ReSolutii - Street Delivery 2020

ReSolutii – apel de proiecte pentru Street Delivery 2020

De la orase pentru clima la orase in pandemie

ReSolutii – apel de proiecte pentru Street Delivery 2020

Dupa 14 ani de prezenta continua in spatiul public, anul acesta evenimentul-manifest Street Delivery nu va putea aduna mii de oameni pe strada, ci va genera proiecte-insula, raspandite in tot orasul, sub umbrela unei teme comune: ReSolutii, in weekendul 3-5 iulie.

In toiul unei pandemii cum nu ne-a mai fost dat sa traim in istoria recenta, Street Delivery isi provoaca publicul sa gaseasca noi metode de recuperare a spatiului public. Evenimentul invita la povesti din izolare si rezolutii de dupa, sub forma de jurnale, interventii in orase, exprimari artistice, campanii sociale si proiecte comunitare care sa redefineasca spatiile comune si sa readuca la viata cartierele.

Acum trei luni anuntam tema Street Delivery 2020: Orase pentru clima. Pe atunci, impactul oraselor asupra mediului era subiectul cel mai urgent, iar viziunea macro era necesara. Intre timp, chiar daca schimbarile climatice sunt la fel de acute, pandemia ne-a impins sa privim altfel vecinatatea si sa redescoperim un peisaj micro pe care suntem nevoiti sa-l regandim si sa-l reconstruim pentru a face fata noii realitati.” (Dorothee Hasnas, OAR)

Asa ca, Street Delivery 2020 ia forma unui eveniment-puzzle, raspandit in tot orasul si recompus online. Comunitatile vor fi provocate sa gaseasca solutii de convietuire care sa le faca viata in cartier mai buna, mai placuta si mai pregatita pentru situatii de criza. Acum, mai mult ca oricand, recuperarea spatiului public de catre pietoni a devenit o necesitate.

„Cu aceasta editie ne propunem sa redeschidem cartierele pentru oameni pastrand distanta fizica, dar aducand comunitatile mai aproape. Le provocam sa lucreze impreuna pentru a-si redefini vecinatatea. Gandim solutii de convietuire care sa faca viata in cartier mai buna, sustenabila, mai pregatita pentru viitoare crize. Pentru ca rezolutiile personale din izolare pot deveni solutii la problemele comunitatii in care traim. ReSolutii pentru oras.” (Timea Hont, coordonatoare Street Delivery)

ReSolutii pentru orasele noastre: Apel de proiecte

Ca in fiecare an, Street Delivery deschide un apel de proiecte care sa (re)imprieteneasca locuitorii cu cartierele lor, de aceasta data in mai multe locuri din oras. Fie ca vorbim de o proiectie de film intr-o parcare, un atelier de tamplarie in fata, spatele sau chiar scara blocului, o gradina comunitara reamenajata, o expozitie cu poze din izolare sau un mural care sa coloreze plimbarile in cartier.

Proiectele pot fi inscrise in urmatoarele categorii si pot fi propuse pentru un anumit loc sau pot fi un concept general care ulterior sa fie pozitionat in spatiu:

ACTIVARE URBANA

proiecte urbane care pot imbunatati viata unei comunitati in oras

CULTURA PARTICIPATIVA

proiecte culturale, trairi personale, amintiri si invataturi din pandemie

INTERVENTIE ARTISTICA

proiecte artistice care readuc la viata spatiul public

APROPIERE COMUNITARA

proiecte sociale care sprijina comunitati si construiesc punti intre oameni

MEMORIE COLECTIVA

proiecte documentare care surprind impactul crizei si perioada de tranzitie

Impreuna cu sponsorii editiei, Street Delivery va sprijini financiar 10 proiecte cu cate 500 de euro. In functie de anvergura actiunilor, echipa organizatorica va ajuta proiectele cu idei, contacte si logistica. Majoritatea proiectelor vor putea fi urmarite online, intr-un program special de transmisiuni live, pe parcursul intregului weekend.

Proiectele se pot inscrie aici: https://bit.ly/2AnJCFj, pana pe 15 iunie. Proiectele selectate de echipa Street Delivery vor fi anuntate pana pe 22 iunie, pe site-ul → https://street.delivery/.

ReSolutii - apel de proiecte pentru Street Delivery 2020

Street Delivery este un eveniment-manifest pentru recuperarea spatiului public, initiat in 2006 de Fundatia Carturesti si Ordinul Arhitectilor din Romania. In 2020, Street Delivery va avea loc in 10 orase: Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj-Napoca, Baia Mare, Bacau, Craiova, Sibiu, Oradea, la Chisinau.

Manifestul editiei: street.delivery

Detalii: https://www.facebook.com/StreetDelivery/

Identitate vizuala: Alina Bohoru

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *