RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities

RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities

RADAR prezinta peste 50 artisti si dezvoltatori de new media art intr-un festival de 3 zile

RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities, festivalul de new media art care va avea loc intre 1 si 3 noiembrie la Uzina Electrica Filaret, reuneste peste 50 artisti si dezvoltatori din zona de realitate augmentata, realitate virtuala, videomapping, inteligenta artificiala, instalatii interactive, animatie, game art si sound design, dar si experiente dedicate copiilor care vor transforma locatia intr-un mediu imersiv pentru vizitatori.

Categoria de instalatii interactive aduce impreuna atat artisti locali independenti, cum ar Cuscrew sau Alexandru Calin Mihalache, dar si institutii culturale reprezentate de MARe – Muzeul de Arta Recenta. Sectiunea va avea un invitat special, Saint Machine, un artist prezentat la nivel international si la Ars Electronica, cu o instalatie bazata pe interactiunea umana si aspecte din biologie cu rezultate neasteptate. Pe planul studiourilor locale, H3 va aduce doua proiecte ce imbina light si sound design, iar RIZI, studio creativ care activeaza in experience design, expune alaturi de CINETIc zece instalatii dezvoltate in colaborare cu studentii de la UNArte. UNArte va fi prezenta si in sectiunea de game art, curatoriata de Mihai Zorca, director al departamentului de arta Ubisoft Romania: “Avem multi artisti autohtoni care creeaza continut pentru cele mai cunoscute titluri din lume, unii dintre ei cu o experienta foarte mare, de 10-15 ani sau chiar mai mult. Lor, dar si celor din noul val care aduc un suflu proaspat de energie pe scena artei jocurilor video vrem sa le recunoastem meritele, si sa-i facem cunoscuti cu sprijinul platformei RADAR – fie ca e vorba de Character, Environment, sau Concept Art, fie ca vin din mediul freelance, indie, sau lucreaza in multinationale.”

Dragos Botcau, animator si ilustrator, este curatorul sectiunii de animatie, care a ales continut de scurta durata pretabil canalelor de social media (Instagram, Facebook sau TikTok) de la peste 20 de artisti din studiouri de animatie sau independenti, printre care si Reniform, Andrei Robu, Tudor Nita, Ioana Sopov, Skeptic Dog, Vana, Noper, Razvan Petre & Lu Pop. Acestora li se adauga Anim’est cu o selectie din scurtmetrajele prezentate anul acesta la festival si experiente dezvoltate in realitate virtuala (VR). Sectiunea de realitate virtuala reuneste atat studiouri, cat si artisti indie si inclusiv o parte dintre cei care au raspuns open call-ului lansat acum cateva saptamani. “Ne-am bucurat sa vedem ca avem un potential inca nedescoperit de artisti si dezvoltatori romani de new media art. Am primit cateva proiecte deosebite pe care le-am ales pentru festival si speram ca publicul sa interactioneze cu ele cu la fel de mult entuziasm ca si noi” declara organizatorii RADAR.

In plus, experientele in realitate augmentata (AR) vor avea o categorie separata curatoriata de dARe by Samsung, partener pentru evenimente urbane, culturale si facilitator al experientelor augmentate. Aceasta va prezenta 14 proiecte reunite intr-un showcase al aplicatiei care va familiariza vizitatorii cu realitatea augmentata in diferite aspecte de arta, educatie, entertainment si nu numai. Pe langa capsula dARe by Samsung, sectiunea va fi completata de Augmented Space Agency si Reniform.

Samsung a deschis noi cai de a experimenta arta prin tehnologie, iar prezenta la RADAR alaturi de dezvoltatori independenti ne confirma importanta evolutiei acestor modalitati de interactiune. Cu ajutorul lui dARe by Samsung, anul acesta am creat peste 380 de experiente augmentate si va invitam sa va bucurati de ele in sectiunea dedicata AR din RADAR” declara Simona Panait, Marketing Director Romania & Bulgaria, in cadrul Samsung Electronics Romania.

Fiecare seara din festival va introduce un line-up de artisti de videomapping care vor transforma vizual Uzina Electrica Filaret intr-o scena murala cu ajutorul celor de la Aural Eye, Noetic si Les Ateliers Nomad. In total, peste 150 000 lumeni vor lumina scena festivalului, iar dupa ora 11pm proiectiile se vor muta la Expirat Halele Carol.

Pe langa experientele dedicate publicului care isi doreste sa afle potentialul creativ al tinerilor din Romania, RADAR va avea si o zona dedicata copiilor. RADAR Kids este sectiunea creata special pentru cei mici în care ei vor putea face primii pași spre a interacționa cu noile tehnologii aplicate într-un spațiu de joacă art&tech. Categoria de Education & Playground va conține primul spațiu imersiv pop-up dedicat copiilor, în care aceștia vor interacționa cu diverse medii tehnologice într-un traseu special construit. Printre experiențe se numără explorarea unei lumi acvatice prin videomapping interactiv, transformarea în personaje digitale prin inteligență artificială, introducerea în programe de creație (desen și modelare) în realitate virtuală sau vizionarea unor animații în realitate augmentată.

RADAR este platforma care înglobează mișcările creative de new media art sub o manifestare unitară ce prezintă zeci de proiecte care, odată cunoscute de public, se vor transforma într-un curent artistic de sine stătător.

RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *