Peste 50 de artiști și studiouri independente prezintă în cadrul RADAR 2021  proiecte de new media art

RADAR 2021 – New media art

Hangarul III de la Romaero devine spatiu de manifestare artistica in cadrul RADAR 2021, care va avea loc intre 10 și 13 iunie. Aici vor fi prezentate proiecte de arta si tehnologie ce promoveaza si augmenteaza new media art in cadrul Industriilor Culturale si Creative din Romania.

 RADAR 2021 propune un format expozitional conceput ca un art-show imersiv de video-mapping & sound design, proiectii interactive, instalatii de arta, proiecte de game design, prezentate de artisti si dezvoltatori din toata tara ce exploreaza tema acestei editii –  FLUX.

 Publicul va putea descoperi prin prisma artistilor diverse moduri de perceptie a interactiunii umane, a adaptabilitatii continue necesara in aceasta perioada si un spectru larg de aplicabilitate a tehnologiilor in mediul artistic, cultural si educational.

 Artshow-ul este impartit in 4 acte ce vor purta publicul intr-o calatorie senzoriala prin care vizitatorii vor fi imersati in universul RADAR – (Romanian Artists Developing Alternative Realities)

Peste 50 de artiști și studiouri independente prezintă în cadrul RADAR 2021  proiecte de new media art

 Scena principala de video mapping si sound design, prezentata de UniCredit Bank, ACT 1 – IMMERSE,  va reuni 6 artisti și studiouri multimedia. Mindscape Studio, Les Ateliers Nomad, Paketa, Laszlo Bordos, Noetic si Aural Eye, unele dintre cele mai premiate si cunoscute studiouri de video-mapping, vor anima scena prin proiectiile realizate special pentru a doua editie RADAR.

 Vizitatorii vor continua calatoria cu ACT 2 – LIFT-OFF | CORE, o instalatie generativa de lumini si sunet ce a integrat si reutilizat un fuzelaj de avion BOEING 737. O instalatie unica în lume ce a fost dezvoltata in colaborare cu mai multe echipe de artisti si studiouri independente – Mihai Cojocaru, director creativ RADAR, Adilau, Silviu Stroe, ygreq, Aural Eye, Simina Oprescu, Dit, Marius, Dani,  Motorul de Productie.

Interiorul este o instalatie de light & sound design cu peste 400 de metri de LED ce contureaza spatiul intr-o matrice virtuala, iar exteriorul avionului este redefinit de artistii de video-mapping.

 A treia sectiune, ACT 3 – FLYING DREAM, va introduce publicul intr-o experienta video neurala, o amplificare a creativitatii umane prin intermediul inteligentei artificiale. Instalatia este realizata de un AI dezvoltat in-house sub forma de GAN (Generative Adversarial Network), un sistem de retele neuronale care genereaza arta dupa analiza prealabila a unui set vast de imagini – o baza curatoriata de peste 40.000 de imagini cu modele de avioane.

Dupa un proces complex de deep learning, GAN-ul genereaza imagini unice. Aceasta sectiune este un preview al directiei in care tehnologia se indrepta si ofera publicului sansa de a observa modul in care o putere foarte mare de procesare și transformarea unor seturi de date poate duce la inovatie artistica.  Astfel, vizitatorii vor putea vedea in premiera aceste imagini generate de AI, dar si o proiectie a procesului de invatare.

 Calatoria se incheie cu ACT 4 – FLUX OF ENERGY, o serie de proiectii interactive realizate de RIZI, studio de design care se afla la intersectia dintre architectura, tehnologie si comunicare, si SENPAI Stuff, artist de video-mapping. Fiecare artist va avea un perete dedicat, unde vizitatorii vor putea interactiona si influenta continutul proiectat prin folosirea unor senzori de miscare.

 De asemenea, vizitatorii vor putea explora si o serie de proiecte realizate de artisti, studiouri independente, dar si proiecte realizate in cadrul anilor universitari si programelor de masterat. Acestea sunt reunite in cadrul categoriei InFlux –  curatoriata de Alexandru Berceanu alaturi de echipa RADAR si vor putea fi experimentate pe parcursul intregului timp de vizitare.

 Artisti precum Marius Jurca si Maria Nastase vor invita publicul la o explorare creativa a sunetului. Acestia vor imbina cele doua simturi, experimentand cu perceptia vizitatorilor. Calin  Mihalache & Pastila Roz vor aduce clasicului joc al copilariei “Avioane”, dar cu un twist nou, adaptandu-l pentru realitate augmentata.

Dan Ionescu artist vizual si profesor la Facultatea de Arhitectura de Interior in cadrul Universitătii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu,  va pune publicul fata in fata cu viitorul, aducandu-i pe acestia  in fata lui meetEGO – un personaj sculptural care va proiecta reflexia acestora, in timp ce se incarca cu informatiile vizitatorilor, urmand ca pe viitor sa le foloseasca in procesul lui de umanizare.

 Grupul de artisti Saint Machine & Sergiu Negulici va prezenta o animatie interactiva care foloseste reactiile emotionale ale privitorilor pentru a crea o lume organica virtuala cu ajutorul unui softul de diagnoza emotionala.

Andrei Gamart va prezenta conceptul de prezent continuu prin imbinarea dintre diferite medii artistice.

 RADAR pune accent pe importanta programelor de new media art in educatie si astfel prezinta proiecte realizate de grupul WAT – UNARTE, studentii de la programul de masterat – Digital Intreactive Art –  UBB din Cluj si programul de masterat Art of Game Design – UNATC CINETIc.Sectiunea de Game Art reuneste si proiecte realizate de studiouri cunoscute din industria de gaming din Romania precum Ubisoft, Amber – proiect curatoriat de Arden si AMC.

 HUBS, o asociație non-profit care are ca scop generarea unei comunități de tineri și conceptul de upcycling va expune o serie de obiecte de design realizate din piese avionabile.

Un alt proiect special este realizat in colaborare cu Goethe Institut. CoLaboratory este o expozitie a lucrarilor dezvoltate in cadrul programului de rezidente artistice digitale in cadrul careia, artisti din Germania, Romania si Republica Moldova exemplifica schimbarile procesului artistic din ultima perioada. Vor fi prezentate lucrarile multidisciplinare rezultate a celor 6 echipe de artisti, iar tandemul din Bucuresti, mentorat de echipa RADAR, respectiv  Claire Fristot si Silvia Gradinaru vor prezenta The Comfort Zone, un spatiu in care publicul va gasi un ajutor in depasirea fricilor si anxietatii.

RADAR aduce conceptul de new media art si catre un public nou, acela al copiilor. Prin RADAR Kids, un demers educational realizat cu sprijinul LIDL Romania, initiatorii RADAR isi propun sa le prezinte copiilor aplicabilitatea tehnologiilor emergente  in domeniul artistic si cultural. Astfel, cei mici vor avea ocazia sa interactioneze cu instalatii de arta din cadrul expozitiei organizate intr-un traseu conceput special pentru ei. Printre acestea, se regaseste si instalatia lui Ionut Crava care va pune micii spectatori  intr-o lume formata din simbolurile ASCII. O alta instalatie educativa din proiect va fi FlyME  care analizeaza viitorul aviatiei,  prezentand ideea pilotarii unui avion electric prin simpla miscare in fata unor senzori de miscare si prezinta noi medii de creatie designerilor.

 Prețul biletelor este de 50 lei pentru adulți si se aplica o reducere de 50% pentru copii, iar accesul este gratuit pentru copiii cu vârsta intre 0-6 ani.

Studentii si elevii beneficiază de reducere de 50% folosind codul

#RADARedu in formularul de achizitie a biletelor si in baza carnetului de student/elev prezentat la intrarea in expozitie.
Copiii trebuie sa fie insotiti de un adult la intrarea in spatiul expozitional.

 Biletele pot fi achizitionat de aici: https://www.iabilet.ro/bilete-radar-2021-flux-60195/.

 Pentru mai multe detalii vizitati linkul de  aici:

 https://www.facebook.com/events/234635788007218

 Biletul permite vizionarea expozitiei intr-unul din intervalele de mai jos

Joi: 17.30 – 19.30; 19.30 – 21.30

Vineri: 13.30 – 15.30; 15.30 – 17.30; 17.30 – 19.30; 19.30 – 21.30;
Sambata: 11.30 – 13.30; 13.30 – 15.30; 15.30 – 17.30; 17.30 – 19.30; 19.30 – 21.30;
Duminica: 11.30 – 13.30; 13.30 – 15.30; 15.30 – 17.30; 17.30 – 19.30; 19.30 – 21.30.

 RADAR #2 – FLUX este posibil cu ajutorul partenerilor care investesc in arta de maine, pe care o putem vedea azi: Samsung, UniCredit Bank, Lidl Romania, 360 Revolution, glo, absolut, Amber, Arden, AMC, Epson, UNATC – CINETIc, UBB-DIA, Logitech, Goethe – Institut si Liliac.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio Romania Cultural, Agerpres, Revista BIZ, Start-up, Iqads, Zile si Nopti, Designist, The Institute, Igloo, Modernism, Gokid.

 Despre RADAR

 RADAR s-a nascut ca urmare a potentialului imens al unei nise în care tehnologia se transforma in mediu artistic de creatie pentru artisti. Aceasta initiativa este cea mai ampla manifestare de arta prin tehnologii emergente, cu artisti din toată tara ce prezinta proiecte de Realitate Virtuala, Realitate Augmentata, Inteligenta Artificiala, Proiectii Video, Instalatii Interactive, Game Art, Robotica si Sound Design.

Proiectul RADAR are ca fundatie o abordare curatoriala aparte si genereaza punti conceptuale originale intre artisti, dezvoltatori, studiouri de creatie, ateliere de productie, institutii culturale si comerciale.

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *