4

Nina Cassian si Yvonne Hasan dupa 79 de ani…o intalnire neintamplatoare / Carnete noi pe Molecule-F

In toamna anului 1940, viitoarea poeta, compozitoare si traducatoare Nina Cassian o intalnește pe bancile Liceului Evreiesc de Fete pe cea care va deveni artista, istoricul de arta si profesoara Yvonne Hasan.
Urmeaza o prietenie care va dura mai bine de 7 decenii si va traversa 4 schimbari de regim politic in România.”

Toate aceste lucruri le-am aflat anul acesta, din documentarul “Distanta dintre mine si mine”, realizat de Mona Nicoara si Dana Bunescu, dupa o idee a Adei Solomon, si din expozitia retrospectiva vernisata la MNAC, curatoriata de Adrian Buga, cu lucrari din colectii particulare sau din colectia Ada si Alecu Solomon (nora si fiul artistei Yvonne Hasan).

Astfel, cele doua prietene s-au “intalnit” din nou anul acesta, de doua ori: o data in primavara – filmul a fost lansat in luna martie in cinematografe iar expozitia a fost vernisata in aprilie.
A doua reintâlnire este in paginile volumului II al antologiei “Nesupusele” (Editura Univers), aparut in acest noiembrie.

Este anul Cassian – Hasan iar eu le aduc un omagiu cu aceste carnete de vise, de visuri, de jurnale si retete, de notite sau poezii sau pur si simplu de desene.

Intalnirile neintamplatoare sunt si intalnirile mele cu prietenii si toti cei pe care i-am cunoscut si am creat lucruri frumoase impreuna.
Intalnirile neintamplatoare sunt cele care ne imbraca pentru toata viata.

#intalnirineintamplatoare #encountersnotebook #ninameetsyvonne #cassianmeetshasan

***

Carnetele costa 48 de lei si pot fi achizitionate de pe Molecule-F (https://www.molecule-f.ro/ro/papetarii-de-la-noemi-meilman)

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *