Ce ai putea face cadou unui dictator care are totul?

La implinirea a 94 de ani de la nasterea lui Nicolae Ceusescu, Bucurestiul a fost gazda unui eveniment inedit: Artmark a organizat o licitatie care imbina arta cu istoria incarcata a socialismului romanesc.

O blana de tigru african, doua porumbite din argint, o carte daruita de fostul sah al Iranului sunt numai trei dintre obiectele care au fost scoase la licitatie joi, 26 ianuarie.

Au fost incluse in licitatie  cadouri primite de la sefi de stat ai epocii sau obiecte personale – cea mai mare suma obtinuta a fost pentru o statueta din bronz primita de Nicolae Ceausescu din partea lui Mao Tsedong, 12.000E.

“Licitatia este prima de acest gen, care aduna laolalta si obiecte din colectii particulare care au apartinut dictatorului”, a declarat Mihail Stomff, directorul casei de licitatii Artmark.

Reactia starnita de eveniment a fost pe masura notorietatii lui Ceausescu, impactul international fiind unul fara precedent pentru o licitatie din Romania – The Guardian a publicat un preview al obiectelor ce urmau sa fie licitate.

Evenimentul in sine a fost privit cu real interes mai ales de japonezi, britanici si nu in ultimul rand, americani, valoarea bunurilor find una mai mult istorica.

http://www.artmark.ro

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *