Diploma 2019

Mirela Bucovicean recomanda DIPLOMA 2019

“Toamna se numara bobocii!”, nu-i asa? Numaram chiar proiectele creative si autorii acestora din anul 2019. Un inceput de sezon cu un melanj de raze solare blande si un vibe alert de cool freshness. Totul, cu ajutorul DIPLOMA - proiect initiat de The Institute si inspirat de UniCredit Bank – eveniment ce prezinta cele mai bune lucrari de absolvire ale viitoarei generatii de artisti si creativi. Diploma 2019 prezinta 14 sectiuni si o selectie atenta a proiectelor, realizata de un board creativ al carui membru este Mirela Bucovicean, owner Molecule F & Master of The Molecules.

Sunt prezentate peste 120 de lucrari ale absolventilor de facultati creativ-vocationale din toata tara in 10 zile de festival ce includ conferinte, ateliere, expozitii capsula, pop-up shop si desigur, nelipsitele petreceri fun & cool. Mirela Bucovicean va prezinta 5 motive deosebit de importante, jurizand categoria Fashion, pentru a trece pragul expozitiei centrale Diploma 2019:

5 for YOUNG FASHION

Lucrarea de disertatie “PERFECT PLACES, realizata de Claudiu Burca, absolvent al Universitatii Nationale de Arta, Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design, sectia Strategii de Moda si Costum.

Claudiu Burca afirma despre lucrarea sa: “Aceasta colectie reprezinta un refugiu si simbolizeaza aceasta “calatorie” mintala in locuri cu incarcatura sentimentala puternica, locuri din trecut pe care le-am vizitat sau chiar anumite amintiri din copilarie. Pentru fiecare dintre noi acest “PERFECT PLACES” poate reprezenta ceva cu totul diferit.

Lucrarea reprezinta o colectie de moda compusa din sapte tinute pentru toamna-iarna 2019-2020. Fiecare tinuta este compusa dintr-un numar minim de doua piese, majoritatea fiind realizate din doua culori. Pentru mine aceasta colectie reprezinta un refugiu, o evadare din lumea cotidiana, un loc unde petrece timp personal … un loc perfect.

Claudiu a primit in cadrul galei UNArte de anul acesta premiul Molecule F. Colectia de diploma, semnata de acesta, o sa fie disponibila in curand pe www.molecule-f.com si la Molecule F Concept Store.

Diploma 2019 - Claudiu Burca

Diploma 2019 - Claudiu Burca

Diploma 2019 - Claudiu Burca

Diploma 2019 - Claudiu Burca

Lucrarea de disertatie “CHERNOBYL – THE INFLUENCES OF POLITICAL AND ECOLOGICAL FACTORS IN CONTEMPORARY FASHION, realizata de Corina Cigodaru, absolventa a Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca, Facultatea de Arte Decorative si Design, sectia Fashion.

Corina Cigodaru afirma despre lucrarea sa: “Colectia “CHERNOBYL” ilustreaza influenta factorilor politici si ecologici in moda contemporana si infatiseaza ideea de libertate individuala, de egalitate intre oameni si, totodata, face un apel de alarma cu scopul de a trezi constiinta sociala spre un comportament responsabil fata de mediu.

Obtinand statut de simbol, fenomenul “CHERNOBYL” semnifica “radiatia”, dezastrul ecologic din urma exploziei centralei nucleare si, in acelasi timp, totalitatea devierilor de la normele implementate de regimul politic, un protest impotriva legilor care neglijeaza drepturile omului. Imprimeurile sunt realizate manual si cuprind o varietate de specii pe cale de disparitie, intr-o paleta cromatica toxica si iradianta, facand aluzie la zona contaminata. La realizarea tinutelor au fost folosite exclusiv materiale sintetice pentru a sugera impactul omului asupra mediului si aportul sau in crearea unei lumi artificiale.

Diploma 2019 - Corina Cigodaru

Diploma 2019 - Corina Cigodaru

Diploma 2019 - Corina Cigodaru

Diploma 2019 - Corina Cigodaru

Lucrarea de disertatie “DIRECTIONS TO 47°00’06.5″N 26°49’39.5″E, realizata de Lucian Alexandru Arsene, absolvent al Universitatii Nationale de Arta, Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design, sectia Strategii de Moda si Costum.

Lucian Alexandru Arsene afirma despre lucrarea sa: “DIRECTIONS TO 47°00’06.5″N 26°49’39.5″E se concentreaza pe momentul imediat, prioritizand procesul de tranzitie de la personal la palpabil. Un traseu emotional personal si interior cu o destinatie reala, precisa, palpabila. O disectie inerta cu o atingere a unei lame futuriste.

Pentru lucrarea de disertatie mi-am dorit o coliziune intre ceea ce este romantic si melancolic si apoi cu o forma de realitate. Pornind de la aceasta idee, am dezvoltat un interes aparte pentru filmul Melancholia (2011), realizat de regizorul danez Lars von Trier. Un proces psihologic ce a realizat o extractie a unor sentimente personale de natura melancolica, momente concrete, imediate, tensiuni emotionale cu mici fluctuatii de calm neinteles.

Lucian este primul absolvent UNArte care a primit Molecule F Award in cadrul galei facultatii din anul 2017, pentru lucrarea de licenta “LET THEM EAT CAKE”.

Diploma 2019 - Lucian Alexandru Arsene

Diploma 2019 - Lucian Alexandru Arsene

Diploma 2019 - Lucian Alexandru Arsene

Diploma 2019 - Lucian Alexandru Arsene

Lucrarea de licenta “Bodacious“, realizata de Medeea Ene, absolventa a Universitatii Nationale de Arta, Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design, sectia Moda si Design Vestimentar.

Medeea Ene afirma despre lucrarea sa: “Colectia “Bodacious” se afla la intersectia dintre cele doua curente artistice: minimalism si deconstructivism, in care am incercat sa construiesc haine intr-o maniera desconstruita abordand un stil minimalist. Materialele fluide sunt puse in dialog cu cele rigide, completandu-se reciproc.

Chiar daca, atat sacourile, cat si pantalonii urmaresc un tipar barbatesc, exista diferente subtile intre costumul barbatesc traditional si cele din colectia “Bodacious”, care sunt realizate intr-un mod inteligent, pentru a exploata feminitatea persoanei care il poarta. Desi variaza prin detalii stilistice, in principal piesele urmaresc tiparul de baza. Aspectul final vizual este caracterizat de impredictibilitate si haos controlat. Hainele devin o prelungire a fiintei, o oglindire a sinelui si a spatiului inconjurator.

Diploma 2019 - Medeea Ene

Diploma 2019 - Medeea Ene

Diploma 2019 - Medeea Ene

Diploma 2019 - Medeea Ene

Lucrarea de licenta “A NEW CHAPTER : 001 – TAPISERII, realizata de Octavia Chiru, absolventa a Universitatii Nationale de Arta, Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design, sectia Moda si Design Vestimentar.

Octavia Chiru afirma despre lucrarea sa: “Colectia “A NEW CHAPTER : 001 – TAPISERII” are ca sursa principala de inspiratie tapiseria secolului al XXI – lea, obiect decorativ si bineinteles opera a artei textile. Aceasta cuprinde idei sustenabile, piese vestimentare multifunctionale si tehnici de realizare din categoria “slow fashion”.

Sustenabilitatea detine un loc important in colectie. Prin urmare, majoritatea pieselor vestimentare au fost concepute din materiale biodegradabile precum, lana si bumbacul. De asemenea, metoda de lucru folosita in realizarea tinutelor este una prietenoasa cu mediul inconjurator. Am ales sa tes la gherghef, adaugand tehnica tricotajului, ambele apartinand miscarii “slow fashion”. Am vrut sa suprind problema dorintei de cumparare in exces. Asadar, am gandit piesa vestimentara de baza din tinuta ca una multifunctionala. Astfel, aceasta se poate transforma din fusta in tapiserie de perete sau din capa in abajur, apoi din pulover sa ia forma unui covor etc.

Diploma 2019 - Octavia Chiru

Diploma 2019 - Octavia Chiru

Diploma 2019 - Octavia Chiru

Diploma 2019 - Octavia Chiru

Diploma 201911 – 20 Octombrie, in cladirea monument istoric de pe Strada C.A. Rosetti 3, expozitie deschisa zilnic publicului larg.

Go and Diploma!

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *