tema CONNECTIONS, din incercarea de a genera spatii de dialog si procese de cross-contaminare creativa si din dorinta de a incuraja proiectele interdisciplinare si colaborative. Romanian Design Week este un proiect The Institute.

The Institute este o organizatie neguvernamentala, cu caracter autonom, care sustine interesele comunitatii creative din Romania in dialogul cu institutiile statului si cu organizatii internationale. Anual, The Institute reuneste in jurul initiativelor, proiectelor si evenimentelor desfasurate peste 40.000 de persoane.

Parteneri: The Institute, Traditii Creative
Partener media: Scena9
Documentare fotografica: Ioana Cirlig
Design de sunet: Cosmin Postolache
Design grafic: Studio Fluid
Curator program local: Cristiana Tautu
Asistent curator & comunicare: Catinca Manaila

Pentru mai multe informatii: https://www.britishcouncil.ro/programe/arta/circular-catalysts

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *