Un tablou ca un leac vindecator

M-am trezit brusc. Eram pe spatele dragonului meu, zbura lin, stia ca atipisem. S-a uitat la mine peste umar si a zambit cald. Imi place sa-l am de prieten, este mereu bine dispus si de incredere. Are sufetul unui copil. In fata noastra sunt cascadele suspendate. Aici gravitatia e invers, apa curge in sus, iar stancile cascadelor sunt neregulate, cu forme rotunde, ca niste diamante neprelucrate. Imi place sa cred ca inauntru lor sta bine pastrat Leacul Vindecator. Zburam peste oceanul lin ca un lac. In el se reflecta cerul roz, roz de flamingo. Uneori, in functie de ce stare are, se face mov sau daca se simte creativ, isi amesteca culorile, cu ceva portocaliu si verde fosforescent. Ne apropiem de casa. As fi vrut sa mai zbor un pic, dar ma asteapta Zana. O vad de departe, inalta si firava, cu parul lung si blond, in rochia ei alba. Sta pe marginea insulei cu nisipul argintiu si plina de palmieri vorbitori. Asta este casa mea.  Atat! Mi-am adus din lumea cealalta un singur cadou, sa-mi aminteasca de frumosul de dincolo: un tablou de Stefan Caltia.

 

Mirela Bucovicean, Dimineata zburatorului din Sona

Stefan Caltia s-a nascut la 15 mai 1942, la Brașov. Pe bunica sa o chema Eudochia. In 1958, se inscrie la Liceul de Arte Plastice si Muzica din Timisoara, unde il intalneste ca profesor pe artistul Julius Podlipny.  Isi continua studiile la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, promotia 1970, clasa profesorului Corneliu Baba. Un alt pictor care imi place. Intre 1993 și 2010, a fost profesor la Universitatea Naționala de Arte Bucuresti, Sectia Pictura. Grafica si gravura fac parte din preocuparile sale constante. In prezent, lucreaza la Bucuresti Si Sona, Fagaras.

In anii ’80-’90 expune regulat in Danemarca, Norvegia si Germania.

Odata cu infiintarea Galeriei Posibile, la inceputul anilor 2000, desfasoara o serie de expozitii in tara. Una dintre cele mai relevante a fost  in 2004, la expozitia de la Galeria Mansarda a Universitatii de Vest din Timisoara, cand i se organizeaza o ampla retrospectiva, cu peste 150 de lucrari.

Se intoarce catre Timisoara cu expozitia ce va avea loc in perioada 3 octombrie – 5 decembrie 2014, expozitie ce reuneste 50 de lucrari care vor fi expuse in premiera. Pentru mai bine de jumatate din acestea, premiera este absoluta, lucrarile urmand a fi expuse pentru prima data public cu aceasta ocazie.  Tot acum, la Timisoara, va fi expusa lucrare de pictura, tripticul de mari dimensiuni Lumea ca teatru.

Proiectul expozitional este dublat de un proiect editorial, un nou album Stefan Caltia, care va fi publicat in cadrul expozitiei; de asemenea, sunt programate conferinte si evenimente asociate proiectului expozitional, evenimente ai caror invitati si date de desfasurare vor fi ulterior anuntate publicului.

Lucrarea pe care o vedeti aici nu a fost expusa niciodata.

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *