The Institute si UniCredit Bank prezinta cea de-a noua editie a festivalului Romanian Design Week

Peste doar cateva zile incepe Romanian Design Week, cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative, un eveniment prezentat de The Institute si UniCredit Bank. Sub tema #together, cea de-a noua editie a festivalului, care se desfasoara in intervalul 4-13 iunie in București, subliniaza importanta, succesul si contributia pe care industriile creative le au in societatea si realitatea post-pandemice, profund marcate de preocuparea, poate mai accentuata ca niciodata, vizavi de impactul asupra mediului, colaborare si incluziune.

Editia de anul acesta este una dintre cele mai ample de pana acum si propune vizitatorilor un circuit expozitional complex si efervescent, completat de o serie de evenimente satelit desfasurate in intreg orasul.

Una dintre principalele destinatii ale Romanian Design Week este, pentru al doilea an consecutiv, Combinatul Fondului Plastic (Strada Baiculesti nr. 29), care cuprinde atat expozitii de design si instalatii amenajate in interior, cat si spatii exterioare de networking si relaxare:

– Expozitia RDW Selection 2021 inglobează unele dintre cele mai bune proiecte de design si arhitectură realizate in ultimii doi ani pe plan local si isi propune sa celebreze colaborarea si dialogul dintre discipline. Expozitia are loc la Galeria SENAT, iar selectia proiectelor a fost realizata de catre boardul creativ RDW, alcatuit din specialisti in arhitectura, design de produs, fashion, design grafic si ilustratie. Conceptul si arhitectura expozitiei sunt dezvoltate alaturi de Attila KIM Architects.

Stradal, o expozitie dedicata designului grafic, care se concentreaza pe importanta acestuia in spatiul public, este prezentata de Local Design Circle la UNA Galeria. Expozitia este un proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.

– Expozitia Rethinking Plastic, amenajata la Galeria IOMO, aduce in prim plan o colectie de obiecte inovatoare si sustenabile, dezvoltate si realizate din plastic reciclat de designeri si companii din intreaga lume. Proiect al Searious Business, alaturi de Dutch Design Foundation si Yksi Expo, Rethinking Plastic este prezentat in programul RDW 2021 de ASAP.

-Expozitia We are in this together, gazduită tot la Galeria IOMO, inglobeaza lucrarile a zece artisti ce s-au lasat inspirati in munca lor de grija pentru sanatate si activitatea desfasurate in mod recurent de Regina Maria.

– Instalatia IQOS World – Network of Emotions introduce publicul intr-o experienta multisenzoriala prin intermediul sunetului si al luminilor. Aceasta intrepatrunde lumea vegetala cu universul social si este semnata de artistul Adrian Damian, care pune sub semnul intrebarii profunzimile relatiilor interumane.

Publicul mai poate explora A STATE OF THE ART BUILDING, prezentat de Art Property Development si instalatia Recharge Life Station by ŠKODA Romania. In plus, vizitatorii se pot bucura de o sesiune de cumparaturi din Room21, pop-up concept store care prezinta o selectie de produse romanesti atent curatoriate, de la obiecte de ceramica, piese vestimentare si carti, pana la papetărie, accesorii sau bijuterii.

Expozițiile sunt completate de o serie de instalații outdoor interactive, reunite sub formatul RDW Open Air. Conceptul arhitectural este realizat de echipa Zeppelin Design și include:

dubLU by UniCredit angreneaza publicul intr-o activitate simpla si, totodata, distractiva: jocul cu puckul, prilej de socializare si buna dispozitie.

Cea de-a doua instalatie interactiva este ALTfel by Absolut, o colectie de mobilier urban, adaptat pentru conversatii alternative: vizitatorii vor putea fie sa stea la inaltime pe scaunul A(bsolut), sa se aseze fara griji pe fotoliul din L(aturi) extrudate ori sa se plimbe cu T(ractorul), banca mobila care ii va plimba prin toate locurile cheie ale curtii.

Cei care isi propun sa ajunga la eveniment cu bicicleta vor putea testa trei rastele semnate de Urban Monkey, concepute de tineri designeri si arhitecti, ca parte a unui demers mai amplu de sustinere a alternativelor nepoluante de transport.

Anul acesta, Bulevardul Aviatorilor nr. 8 A se transforma in RDW Design House, un important punct de intalnire al comunitatii creative bucurestene. Patru expozitii de design contemporan international, gazduite in acest spatiu si reunite in categoria Design Flags, conecteaza publicul local la cele mai vibrante manifestari ale designului de pe scena internationala: „Sustain Able Voices – Young Swedish Design”, „Graphic Days® – Singular Plural”, „Madrid Design Portrait” si „Carteles de Barcelona”. In plus, vizitatorii pot admira si cumpara obiecte de design romanesc din concept store-ul Room21.

Tot parte din programul #rdw2021 este si expozitia Shaping Design. Together., care are loc in perioada 5-27 iunie la Muzeul National de Arta al Romaniei. Aceasta prezinta traiectoria creativa a cinci dintre cele mai prolifice studiouri de design de produs din Romania – Agnes Lukacs, Dare to Rug, Radu Abraham, Dragos Motica (ASKIA R&D) si Stardust Architects, investigand aportul acestora la creionarea scenei locale de design contemporan. Proiectul este co-finantat de Administratia Fondului Cultural Național (AFCN).

Design GO este circuitul de evenimente si spatii satelit din programul Romanian Design Week care numara peste 60 de activitati propuse de designeri, galerii de arta, studiouri de design si arhitectura, ateliere, muzee, showroom-uri si cafenele. Astfel, zeci de organizatii cu ADN creativ propun impreuna un program divers, prin care sarbatoresc designul, creativitatea si rezistenta business-urilor locale intr-o perioada care a adus provocari comunitatii. Programul complet poate fi accesat aici.

Accesul la Combinatul Fondului Plastic se face in baza biletului achizitionat online. Costul biletului este de 20 de lei si poate fi cumparat de aici.

Studentii au acces gratuit in cadrul Romanian Design Week folosind codul RDWStudents2021 in formularul de achizitie a biletelor si in baza carnetului de student prezentat la intrarea in expozitie. Posesorii de card UniCredit au, de asemenea, acces gratuit folosind codul UCBxRDW si prezentand cardul la intrare.

Expozitiile de la Combinatul Fondului Plastic pot fi vizitate de luni pana vineri în intervalul 12:00-22:00, iar in weekend intre orele 10:00-22:00.

Masurile de siguranta sunt actualizate constant pe site-ul festivalului, astfel incat publicul sa se bucure de aceasta editie in cele mai sigure conditii.

 

Expozitiile din programul #rdw2021 de la Combinatul Fondului Plastic, RDW Design House si Muzeul National de Arta al Romaniei sunt inscrise in circuitul Noaptea Muzeelor si pot fi vizitate gratuit pe data de 12 iunie începând cu ora 20:00.

 

Mai multe detalii pe website, Facebook și Instagram.

***

Un proiect: The Institute

Prezentat de: UniCredit Bank

Co-producatori: Primaria Municipiului Bucuresti, Centrul Cultural Expo Arte

Cu sprijinul: ARCUB – Centrul Cultural Al Municipiului Bucuresti

Parteneri:  Art Property Development, Regina Maria, ASAP, Absolut, Urban Monkey, IQOS

Partener auto: SKODA

Sustinut de: Illy, Jidvei, Savana, Bilka, GRID

Parteneri culturali: Uniunea Artistilor Plastici, Combinatul Fondului Plastic, Muzeul National de Arta al Romaniei

Parteneri media strategici: Rock FM, Radio Romania Cultural, Euromedia, B365.ro

Parteneri media: Arhitext.com, Designist.ro, Feeder.ro, Glamour, Igloo, Inspirationist, IQads, Modernism, Molecule-F, Munteanu, Revista ARTA, Revista Atelierul, V Fair, Zeppelin, Zile si Nopti, WorldArchitectureCommunity

Echipa de creatie: Radu Manelici + Sebastian Pren

Parteneri Digitali: Into VR

Partener de monitorizare: MediaTRUST

Un proiect al The Institute, Romanian Design Week s-a impus in cele opt editii de pana acum ca fiind cel mai important festival multidisciplinar din Romania – o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului si a industriilor creative: arhitectura, urbanism, design de interior, design grafic, ilustratie, design vestimentar, design de obiect sau a altor initiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principala resursa  de dezvoltare. In fiecare an, Romanian Design Week traseaza o harta a evenimentelor si spatiilor ce promoveaza designul.

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *