Romanian Design Week 2017: The Institute & ING Bank

“Standpoint” la Romanian Design Week 2017

Standpoint”, expozitia romaneasca prezenta anul acesta in cadrul London Fashion Week, va putea fi vizitata si la Romanian Design Week 2017. Aceasta reuneste creatiile designerilor Smaranda Almasan, Emese Bako, Andreea Castrase, Sabina Pop si Ancuta Sarca, intr-un proiect conceput de Romanian Design Week. Designul expozitiei ii apartine arhitectului Attila Kim.

Realizat printr-un parteneriat intre Institutul Cultural Roman din Londra, The Institute Bucuresti si Romanian Design Week, proiectul “Standpoint” a reprezentat cea de-a saptea participare consecutiva a Romaniei la celebrul eveniment London Fashion Week, care a avut loc intre 17 si 21 februarie. Expozitia a fost inclusa, ca de obicei, in cadrul sectiunii International Fashion Showcase, coordonata de British Fashion Council si British Council.

Proiectele prezentate la editia curenta sunt invitate sa descinda in laboratoarele creatorilor de moda, incercand sa distinga procesul prin care acestia transforma cultura locala intr-un limbaj universal. Cauta aceasta lingua franca a modei nu mai putin de 25 de expozitii de tara, amplasate sub boltele renumitului centru cultural Somerset House, de pe malul Tamisei.

Conceptul “Standpoint” incorporeaza, prin paleta diversa de texturi si materiale, reflectii privitoare la influenta trecutului asupra practicilor creative contemporane, introspectii personale, precum si cateva dintre sursele de inspiratie oferite de o lume globalizata. Limbajul international al modei devine o modalitate de comunicare a experientei unice a fiecarui designer, influentata atat de trecut, cat si de specificul cultural local si de universul creativ personal. 

Participanti:

Smaranda Almasan este o creatoare de moda ale carei colectii sunt caracterizate printr-un design elegant si taieturi fine, precum si printr-o atentie deosebita la detalii, iar stilul ei este definit ca „avangarda purtabila”. Dupa absolvirea Masteratului in Design Vestimentar la Universitatea de Arta si Design din Cluj, si-a deschis propriul studio in cadrul Fabricii de Pensule. In ultimii ani, Smaranda a participat la o serie de evenimente de profil, printre care celebrele targuri de moda de la Dusseldorf, Munchen si Viena. 

Smaranda Almasan

Smaranda Almasan

Dupa finalizarea unui internship la renumita casa de moda Giles Deacon din Marea Britanie, Emese Bako a lucrat pentru H&M la Stockholm. Tinutele ei, reprezentari vizuale pline de atitudine si delicatete, au aparut intr-o serie de reviste de profil prestigioase, de la Elle, Harper’s Bazaar, la Beau Monde sau Unica. Taieturi sofisticate, detalii feminine, catifea, satin si tesaturi brocart, broderii realizate manual, margele si alte tehnici atractive sunt doar cateva dintre elementele care definesc creatiile artistei.

Emese Bako

Emese Bako

De-a lungul scurtei sale cariere in industria modei, Andreea Castrase a fost distinsa cu premii importante printre care Best Young Designer award la Elle Style Awards si Best Young Designer la premiile Beau Monde, ambele in 2015. Creatoarea a castigat experienta lucrand pentru Ann Demeulemeester si H&M, dezvoltand o estetica ce poate fi definita ca atemporala si austera, capabila insa sa genereze emotie.

Andreea Castrase

Andreea Castrase

Cu un simt al liniei originale si indraznete, Sabina Pop este interesata de legaturile dintre arta contemporana si design. In prezent inscrisa la programul doctoral al Universitatii de Arta si Design din Cluj, Sabina propune creatii purtabile dar curajoase, caracterizate prin culori vii si pattern-uri puternice, suprapuse inedit, dar si prin siluete minimaliste, cu volume geometrice generoase.

Sabina Pop

Sabina Pop

Ancuta Sarca este un explorator neobosit care investigheaza in permanenta diverse concepte culturale si a carei originalitate a fost remarcata rapid nu doar de presa de specialitate din Romania, dar si de celebrul brand Meadham Kirchhoff, care i-a oferit un internship in studioul sau londonez. In cea mai recenta colectie a sa, Ancuta traduce miscari sociale si culturale in haine-experiment, folosind materiale neconventionale, culori vibrante si texturi hi-tech.

ancuta sarca

Ancuta Sarca

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *