Slanic Moldova & Salina Targu Ocna | InContext | The Attic

Slanic Moldova & Salina Targu Ocna | InContext | The Attic

The Attic InContext

21-25 iunie 2018

Slanic Moldova & Salina Targu Ocna

Slanic Moldova & Salina Targu Ocna|InContext|The Attic

Facebook event

Pe 25 mai 2018 se lanseaza la Slanic Moldova editia a doua a rezidentei internationale de creatie InContext, proiect menit sa revitalizeze potentialul geografic si turistic al statiunii, sa redinamizeze social si cultural orasul prin schimburi artistice de durata, prin suscitarea interesului comunitatii locale pentru arta contemporana si prin dezvoltarea creativitatii in scolile din regiune, participante in activitatile programului.

In premiera, editia de anul acesta include si o colaborare cu platforma internationala de muzica The Attic. In cadrul rezidentei artistice InContext, The Attic va initia un dialog intre muzica indiana si contextul local dintr-o perspectiva etnomuzicologica si ecologica. Intre 21-25 iunie, muzicieni contemporani romani si vestici vor experimenta sonor interculturalitatea si interactiunea dintre om si natura, actiunea materializandu-se la final intr-un concert in salina Targu Ocna. Colaborarea va culmina cu o serie de concerte sustinute de artisti romani, vestici si indieni, precum si o serie de performance-uri, DJ set-uri si workshop-uri cu copii din zona Slanic, toate urmarind sa examineze relatia sunetului cu natura precum si urmele omului pe Pamant.

Slanic Moldova & Salina Targu Ocna|InContext|The Attic

Sub cerul liber: editia a doua a rezidentei artistice internationale InContext

In cadrul celei de-a doua editii a rezidentei artistice internationale InContext tara invitata este India, cu sase artisti vizuali, muzicieni si coregrafi, care timp de o luna vor lucra in spatiile Cazinoului din Slanic dar si in aer liber, in dialog cu natura, istoria si locuitorii orasului: duo-ul Sanjeev Khandekar si Vaishali Narkar, Lochan Upadhyay, Shilpa Rangnekar, Preethi Athreya si Sneha Khanwalkar. Alaturi de acestia, sunt invitati artistii romani Silvia Amancei si Bogdan Armanu din Iasi, proiectul sprijinind astfel artistii tineri din regiune si facilitand colaborarea acestora cu artisti internationali.

In cadrul rezidentei InContext, The Attic va curatoria o serie de concerte si DJ seturi sustinute de artisti internationali si romani: Melanie Velarde (Germania), Stefan Fraunberger (Austria) attunes Calin Torsan (RO), Bogdana Dima (RO), Diana Miron (RO), Laurentiu Cotac (RO), Sian Brie (RO),  Houschyar (Germania), Multumult (live) (RO), Mitos Micleusanu (RO), Sasa Liviu Stoianovici (RO) & Dan Michiu (RO), PARADAIZ SNDSSTM (RO), Sillyconductor (RO), Somnoroase Pasarele (RO), Orbita Lacustra (RO), Miron Ghiu (RO), The Attic Soundsystem (RO) si altii.

Slanic Moldova & Salina Targu Ocna|InContext|The Attic
Programul complet al rezidentei InContext si al concertelor The Attic In Context, precum si biografiile tuturor artistilor participanti se gasesc la: www.incontext.art.

Statiunea balneoclimaterica Slanic Moldova, binecunoscuta pentru izvoarele sale minerale premiate in trecut la expozitiile internationale de la Paris si Viena, are o identitate distincta definita de muntii Nemira si padurile care o inconjoara, oferind un cadru natural favorabil artistilor interesati de impactul activitatilor umane asupra mediului, educatie ecologica, dezvoltare durabila, calitatea vietii, comunitate, spiritualitate. Numita Sub cerul liber”, tema rezidentei de anul acesta, gandita de curatoarea Simona Nastac, aduce in discutie criza ecologica globala cu care se confrunta umanitatea in prezent si radacinile ei aflate in diversele atitudini crestine fata de relatia dintre om si natura, propunand o perspectiva diferita, bazata pe conceptele de interdependenta si impermanenta, specifice budismului si sensibilitatii orientale in general, care i-a influentat pe filosofi precum Schopenhauer sau Thoreau, si pe reformatori sociali vizionari precum arhitectul Rudolf Steiner sau artistul Joseph Beyus. „Programele de rezidenta artistica sunt incubatoare pentru experiment, creatie si participare colectiva, iar InContext ofera cu generozitate timp si spatiu pentru idei noi, moduri noi de a fi împreuna si de a regasi echilibrul cu natura” – spune artista Alina Teodorescu, initiatoarea si coordonatoarea proiectului. „Ca si anul trecut, dupa un program de documentare, prezentari publice si discutii cu locuitorii orasului Slanic, rezidenta celor sase artisti indieni si a celor doi artisti din Iasi se va incheia cu o expozitie, actiuni si performance-uri sub cerul liber”.

Slanic Moldova & Salina Targu Ocna|InContext|The Attic

The Attic este o platforma de analiza, studiu, reprezentare, arhivare si diseminare a produsului cultural muzical specific unor comunitati si grupuri sociale marginale sau al unor subculturi. Lansat in decembrie 2014, The Attic activeaza sub forma unei reviste online si a unei seri de concerte ce prezinta diferiti artisti din Romania si din strainatate. Desi subiectul comun al cazurilor care prezinta interes pentru The Attic este muzica, scopul nostru este de a transcende mediul si de a investiga modul in care sunetul este modelat de contextul sociocultural specific. Muzica este cel mai prezent mediu artistic de exprimare si cel mai usor de asimilat de catre culturi diferite. The Attic urmareste cu precadere cazurile in care muzica nu este expusa publicului larg, in ciuda continutului sau a tehnicilor inovatoare. De-a lungul a peste doi ani de existenta, sub umbrela The Attic s-au strans jurnalisti, artisti si specialisti din variate domenii creative, motivati de pasiunea pentru muzica si de dorinta de a intelege fenomenele sociale derivate din acest mediu artistic atat de versatil.

Proiectul de rezidenta artistica InContext se desfasoara in parteneriat cu Primaria Slanic Moldova si Asociatia Prietenii Slanicului si este cofinantat de Administratia Fondului Cultural National.

Slanic Moldova & Salina Targu Ocna|InContext|The Attic

Rezidenta de muzica The Attic InContext este cofinantata de Consiliul Judetean Bacau.

Sponsori: Dedeman, Chimcomplex S.A. Borzesti, SCR Grup, BDG Import, Cazinou Slanic Moldova prin Digital Media Print, Hotel Perla, Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie, Serviciul Public Judetean pentru Promovarea Turismului si Coordonarea Activitatii de Salvamont Bacau, Societatea Nationala a Sarii Sucursala Targul Ocna, Federatia Tinerilor din Bacau.

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *