16 septembrie 2023 ora 16:00
Asociatia culturala „Aici a stat” va invita la o noua serata culturala: un regal muzical cu arta, lucrari muzicale clasice si baroce la Conacul Ghica de la Ghergani, sambata, 16 septembrie, pentru a marca Zilele Europene ale Patrimoniului. Vom sarbatori sosirea toamnei cu arta, muzica clasica, chitara clasica, vom admira colaje si ilustratii si vom vizita capela si domeniul familiei Ghica in prezenta doamnei Irina Bossy-Ghica, domeniu ce continua sa isi scrie istoria din 1590, cand a avut loc prima atestare intr-un document a asezarii Ghergani.
Conacul de la Ghergani se inscrie, ca si alte resedinte boieresti din epoca, in categoria maisons de plaisance. Viziunea care a facut Gherganii sa arate asa cum ii vedeti astazi i-a apartinut lui Ion Ghica, “marele nostru memorialist, economist, om politic, print de Samos, diplomat si, lucru mai putin cunoscut, inginer”, dupa cum amintea Greceanu in articolul Capela din Ghergani. „Toata lumea doreste sa vada Gherganii. Doi sau trei vizitatori care au venit sa ne vada au povestit minunatii si minunatii, iar lumea vorbeste in oras despre bunul-gust, simplitatea si frumusetea micii noastre asezari de la tara”, scria Ion Ghica catre Alexandrina in 1867.
In timp ce conacul se afla astazi in restaurare, Capela Ghica reprezinta o bijuterie extrem de bine pastrata pe domeniu. Capela reprezenta in acea vreme tendinta elitelor noastre boieresti de a pastra consemnata insemnatatea numelor lor de familie. Biserica de la Ghergani este legata de conac printr-o alee si dezvolta o arhitectura ce combina identitatea nationala cu spiritul eclectic european, la moda in acea perioada. Ion Ghica si sotia sa si-au dorit ca pentru capela sa cumpere de la Constantinopol sarcofage sculptate, care se remarcau prin nobletea marmurei din care erau confectionate si prin liniile clasice cu ghirlande.
Facem arc in timp, si la inceputul toamnei invitatii la serata se vor delecta cu instalatii florale de toamna realizate de EnRose, vor afla povestile ascunse ale conacului Ghica, se vor bucura de farmecul domeniului de la Ghergani. Se vor delecta cu gustari, racoritoare, cocktailuri si vin oferite de partenerii seratei. Atmosfera va fi completata de un colt al cititorilor si un colt dedicat copiilor.
“16 Septembrie este o data speciala pentru patrimoniul cultural: la nivel international se celebreaza Zilele Europene ale Patrimoniului. Prin proiectul #Aiciastat promovam patrimoniul in toate formele sale si am ales aceasta data de referinta pentru un eveniment extraordinar la un conac istoric ridicat de Ion Ghica in secolul al XIX-lea. Vom admira arta, vom rasfoi carti, ne vom bucura de un atelier de colaje, iar seara va fi incununata cu un recital regal cu muzica baroca, cu piese de Bach, Händel, Vivaldi si Falckenhagen. Conacul Ghica este in restaurare si speram ca acest eveniment unde o vom avea alaturi de noi pe doamna Irina Bossy-Ghica sa puna pe harta patrimoniului acest loc magistral in istoria noastra si sa atraga atentia publicului asupra nevoii de fonduri pentru restaurare”, declara Ana Rubeli, Presedintele Asociatiei culturale “Aici a stat”.
Pentru a ajunge la conacul aflat la 40 km de centrul orasului, invitatii pot veni atat cu masinile personale cat si cu un transport organizat. Evenimentul incepe la ora 16:00, la 16:30 va incepe turul domeniului si al capelei. Copiii se pot delecta cu un atelier de colaje si cu jocuri in coltul dedicat celor mici. La ora 18:00 va incepe recitalul cu lucrari de Bach, Händel, Vivaldi, Falckenhagen si altii, toate interpretate de Ansamblul cameral #Aiciastat & Friends: muzicienii Ileana Ionesti (vioara), Andrei Rubeli (vioara), Stefan Tajti (viola) si Teodor Chircu (violoncel), mezzo-soprana Hortenzia R. Forray si chitaristul Maxim Belciug. Fragmente din recitalul interpretat de Ansamblul cameral #Aiciastat vor fi transmise si live.
Evenimentul permite accesul tuturor iubitorilor de muzica intr-un spatiu alternativ salilor clasice de concert si isi propune aducerea vizitatorilor intr-un spatiu in care pot fi surprinsi atat de arhitectura si atmosfera, cat si de muzica clasica cu o tematica aleasa special cu aceasta ocazie. Intrarea se face pe baza achitarii biletului aici: in limita locurilor disponibile.
Ileana Ionesti a inceput studiul viorii la 6 ani, in cadrul Colegiului de Arta “George Enescu’’, iar la varsta de 10 ani sustinea primele recitaluri. De-a lungul carierei sale muzicale a sustinut recitaluri si a performat ca solista de concert atat in tara cat si in Republica Moldova, Italia, Germania, Elvetia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. Are mai multe inregistrari in arhiva Radiodifuziunii Romane si TVR, este concertmaistru si solista a Orchestrei Simfonice a Inginerilor “Petru Ghenghea” si este reprezentant al Romaniei in organizatia internationala a artistilor de muzica de camera.
Andrei Rubeli a inceput studiul viorii la 5 ani si este absolventul Scolii de Muzica nr. 4 la clasa de vioara, prof. Corina Macarie. Intre 2004-2008 a cantat in Orchestra de Camera “Adagio”, cu turnee in Italia si Turcia, iar intre 2007-2008 in Orchestra de Camera a Profesorilor din Bucuresti “Collegium suonare” sub bagheta lui Mircea Ionescu. Din 2009 a devenit membru al Orchestrei Inginerilor “Petru Ghenghea”, cu care a avut aparitii solistice si a efectuat turnee in Anglia si Italia.
Stefan Tajti a inceput studiul viorii la varsta de 7 ani, avandu-l ca profesor chiar pe tatal sau, violonist in Orchestra filarmonicii din Bacau ce preda vioara la Scoala Populara de Arta. In 1999 a absolvit Universitatea Nationala de Muzica “Ciprian Porumbescu”, fiind licentiat in dirijat coral. Apoi a urmat studiile masterale tot la aceeasi universitate. Timp de 10 ani a dirijat corul de amatori “Mesagerii Sperantei” cu care a castigat locul 2 la cateva concursuri prestigioase internationale. Studiile doctorale le-a inceput la Madrid cu tema: Aducerea muzicii clasice pe cea mai dificila scena… Strada, cat si impactul pe care aceasta il poate avea. In paralel a concertat in Ungaria, Germania, Spania, Italia, Franta, Portugalia, Brazilia.
Teodor Chircu a fost inginer proiectant la Centrul de Inginerie Tehnologica pentru Obiective Nucleare din Bucuresti. A inceput studiul violoncelului la zece ani, la scoala de muzica. La treisprezece ani a devenit membru al orchestrei Operei din Constanta, unde a activat in paralel cu cursurile scolare. Este membru al Orchestrei Inginerilor si a Medicilor. A cantat in numeroase concerte in Romania, inclusiv ca solist, si a participat la turnee in strainatate. A obtinut cateva premii muzicale la concursuri nationale pentru interpreti amatori.
Mezzo-soprana Hortenzia R. Forray este absolventa a Universitatii Nationale de Muzica “Ciprian Porumbescu”, sectia Canto, promotia 1999, unde a studiat cu marii artisti si profesori Arta Florescu, Ionel Voineag si Ionel Pantea. Ulterior a urmat cursurile post-universitare Summer Master Classes la Majk in Ungaria si la New York sub indrumarea artistilor Barbara Miller-Lampas si Marco Miller-Lampas de la Metropolitan. A avut numeroase prezente solistice atat in tara cat si in strainatate.
Chitaristul Maxim Belciug a studiat chitara clasica de la varsta de 9 ani, iar la 16 ani a obtinut Premiul I la prima editie a Festivalului de Chitara Clasica de la Sinaia. In acelasi an (1983) a sustinut si primul sau recital in cadrul Filarmonicii Bucurestene. Licentiat in filologie, Maxim este un artist desavarsit ce a sustinut concerte la numeroase festivaluri internationale si nationale de chitara. Are o discografie impresionanta si deruleaza in prezent proiecte muzicale foarte variate.
Acest eveniment face parte dintr-o proiect amplu care prevede 12 recitaluri de muzica clasica interpretate de Ansamblul cameral #Aiciastat ce vor avea loc in cate un loc de patrimoniu inedit pe parcursul anului 2023. 12 recitaluri, 12 locuri inedite, 12 povesti de istorie si patrimoniu. Mai multe detalii despre program, dar si bilete, sunt disponibile pe pagina de Facebook a evenimentului aici
Parteneri: Fru Fru, Urban Monkey, Samburesti, Aqua Carpatica, Editura Vremea, Editura Corint, Touching Art Cocktail, Bombay Saphire Gin, EnRose, Atelier Isabelle Vijiac
Parteneri media: Cronicari Digitali, Radio Romania, Igloo, Zeppelin, Munteanu, Interesting Times Bureau, Asociatia Opus, Promenada culturala
Despre Asociatia Culturala “Aici a stat”
Initiat in 2018, proiectul #Aiciastat de storytelling cultural ce promoveaza patrimoniul s-a coagulat prin Asociatia culturala „Aici a stat” la inceputul anului 2020. Misiunea Asociatiei este de a creste constiinta colectiva asupra valorii patrimoniului, prin dialog cultural, prin documentarea istoriei cladirilor de patrimoniu si a personalitatilor care le-au locuit, iubit sau parasit. Pentru reinnodarea relatiei afective cu trecutul, Asociatia organizeaza evenimente culturale, tururi ghidate, vanatori de comori si recitaluri de muzica clasica in zone istorice cu poveste si inglobeaza astazi peste 44.000 de iubitori de patrimoniu.