cover5

Bucharest Fashion Film Festival Online

Bucharest Fashion Film Festival revine intr-un format exclusiv online cu documentare premiate si filme cult reunite sub tema CAMP

Cea de-a patra editie a Bucharest Fashion Film Festival, primul eveniment din Romania plasat la intersectia dintre fashion, film si advertising, se va desfasura in perioada 6-11 noiembrie 2020. Anul acesta, evenimentul va capata o dimensiune exclusiv online si va avea loc pe site-ul festivalului, dar si pe platforma TIFF Unlimited. Documentarul Martin Margiela In His Own Words (2019), portretul unic al celui mai mare mit din istoria modei si The Disappearance of My Mother (2019), povestea captivanta a unei mame, top model international in anii ‘60 si muza pentru Salvador Dali si Andy Warhol, sunt primele titluri anuntate.

In contextul provocarilor survenite din cauza pandemiei, formatul festivalului a fost redesenat astfel incat sa ajunga in mediul online tinand cont de nevoile actuale ale publicului. “Este foarte important pentru noi sa transmitem continut de calitate, dar in acelasi timp sa-l adaptam intr-o forma cat mai placuta si accesibila celor care ne urmaresc. Primul pas a fost dezvoltarea site-ului oficial al festivalului, care va include intreaga selectie de scurtmetraje si va avea in focus comunitatea din jurul evenimentului. Mai apoi, pentru lungmetraje, ne-am dorit sa lucram cu o platforma de streaming deja existenta si am ales TIFF Unlimited. Am facut asta pentru ca ne-am dorit flexibilitate in ceea ce priveste timpul de vizionare a filmelor“, a mentionat Ioana Diaconu, co-fondatoare Bucharest Fashion Film Festival.

Primul lungmetraj din cadrul festivalului, Martin Margiela In His Own Words (2019), dezvaluie detalii despre viata si filosofia din spatele creatiilor iconice, rostite in premiera de insusi Martin Margiela. Timp de 20 de ani in care a condus propria casa de moda, Martin Margiela a ramas in anonimat, fara interviuri sau aparitii in presa. 70 de piese cheie din colectiile acestuia, incluse in retrospectiva din 2018 de la Musee Galliera din Paris, sunt prezentate prin voiceover-uri, alaturi de carnete de schite din copilarie si obiecte personale. Cel de-al doilea lungmetraj anuntat la BFFF 2020 este The Disappearance of My Mother (2019). Documentarul a fost prezentat in premiera mondiala la Festivalul de Film de la Sundance si prezinta povestea Benedettei Barzini, top model al anilor ’60 si feminista radicala in anii ‘70, a luptat pentru drepturile si emanciparea femeilor. Ajunsa la varsta de 75 de ani, Benedetta se straduieste sa scape de asocierea cu lumea modei si sa se retraga definitiv, dar determinarea fiului ei de a face un film despre ea provoaca o colaborare neasteptata intre cei doi.

postare

Cu scopul de a pune bazele unui forum de discutie despre relatia dintre film si moda, programul Bucharest Fashion Film Festival de anul acesta va include in continuare sectiunea competitionala in cadrul careia sunt premiate cele mai bune filme de moda locale si internationale. De asemenea, programul festivalului are in componenta filme cult, documentare despre personaje marcante din istoria modei si dezbateri sustinute de profesionisti din sfera locala si internationala. Lor li se adauga noi sectiuni, un podcast, dar si un masterclass despre cum va evolua industria filmului de moda.

“Incepand cu aceasta editie, Bucharest Fashion Film Festival introduce sectiunea Dressing the Cinema, care va prezenta o selectie de filme clasice si cult, prin care se urmareste o explorare a costumului ca instrument in constructia personajelor si ca limbaj vizual in prezentarea firului narativ. Anual, acestea vor fi coagulate sub o umbrela tematica”, a mentionat Madalina Cozmeanu, co-fondatoare Bucharest Fashion Film Festival. Camp, tema de anul acesta, este un concept teoretizat pentru prima data in 1964 de criticul american Susan Sontag, prin care aceasta intelegea un anumit mod de a vedea lumea ca un fenomen estetic. Esenta camp-ului sta intr-o inclinatie catre nenatural, catre stilizare si exagerare.

Odata cu cea de-a patra editie, Bucharest Fashion Film Festival lanseaza un podcast care va avea la baza un eseu personal sau o scriere fictionala si un soundscape, comisionate unor artisti romani. Astfel, continutul va fi construit cu ajutorul unor observatii antropologice impletite cu cate o instalatie audio. Podcastul va continua cu o serie de episoade ce vor include materiale adaptate noilor teme urmarite in fiecare editie a festivalului, insa isi va pastra acelasi format.

O noutate a BFFF 2020 este si Dressing the Body, o sectiune anuala ce consta intr-un program curatoriat de scurtmetraje, atat de fictiune cat si documentare, care propune o explorare antropologica a raportului dintre vestimentatie si identitate, a hainei ca simbol, a relatiei dintre corp si obiect vestimentar. BFFF invita astfel publicul la introspectie si dezbatere, schimband perspectiva asupra unui subiect mult mai prezent in vietile tuturor, decat suntem dispusi sa acceptam.

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *