Designer Profile: Lucian Broscatean, o minte inovatoare

Lucian Broscatean, cel care a deschis show-ul din cadrul Berlin Fashion Week, sectiunea dedicata designerilor romani, revine cu o colectie noua pentru sezonul de toamna-iarna 2012/13, intitulata sugestiv “Dream Map”, inspirata de filmele fratilor Quay si ale lui Tarkovsky.


Misterul si jocul de alb-gri-negru din colectia lui Broscatean dezvaluie o anume senzualitate, prin creatiile sale fluide, taiate asimetric care amintesc de colectiile lui Rick Owens.
Tricouri de bumbac in culorile amintite mai devreme, pantaloni negri, care aduc aminte de cei de echitatie, paltoane lungi, palarii negre (semnate de Gabriela Dumitran) si pantofi cu forme inedite creati de Mihaela Glavan, toate se regasesc in cea mai recenta colectie a lui Lucian Broscatean.
Lucian este, ca de obicei, un avangardist citadin, pentru ca reuseste sa surprinda in creatiile sale forme arhitecturale care amintesc de cladirile urbane, explorarea relatiei individului cu ceea ce il inconjoara.

Cu toate ca presa de specialitate il numeste deja “noul nostru Alexander McQueen in devenire”, noi am indrazni sa amintim si de asemanarea, dupa cum am mai spus, si cred ca multi sunt de acord, cu Rick Owens, care mizeaza pe taieturile asimetrice si pe minimalism. De asemenea, aminteste si de Comme des Garcons, putin din estetica belgiana (poate Margiela), Hussein Chalayan (unul dintre designerii preferati ai lui Lucian), Gareth Pugh (prin jocurile de forme si volum) sau de Junya Watanabe.


La numai 26 de ani, Lucian a reusit prin creatiile sale sa aduca un suflu fresh in peisajul modei romanesti. Primul sau succes l-a inregistrat in anul 2002, atunci cand a castigat premiul “Tineri designeri” in cadrul competitiei organizate de Doina Levinza. Acestuia i-a urmat un alt premiu important, obtinut pe teritoriul Statelor Unite, “Arts of Fashion” la Metropolitan Museum of Modern Art, in San Francisco (unde a castigat un internship la Wendy&Jim in Viena), si cateva alte recunoasteri internationale.

Controversele nu au intarziat sa apara, astfel ca dupa colectia “Sky Mirror” (toamna-iarna 2009-2010), inspirata de Anish Kapoor, au aparut reactii dintre cele mai diverse. Turbanele, voalurile si palariile de inspiratie musulmana, precum si platformele de 16 centimetri care au inaltat siluetele manechinelor, au reusit sa-i sperie pe unii.
Publicul-tinta al lui Broscatean este reprezentat de persoanele care doresc sa poarte tinute-statement, cu o poveste creata in jurul lor, si persoanele din mediul creativ.


Creatiile lui Lucian Broscatean sunt o dovada de curaj, nonconformism, inovatie, combinatia perfecta intre eleganta si acel edginess, care le da unicitate si prospetime.

Piesele din colectia de toamna-iarna 2011/12 le puteti gasi in exclusivitate pe site-ul nostru, precum si creatii din colectiile anterioare semnate Lucian Broscatean. Pentru mai multe informatii, accesati aceasta pagina. Va asteptam!

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *