Serata culturala #Aiciastat de primavara

Serata culturala #Aiciastat de primavara

Serata culturala #Aiciastat de primavara

18 martie, ora 18:00

Aleea Alexandru nr. 46 – A46 Venue

Serata culturala #Aiciastat de primavara

Asociatia culturala Aici A Stat va invita alaturi de A46 Venue la o serata culturala de primavara intr-o cladire de patrimoniu de pe Aleea Alexandru, din faimoasa parcelare Filipescu. Vor inflori notele muzicale pe aranjamente de lucrari de muzica clasica de primavara in interpretarea Ansamblului cameral #Aiciastat.

Serata culturală va incepe cu povestea casei in care se spune ca ar fi locuit Milita Patrascu, casa ce a fost initial proiectata in 1915 de arhitectul Schmidiegen, apoi vom asculta un recital de muzica de camera. Programul recitalului de muzica clasica cuprinde lucrari de Schubert, Vivaldi, Tchaikovsky, si alte piese in interpretarea muzicienilor Ileana Ionesti (vioara), Andrei Rubeli (vioara), Stefan Tajti (viola) si Teodor Chircu (violoncel), cu prezenta solistica a mezzo-sopranei Hortenzia R. Forray. Fragmente din concert vor fi transmise si live pe paginile de social media ale Asociatiei culturale “Aici a stat”: https://www.instagram.com/aiciastat/.

Programul evenimentului:

18:00 – 18:45 receptia invitatilor cu un pahar de spumant

19:00 – 19:15 Povestea casei si a parcelarii Filipescu, vom discuta despre dragostea de istorie, de patrimoniu, de Bucuresti

19:15 – 20:00 Recital cameral cu muzica de Antonio Vivaldi, Schubert, Tchaikovsky

Dupa 20:00 Povesti cu gazdele si interpretii

“Cu ocazia venirii primaverii deschidem usile patrimoniului bucurestean. Daca am sarbatorit Martisorul la Palatul Cesianu-Racovita, acum celebram inflorirea florilor, a magnoliilor si a branduselor intr-o veche parcelare eleganta a Bucurestilor: parcelarea Filipescu. Pe Aleea Alexandru vor rasuna note muzicale de primavara. Va asteptam cu poarta deschisa!”, declara Ana Rubeli, Presedintele Asociatiei culturale “Aici a stat”.

Serata culturala #Aiciastat de primavara - Ileana Ionesti - vioara

Ileana Ionesti a inceput studiul viorii la 6 ani, in cadrul Colegiului de Arta “George Enescu’’, iar la varsta de 10 ani sustinea primele recitaluri. De-a lungul carierei sale muzicale a sustinut recitaluri si a performat ca solista de concert atat in tara cat si in Republica Moldova, Italia, Germania, Elvetia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. Are mai multe inregistrari in arhiva Radiodifuziunii Romane si TVR, este concertmaistru si solista a Orchestrei Simfonice a Inginerilor “Petru Ghenghea” si este reprezentant al Romaniei in organizatia internationala a artistilor de muzica de camera.

Serata culturala #Aiciastat de primavara - Andrei Rubeli - vioara

Andrei Rubeli este absolventul Scolii de Muzica nr. 4 la clasa de vioara, prof. Corina Macarie. Intre 2004-2008 a cantat in Orchestra de Camera Adagio, cu turnee in Italia si Turcia, iar intre 2007-2008 in Orchestra de Camera a Profesorilor din Bucuresti Collegium suonare sub bagheta dirijorului Mircea Ionescu. Din 2009 a devenit membru al Orchestrei Inginerilor “Petru Ghenghea”, cu care a avut aparitii solistice si a efectuat turnee in Anglia si Italia.

Serata culturala #Aiciastat de primavara - Stefan Tajti - viola

Stefan Tajti a inceput studiul viorii la varsta de 7 ani, avandu-l ca profesor chiar pe tatal sau, violonist in Orchestra filarmonicii din Bacau ce preda vioara la Scoala Populara de Arta. In 1999 a absolvit Universitatea Nationala de Muzica “Ciprian Porumbescu”, fiind licentiat in dirijat coral. Apoi a urmat studiile masterale tot la aceeasi universitate. Timp de 10 ani a dirijat corul de amatori “Mesagerii Sperantei” cu care a castigat locul 2 la cateva concursuri prestigioase internationale. Studiile doctorale le-a inceput la Madrid cu tema: Aducerea muzicii clasice pe cea mai dificila scena… Strada, cat si impactul pe care aceasta il poate avea. In paralel a concertat in Ungaria, Germania, Spania, Italia, Franta, Portugalia, Brazilia.

Serata culturala #Aiciastat de primavara - Teodor Chircu - violoncel

Teodor Chircu a fost inginer proiectant la Centrul de Inginerie Tehnologica pentru Obiective Nucleare din Bucuresti. A inceput studiul violoncelului la zece ani, la scoala de muzica. La treisprezece ani a devenit membru al orchestrei Operei din Constanta, unde a activat in paralel cu cursurile scolare. Este membru al Orchestrei Inginerilor si a Medicilor. A cantat in numeroase concerte in Romania, inclusiv ca solist, si a participat la turnee in strainatate. A obtinut cateva premii muzicale la concursuri nationale pentru interpreti amatori.

Serata culturala #Aiciastat de primavara - Tenzy Forray - mezzosoprana

Hortenzia R. Forray este absolventa a Universitatii Nationale de Muzica “Ciprian Porumbescu”, sectia Canto, promotia 1999, unde a studiat cu marii artisti si profesori Arta Florescu, Ionel Voineag si Ionel Pantea. Ulterior a urmat cursurile post-universitare Summer Master Classes la Majk in Ungaria si la New York sub indrumarea artistilor Barbara Miller-Lampas si Marco Miller-Lampas de la Metropolitan. A avut numeroase prezente solistice atat in tara cat si in strainatate.

Intrarea se face pe baza de bilet, in limita locurilor disponibile. Mai multe detalii despre program si bilete sunt disponibile pe https://aiciastat.ro/serata-culturala-aiciastat-de-primavara-pe-aleea-alexandru-nr-46-in-parcelarea-filipescu/.

Primavara culturala #Aiciastat a inceput cu un recital de Martisor la palatul Cesianu-Racovita unde am aflat despre arhitectul John Elisee-Berthet, familia Cesienilor si arhitectura Beaux-Arts. Aceste evenimente fac parte dintr-un proiect amplu care prevede 12 recitaluri de muzica clasica interpretate de Ansamblul cameral #Aiciastat ce vor avea loc in fiecare luna intr-un loc de patrimoniu inedit pe parcursul anului 2023. 12 recitaluri, 12 locuri inedite, 12 povesti de istorie si patrimoniu.

Parteneri: Jidvei, Editura Vremea, DeCorina, DALB, KAIA Candles, Sauvage Fleurs Dansantes

Parteneri media: Radio Romania, Igloo, Cronicari Digitali, Asociatia Opus, Munteanu recomanda, Interesting Times Bureau, Promenada Culturala, Zeppelin 

Despre Asociatia Culturala “Aici a stat”

Initiat in 2018, proiectul #Aiciastat de storytelling cultural ce promoveaza patrimoniul in toate formele sale s-a coagulat prin Asociatia culturala „Aici a stat” la inceputul anului 2020. Misiunea Asociatiei este de a creste constiinta colectiva asupra valorii patrimoniului, prin dialog cultural, prin documentarea si cercetarea istoriei cladirilor de patrimoniu si a personalitatilor care le-au locuit, iubit sau parasit. Reinnodarea relatiei afective cu trecutul se realizeaza prin promovarea cladirilor istorice si a personalitatilor legate de acestea, prin promovarea proiectelor culturale, a festivalurilor, a brandurilor sustenabile si a organizatiilor care protejeaza la randul lor patrimoniul. Asociatia organizeaza evenimente culturale, tururi ghidate, vanatori de comori si recitaluri de muzica clasica in zone istorice cu poveste si inglobeaza astazi peste 40.000 de iubitori de patrimoniu.

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *