Bucharest Art Film Festival la Halucinarium

Bucharest Art Film Festival la Halucinarium

Bucharest Art Film Festival 2018: Proiectii in Galerie

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta in perioada 10-12 decembrie filme de(spre) arta la Galeria Halucinarium, din Calea Giulesti 14.

Art Film Festival incearca la aceasta a III-a editie sa creeze experienta ideala destinata publicului de cinema si zone conexe, aducandu-l intr-o galerie de arta timp de 3 seri. Programul fiecarei zile incepe la ora 19:00.

Festivalul debuteaza luni, 10 decembrie, cu povestea unuia dintre cei mai prolifici falsificatori de arta din istoria Americii, Mark Landis. Falsificatorul (R. Sam Cullman, Jennifer Grausman) prezinta un personaj carismatic si complex care pentru mai bine de 30 de ani a reusit sa pacaleasca curatori cu falsurile sale care imitau opere din secolul XV pana la capodopere semnate de Picasso. Comportamentul lui ramane un mister pentru multi – in timp ce pe piata de arta putea face milioane, acesta isi dona adesea falsurile pozand fie in preot Iezuit, fie intr-un filantrop. Ceea ce a inceput ca un joc “de-a soarecele si pisica” intre Matthew Leininger – care a facut o obsesie in a-l urmări odata ce s-a iregistrat oficial in Cincinnati – si Landis; devine din ce in ce mai surprinzator si complicat, demonstrand inca o data ca adevarul poate fi mai socant decat fictiunea.

Marti, 11 decembrie, tot de la 19:00, este prezentat Rijksmuseum din Amsterdam, unul dintre cele mai cunoscute muzee din lume, care printre numeroase capodopere adaposteste cele mai cunoscute opere semnate de Rembrandt si Vermeer – este in sfarsit renovat. In spatele acestui proces se deruleaza batalii interne intre directorul muzeului, curatori, politicieni, arhitecti si designeri care sunt filmate pe mai bine de 10 ani si genereaza un final surprinzator. Film in regia lui Oeke Hoogendijk.

Festivalul se incheie miercuri, 12 decembrie, cu filmul Padurea, o coproductie sarbo-romana ce descrie marirea si decaderea socialismului din Romania si Iugoslavia din perspectiva criticului de arta Radu Bogdan si a obsesiei sale pentru tabloul Crangul desfrunzit. Povestea din culise face parte dintr-o istorie rar redata. Filmul este premiat la festivalul Visions du Reel, Festivalul International de Film de la Sarajevo si la UCIN pentru film de televiziune. Despre ideea din spate, regizorul Sinisa Dragin spune urmatoarele:

„Ideea a pornit din articolul de ziar scris de Radu Bogdan in 2005 – Padurea lui Tito. Mi s-a parut ca poate sa fie o buna baza pentru o meditatie cinematografica despre istorie, despre influenta ei pentru prezent, despre rolul intamplarii, despre importanta ei in cadrul unui «principiu» important al naturii: efectul fluturelui”.

Intrarea la proiectii este libera in limita locurilor disponibile.

BAFF este organizat de asociatia Docuart. Partener Galeria Halucinarium

Printre obiectivele festivalului se numara promovarea si constientizarea formelor si produselor de arta nationale si internationale, promovarea creatiilor de film despre arta.

Bucharest Art Film Festival (BAFF) este un festival de film al artelor frumoase, dedicat prezentarii celor mai bune filme din intreaga lume despre arta, fotografie, colectionari si artisti din toate mediile, din interiorul, dar si din afara studiourilor, galerii, muzee, institutii publice de arta sau spatii alternative.

Bucharest Art Film Festival la Halucinarium

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *