Romanian Design Week 2020 - CHANGE 2.0

Romanian Design Week 2020 – CHANGE 2.0

The Institute si UniCredit Bank prezinta Romanian Design Week CHANGE 2.0

#rdw2020 #RDW2020 #romaniandesignweek #TheInstitute #change #schimbare

Romanian Design Week 2020, un eveniment prezentat de The Institute si UniCredit Bank, va avea loc in perioada 11-20 septembrie, iar anul acesta va dezvolta o editie speciala, menita sa evidentieze rolul esential al designului in proiectarea unui viitor mai bun, intr-o perioada in care creativitatea a devenit mai importanta ca niciodata. Festivalul abordeaza SCHIMBAREA, tema anuntata inca de la inceputul anului, actualizandu-si discursul si proiectele prezentate in acord cu transformarile si contributiile aduse de industriile creative in perioada pandemiei, sub titulatura CHANGE 2.0.

Romanian Design Week 2020 - CHANGE 2.0

„Designul este o abordare, o modalitate de a transforma constrangerile si provocarile in solutii si modele. De aceea, acum mai mult decat oricand, devine un instrument esential in redefinirea, nu doar a obiectelor, a fluxurilor si relatiilor, ci si a viitorului si a societatii in ansamblul ei. Asa cum o spune si comunitatea de design internationala, este foarte important sa fim alaturi in aceste timpuri complicate si sa aducem in prim plan sectoarele creative si culturale care au nevoie de promovare mai mult ca niciodata”, a declarat Andrei Bortun, CEO The Institute.

Principala destinatie Romanian Design Week 2020 va fi Combinatul Fondului Plastic, un spatiu cu o istorie speciala.

Romanian Design Week 2020 - CHANGE 2.0

Romanian Design Week 2020 - CHANGE 2.0

In virtutea unui parteneriat strategic intre Uniunea Artistilor Plastici (UAP) si The Institute, care isi propune promovarea industriilor creative locale, precum si a tinerilor artisti romani, Romanian Design Week 2020 va cuprinde o serie de expozitii in incinta Combinatului Fondului Plastic (CFP) din Bucuresti. Complexul din strada Baiculesti a fost construit  in perioada 1966 –1972 pentru a acomoda intreaga activitate de productie a CFP. Astazi, alaturi de spatiile destinate productiei de consumabile si materiale suport pentru industria artei, Combinatul include si o serie de galerii de arta si spatii expozitionale precum: Galeria Sector 1, Galeria Senat, Galeria Nicodim, UNAgaleria (spatiul expozitional al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti) sau Sandwich.

Expozitiile Romanian Design Week reunite sub tema CHANGE 2.0 si gazduite de spatiile din incinta Combinatului Fondului Plastic isi propun sa (re)investigheze rolul designului astazi: un maraton de proiecte si initiative conturate in jurul unor provocari actuale, o serie de proiecte de design conceptual, precum si obiecte proiectate pentru un viitor mai bun, alaturi de o serie de instalatii si interventii urbane, al caror rol este sa problematizeze si sa gaseasca solutii pentru subiecte de actualitate.

In parcul de design dezvoltat la Combinatul Fondului Plastic, vizitatorii vor putea descoperi:

Possible Realities, o expozitie de design conceptual, care va pastra o parte din structura si proiectele selectate pentru luna mai, cand ar fi trebuit sa aiba loc a opta editie RDW, dar care va prezenta si universurile creative din spatele acestora si va problematiza rolul designului astazi. Aceasta va avea loc in spatiul expozitional SENAT. Conceptul si arhitectura expozitiei vor fi dezvoltate alaturi de Attila KIM Architects;

Antifragile, expozitie care va prezenta noi preocupari din lumea designului, prin initiative si proiecte care au contribuit pozitiv la situatia actuala cauzata de pandemie. Aceasta va avea loc la Galeria Sector 1 si va fi dezvoltata in parteneriat cu Zeppelin Design (Cosmina Goagea, Justin Baroncea, Constantin Goagea);

O serie de instalatii si interventii punctuale in spatiile exterioare din incinta Combinatului, care isi propun sa demonstreze modul prin care creativitatea contribuie la depasirea unor provocari punctuale si rolul designului si al arhitecturii de a genera schimbare.

Romanian Design Week 2020 va tine cont de toate reglementarile ce vor fi in vigoare la momentul desfasurarii, pentru a garanta siguranta publicului. Alegerea spatiilor a tinut cont de contextul actual, ansamblul de cladiri din cadrul Combinatului Fondului Plastic asigurand o suprafata mare de spatii exterioare si conditii de distantare sociala.

Pe langa expozitiile si interventiile de la Combinatul Fondului Plastic, anul acesta Romanian Design Week va dezvolta si continut digital, care va prezenta atat proiecte existente, cat si scenarii si proiecte imaginate, preocupari, schite si idei ale designerilor romani, din dorinta de a prezenta publicului larg noi abordari si atitudini ale creativilor locali, si cu speranta ca ideile acestora pot contribui real la SCHIMBARE. Cateva dintre evenimentele ce se vor desfasura exclusiv online vor fi Online Design Market, precum si cele destinate profesionistilor.

RDW 2020 va reuni numeroase evenimente de mici dimesiuni cu audiente reduse, in programul Design Go, care prin natura sa va directiona vizitatori catre zone diferite din oras, evitand aglomerarile.

Totodata, in parteneriat cu British Council, sub umbrela UK Focus, festivalul va include o serie de conferinte cu vorbitori internationali, transmise online, care vor dezbate importanta si impactul pe care il are designul astazi si din perspectiva sustenabilitatii si a economiei circulare.

Romanian Design Week 2020 cuprinde in program o noua categorie de evenimente, Design Flags, prezentata alaturi de Qreator by IQOS. Astfel, in hub-ul creativ cu acelasi nume de pe Bulevardul Aviatorilor nr. 8A, in intervalul 13-20 septembrie, vor putea fi vizitate, in premiera in Romania, sapte expozitii internationale de design, care vin in completarea viziunilor creative locale. Accesul la evenimentele din seria Design Flags se va face tinand seama de toate reglementarile in vigoare la acel moment si va fi permis exclusiv persoanelor peste 18 ani.

Cu aceasta ocazie, Qreator by IQOS devine spatiu partener al Romanian Design Week 2020.

Parteneri RDW 2020

Un proiect: The Institute

Prezentat de: UniCredit Bank

Partener principal : IQOS, care prin Design si Tehnologie sustine conversatia despre noi perspective

Parteneri: Absolut, Electrica

Sustinut de: Jidvei, Savana, Siniat

Co-producatori : Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural Expo Arte

Parteneri culturali: Institutul Cultural Roman, Muzeul National de Arta al Romaniei, Uniunea Artistilor Plastici

Parteneri media strategici: Rock FM, Radio Romania Cultural

Parteneri media: Contemporary Lynx, Designist.ro, Feeder.ro, Glamour, Igloo, Inspirationist.net, IQads, RFI Romania, Modernism, Molecule F, Munteanu, Sapte Seri, V Fair, Zeppelin, Zile si Nopti, World Architecture Community 

Concept comunicare: Gavrila & Asociatii

Partener de monitorizare: mediaTRUST Romania

Un proiect al The Institute, Romanian Design Week s-a impus in cele sapte editii de pana acum ca fiind cel mai important festival multidisciplinar din Romania – o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului si a industriilor creative: arhitectura, urbanism, design de interior, design grafic, ilustratie, design vestimentar, design de obiect sau a altor initiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principala resursa de dezvoltare. In fiecare an, Romanian Design Week traseaza o harta a evenimentelor si spatiilor ce promoveaza designul.

Incepand cu editia din 2020, RDW propune o noua arhitectura de festival si va aborda anual o tema diferita in jurul careia se va contura intregul eveniment.

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *