RDW 2

Romanian Design Week 2020

Peste doar cateva zile incepe editia 2020 a Romanian Design Week (RDW), cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative, un eveniment prezentat de The Institute si UniCredit Bank. Festivalul, care se desfasoara in intervalul 11-20 septembrie, in Bucuresti, isi propune sa ilustreze rolul pe care il are designul in construirea unui viitor mai bun, abordand ca tema SCHIMBAREA (CHANGE).

Intr-un an in care industriile creative locale au fost profund afectate de pandemie, Romanian Design Week s-a schimbat si adaptat la randul sau, oferindu-le designerilor, artistilor si arhitectilor oportunitatea de a-si expune proiectele in ciuda contextului nefavorabil si de a demonstra astfel cum creativitatea si solidaritatea pot transforma dificultatile in oportunitati.

„2020 este fara indoiala anul schimbarilor – schimbari abrupte, care au venit in mod neasteptat si ne-au afectat pe fiecare dintre noi. Pentru industriile creative, care sunt prin definitie industrii antreprenoriale ce se bucura inca de prea putin sprijin real, aceste evolutii si transformarile pe care le implica sunt cu atat mai dificil de sustinut si integrat. E un motiv in plus pentru care ne-am dorit sa ramanem si in acest an alaturi de RDW, continuand pentru al saptelea an un parteneriat care s-a dovedit de succes, si prin intermediul caruia am reusit de-a lungul timpului sa aducem in prim plan o industrie cu o capacitate foarte mare de inovatie prin creativitate, pasiune, determinare si talent.”, a declarat Anca Ungureanu, Identity & Communication Director UniCredit Bank.

Romanian Design Week 2020 2

Principala destinatie a Romanian Design Week este Combinatul Fondului Plastic (Strada Baiculesti nr. 29), transformat cu aceasta ocazie intr-un veritabil parc de design care cuprinde atat expozitii de design amenajate in interior, cat si spatii exterioare care compun un loc de joaca nonconformist pentru toti iubitorii de design:
– Expozitia Possible Realities isi propune sa investigheze adaptarea designerilor romani la noile realitati, printr-o serie de lucrari de arhitectura, urbanism, design de obiect, design grafic si fashion si pastreaza o parte din structura si proiectele care vorbesc despre SCHIMBARE, selectate pentru luna mai, cand ar fi trebuit sa aiba loc initial RDW. Aceasta este amenajata in galeria Senat (Spatiu Expozitional Neconventional pentru Arta si Tehnologie), iar conceptul si arhitectura expozitiei sunt dezvoltate alaturi de Attila KIM Architects.

- Antifragile, expozitie gazduita de galeria Sector 1, reuneste o serie de initiative si proiecte care au contribuit la imbunatatirea situatiei cauzate de pandemie. Expozitia este dezvoltata in parteneriat cu Zeppelin Design – Cosmina Goagea, Justin Baroncea, Constantin Goagea.

- Instalatia IQOS World reprezinta dialogul vibrant dintre prezent si viitor si foloseste designul si tehnologia pentru a deschide o conversatie despre noi perspective. Regandirea spatiului fizic, mixul de materiale, sunete sau lumini contribuie la crearea unei experiente suprarealiste in care vizitatorului i se aminteste despre puterea alegerilor personale si despre cum acestea ne pot influenta viitorul.

Expozitiile sunt completate de o serie de instalatii interactive, care stau sub tema jocului, reunite sub formatul RDW Open Air. Pentru ca ultimele luni au schimbat radical dinamica petrecerii timpului alaturi de cei dragi, instalatiile propuse ofera vizitatorilor experienta de a fi din nou impreuna, insa intr-un mod responsabil.
Prin natura jocurilor alese, cei prezenti pot pastra distanta fizica: mese de ping-pong din materiale reciclate, semnate de ASAP si LIDL Romania, un joc de badminton reinterpretat, by Absolut, un minigolf prezentat de UniCredit Bank, balance boards propuse de Urban Monkey si un teren de petanque semnat de Zeppelin Design vor anima atmosfera si vor completa proiectele de design despre schimbare din expozitii. In plus, spatiul dispune de un rastel, semnat de Urban Monkey, unde vizitatorii isi pot depozita bicicletele in siguranta. Arhitectura formatului RDW Open Air este realizata de echipa Zeppelin Design.

Accentuarea punctelor de interes din curtea Combinatului se va face cu ajutorul unor instalatii de iluminat, semnate de Electrica, pentru ca intreg spatiul sa fie scos in evidenta intr-un mod corect. In plus, pozitionarea acestor instalatii va dicta si traseul de parcurgere a spatiului si va desena noi fluxuri, conectand instalatiile si legand intregul univers al parcului.
Festivalul mai contine, sub numele de RDW in the city, o serie de interventii centrale, in spatii de utilitate publica, realizate in parteneriat cu institutii culturale prestigioase, precum Muzeul National de Arta al Romaniei sau Biblioteca Central Universitara, care sunt completate de peste 60 de evenimente satelit, organizate de entitati creativ-culturale din Bucuresti, reunite sub umbrela Design Go !.

Anul acest, RDW a pregatit si o versiune digitala a festivalului: o galerie online a proiectelor expuse, o serie video cu designeri romani, interviuri cu specialisti internationali, un e-paper, un proiect fotografic special realizat alaturi de Alex Galmeanu, un Online Design Market, o serie de materiale create sub initiativa UK Focus, precum si galerii virtuale de design, dezvoltate in parteneriat cu London Design Festival. Toate acestea sunt reunite intr-o harta interactiva cu ajutorul careia evenimentul poate fi explorat din confortul propriei case.

RDW Digital

mail 2
Totodata, Romanian Design Week cuprinde in program o noua categorie de evenimente, Design Flags, prezentata alaturi de Qreator by IQOS. Astfel, in hub-ul creativ cu acelasi nume de pe Bulevardul Aviatorilor nr. 8A, in intervalul 13-20 septembrie, vor putea fi vizitate, in premiera in Romania, sapte expozitii internationale de design, care vin in completarea viziunilor creative locale. Accesul la evenimentele din seria Design Flags este gratuit si este permis exclusiv persoanelor peste 18 ani.

Accesul in parcul de design de la Combinatul Fondului Plastic se face in baza biletului achizitionat online. Costul biletului este de 20 de lei si poate fi cumparat de aici.

Expozitiile pot fi vizitate de luni pana vineri in intervalul 12:00-20:00, iar in weekend intre orele 10:00-20:00. Accesul se face pe intervale de doua ore pentru maximum 200 de persoane.

Accesul in cadrul Combinatului Fondului Plastic se face in conditii de siguranta si distantare sociala, cu fluxuri si trafic atent gandite si controlate.

Toti vizitatorii sunt invitati sa se dezinfecteze pe maini la intrarea in expozitii si sa poarte masca care sa acopere nasul si gura pe toata durata participarii la eveniment. De asemenea, participantilor le va fi verificata temperatura la intrarea in spatiile expozitionale.

Linii STB acces Combinatul Fondului Plastic: 112 si 331.

Romanian Design Week este un eveniment cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Parteneri RDW 2020

Un proiect: The Institute

Prezentat de: UniCredit Bank

Partener principal : IQOS, care prin Design si Tehnologie susține conversația despre noi perspective

Parteneri: Absolut, ASAP, Electrica, Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, Urban Monkey

Susținut de: Jidvei, Savana, Siniat

Co-producători : Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte

Parteneri culturali: Institutul Cultural Român, Combinatul Fondului Plastic, Muzeul Național de Artă al României, Uniunea Artiștilor Plastici

Parteneri media strategici: Rock FM, Radio România Cultural

Parteneri media: Contemporary Lynx, Designist.ro, Feeder.ro, Glamour, Igloo, Inspirationist.net, IQads, RFI România, Modernism, Molecule F, Munteanu, Șapte Seri, V Fair, Zeppelin, Zile și Nopți, World Architecture Community

Echipe de creație: Gavrilă & Asociații, Radu Manelici + Sebastian Pren

Partener de monitorizare: mediaTRUST România

Un proiect al The Institute, Romanian Design Week s-a impus în cele șapte ediții de până acum ca fiind cel mai important festival multidisciplinar din România – o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului și a industriilor creative: arhitectură, urbanism, design de interior, design grafic, ilustrație, design vestimentar, design de obiect sau a altor inițiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principală resursă de dezvoltare. În fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul.

Începând cu ediția din 2020, RDW propune o nouă arhitectură de festival și va aborda anual o temă diferită în jurul căreia se va contura întregul eveniment.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați: Ana Păun, [email protected], 0723 750 722.

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *