Coperta

S-a lansat prima carte despre adolescenti si parinti din România: „Relatiile adolescentilor din Romania si ce spun ele despre noi”

Mai mult de 25.000 de tineri din Romania au fost consultati, direct sau prin chestionare online, despre felul in care comunica in relatii, nevoile pe care le au si asteptarile lor de la ideea de cuplu, in cadrul proiectului de preventie a violentei domestice In a Relationship. Cartea „Relatiile adolescentilor din Romania si ce spun ele despre noi”, editata si publicata de Fundatia Friends For Friends, regrupeaza in 120 de pagini rezultatele din primii 3 ani ai acestui proiect destinat adolescentilor, intr-o forma utila adultilor care le sunt apropiati: profesori, parinti, educatori.

Cartea este de acum disponibila pe https://ffff.ro/doneaza-inarelationship/, in schimbul unei donatii catre sustinerea proiectului In a Relationship.

Proiectul In a Relationship a inceput in 2016 cu o cercetare informala la nivel national, care a avut 1.400 de respondeti cu varste cuprinse intre 16 si 19 ani, din 80 de orase din tara. Din 2018, proiectul a propus ateliere la care au participat mai bine de 500 de adolescenti din toata tara. Testul de relatie, disponibil online din vara lui 2018, a fost completat in cateva luni de peste 25.000 de tineri. Toate aceste interactiuni si rezultate sunt analizate si interpretate in cartea „Relatiile adolescentilor din Romania si ce spun ele despre noi.”

Proiectul In a Relationship este desfasurat de Fundatia Friends For Friends, cu sprijinul Avon Romania si parte din Campania Respectului.

5 lucruri despre adolescenti din cartea In a Relationship 

  1. 2 din 3 adolescenți ne-au spus, in 2016, ca au fost martori la o scena de violenta intr-un cuplu de varsta lor. Doar 2 din 10 au recunoscut c-ar fi fost si ei implicati intr-o scena violenta. (mai multe despre asta, in sectiunea „Despre ce vorbeste Generatia nevorbita: rezultatele cercetarii din 2016.” si in sectiunea „Rufele murdare nu se spala in public”)

  2. Sinceritatea este esențiala pentru adolescenti: 59% dintre fete si 52% dintre baieti o considera calitatea esențiala intr-o relatie. De aceea, adultii care le cer adolescentilor deschidere si sinceritate trebuie sa le-o ofere ei mai intai, adolescentii sunt foarte sensibili la dublu standard (una fac, alta zic). (mai multe despre asta, in secțiunea „Despre ce vorbeste Generatia nevorbita: rezultatele cercetarii din 2016.” si in sectiunea „Sunt cu tine, dar si cu mine.”)

  3. 25%  dintre tinerii care au completat testul de relatie sunt in relatii dezechilibrate – agresiv-intruzive (parteneri agresivi, încalcare a spatiului intim) sau de dependenta (evitare a conflictului). (mai multe despre asta, in secțiunea „Nu stim sa ne certam: interpretarea testului de relatie 2018 – 2019”)

  4. In 41% dintre cazurile de relatii de dependenta respondentii considera ca schimbul parolelor la conturile online este un schimb corect in cuplu. (mai multe despre asta, in sectiunea „Nu stim sa ne certam: interpretarea testului de relatie 2018 – 2019”)

  5. 55% dintre adolescentii care au avut o relatie spun ca fostul/fosta a spus lucruri neadevarate despre ei altor persoane, dupa despartire. 19% au recunoscut c-au facut si ei asta. In cazuri extreme, razbunarea post relatie duce la revenge porn. (mai multe despre asta, in sectiunea  „Despre ce vorbeste Generatia nevorbita: rezultatele cercetarii din 2016.”)

Foto de Claudiu Popescu (2)

Autoarele carții sunt Silvia Guta de la Fundatia Friends For Friends, care lucreaza in acest proiect de 2 ani si este facilitatoarea atelierelor In a Relationship si Andreea Gazdaru, ambele psihoterapeute, cu experienta in lucrul cu adolescentii. Au colaborat la continutul cartii si socioloagele Oana Ganea, Valentina Rosculet pe partea de cercetare si Silvia Luican de la iZi Data pe interepretarea rezultatelor testului de relatie, cat si Vlad Tausance, designerul proiectului. Ilustratiile din carte ii apartin artistei Andreei Cristea, iar grafica Artemisei Pascu.

Doua sfaturi pentru parinti de la autoarele cartii

De ce ai nevoie? Daca adultii din viata lor nu le pun mai des intrebarea asta, adolescentii nu vor sti sa si-o puna nici singuri. Ce ai nevoie de la educatia ta, de la relatia de familie, de la relatia de cuplu sau de la viitorul tau? Pana cand nu vor invata de la cei din jur exercitiul de a-si pune toate aceste intrebari, nu vor afla cum anume sa gaseasca raspunsul.” – Andreea Gazdaru, psihoterapeuta

„Dintre adolescentii cu care ne-am intalnit in atelierele de prin tara, doar unul din zece ne-a spus ca a avut parte de o forma de educatie sexuala din partea parintilor. Pentru ca adultii nu le ofera informatii despre sexualitate si despre ce inseamna responsabilitatea in relatiile sexuale, adolescentii vor cauta sa umple acest gol informational din sursele pe care le au la indemana: prieteni sau internetul.” – Silvia Guta, psihoterapeuta, Fundatia Friends For Friends
Cartea poate fi comandata direct de pe site-ul Fundatiei Friends For Friends (https://ffff.ro/doneaza-inarelationship/), de la sediul Fundatiei Friends For Friends sau din librariile Carturesti.

Despre Fundatia Friends For Friends (www.ffff.ro): de 9 ani ne directionam toate eforturile si energia sa sustinem creativitatea practica, dezvoltand proiecte si instrumente care sa ii ajute pe oameni sa isi descopere potentialul creativ. FFFF este o initiativa a agentiei de publicitate Friends\TBWA. Printre proiectele FFFF se numara: Superscrieri (premiile, bursele, masterclass-uri, doua carti publicate si festivalul), Ateliere de Corporate Writing & Storytelling, Policlinica de Marketing si Comunicare pentru ONG-uri si, nu in ultimul rand, In a Relationship. 

***
Mai multe despre proiect:
www.ffff.ro/licee/
www.campaniarespectului.ro/
www.facebook.com/respectlicee/

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *