Mirela Bucovicean recomanda DIPLOMA 2018

Mirela Bucovicean recomanda DIPLOMA 2018

Toamna acestui an se anunta una plina de proiecte super duper cool, in special festivalul DIPLOMA, care este cel mai amplu eveniment dedicat viitoarei generatii de artisti si creativi din Romania. Vorbim despre fashion, fotografie, sculptura, arhitectura si lista poate continua. Mirela Bucovicean (owner Molecule F & mother of The Molecules) ne face un tur virtual fascinant in universul tinerilor absolventi, desigur, categoria “Fashion” a festivalului Diploma 2018 (proiect initiat de The Institute si inspirat de UniCredit Bank).

Diploma este un proiect pe care il respect pentru demersul constant si pe care il pretuiesc pentru puternica sa componenta educationala si motivationala pentru tinerii creativi, la nivel national. An de an ma bucur sa vad mai multi aplicanti si colectii din ce in ce mai bune. Am acordat timp fiecarei colectii in parte si am jurizat avand in gand autenticitatea, acea amprenta creativa pe care fiecare designer trebuie s-o aibe, directia creativa, respectarea conceptului, ancorarea in peisajul social actual, si nu in cele din urma, purtabilitatea. Chiar daca unele colectii erau destinate in principal catwalk-ului, acolo unde a fost cazul, potentialul designerului s-a remarcat si am punctat si acest lucru. Oricare dintre cei care au obtinut punctaje mari sunt candidati pentru a fi selectati si vanduti pe platforma Molecule F.” – Mirela Bucovicean

De ce Diploma 2018? Pentru ca sunt prezentate 126 de lucrari ale tinerilor creativi din toata tara + cele 10 zile de festival includ conferinte, petreceri, auditii de teatru, dar si un musical. Ai nevoie de mai multe motive? Well, category is YOUNG FASHION extravaganza:

Lucrarea de licenta “Walking Pictures“, realizata de Alexandra Iuliana Iancu, absolventa a Universitatii Nationale de Arta, Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design, sectia Moda – Design Vestimentar.

Alexandra Iuliana Iancu afirma despre lucrarea sa: “Tablourile lui Pablo Picasso au fost surse de inspiratie pentru realizarea acestei colectii. Astfel, obiectele vestimentare ilustreaza personaje si obiecte ce apar in picturile cubiste si suprarealiste ale lui Picasso. In ceea ce priveste metoda de lucru, au fost utilizate tehnici de intarsiere, de aplicare si de matlasare a materialelor.

De asemenea, tiparele vestimentatiei sunt preluate din tendintele actuale, continand si anumite forme ce fac trimitere la curentul cubist, spre exemplu, manecile si gulerele rotunjite, combinate cu reverele ascutite. In plus, colectia este si un indemn, pentru societatea contemporana, de a purta haine cu valoare artistica in schimbul celor de serie.

Diploma 2018 - Alexandra Iuliana Iancu

Diploma 2018 - Alexandra Iuliana Iancu

Diploma 2018 - Alexandra Iuliana Iancu

Diploma 2018 - Alexandra Iuliana Iancu

Lucrarea de licenta “HelterSkelter“, realizata de Elena Vanghelici, absolventa a Universitatii Nationale de Arta, Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design, sectia Moda – Design Vestimentar.

Elena Vanghelici afirma despre lucrarea sa: “In linii mari, colectia „HelterSkelter” urmareste miscarile artistice si culturale dominante ale anilor ‘60 care tin de comunitatile creative: generatia beat, op-art, beatnik. Simbolul principal al colectiei este „ganditorul” – echivalentul omului intelectual, care are un omolog in anii `60 intre artistii Generatiei Beat. Scopul acestuia este regasirea ritmului interior, pierdut in acest moment din cauza avansului tehnologic si a realitatii disruptive in care traieste.

Sintagma „HelterSkelter”, asemenea melodiei formatiei The Beatles, desemneaza un tip de carusel care este format dintr-un turn prevazut cu un tobogan spiralat in jurul acestuia: semnifica suisul si coborasul in calatoria „ganditorului” fiind totodata un element ludic, care seteaza ritmul intregului univers al acestuia. Imprimeurile si structurile materialelor textile utilizate vin in sprijinirea conceptului prin elementul miscarii si al efectelor vizuale create, urmarindu-se pe tot parcursul colectiei ideea de ritm.

Diploma 2018 - Elena Vanghelici

Diploma 2018 - Elena Vanghelici

Diploma 2018 - Elena Vanghelici

Diploma 2018 - Elena Vanghelici

Lucrarea de licenta “Fusion“, realizata de Diana Tache, absolventa a Universitatii Nationale de Arta, Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design, sectia Moda – Design Vestimentar.

Diana Tache afirma despre lucrarea sa: “Colectia FUSION propune o noua viziune asupra societatii contemporane conform careia avangardismul, individualismul si “haosul” trebuiesc integrate in cotidianul si in estetica de zi cu zi. Articolele vestimentare ce compun colectia “FUSION” sunt intentionat directionate catre un aspect comercial conceptualizat, care are la baza un amalgam de surse diametral opuse; de la opulenta tipica perioadei baroce pana la inrudirea texturilor si materialelor cu calitati contrastante, asociere caracterizata ca fiind prezenta si actuala.

Prezenta colectie urmareste sa prezinte faptul ca moda este mai mult decat un alt domeniu, este un mod de exprimare libera, intima si personala, o maniera prin care oamenii pot lua atitudine cu privire la orice considera ca fiind in neconcordata cu normele fiind totodata o sursa nelimitata de inspiratie.

Diploma 2018 - Diana Tache

Diploma 2018 - Diana Tache

Diploma 2018 - Diana Tache

Diploma 2018 - Diana Tache

Lucrarea de licenta “The virAGOs“, realizata de Alexandru Manuel Pop, absolvent al Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca, Facultatea de Arte Decorative si Design, sectia Moda – Design Vestimentar.

Alexandru Manuel Pop afirma despre lucrarea sa: “Proiectul de cercetare „The virAGOs” are la baza investigarea statutului femeii in societate si felul in care existenta sa este afectata in mod negativ, in prezent, de normele si standardele impuse de-a lungul timpului. Pentru a traduce si transpune aceasta problematica in limbajul modei contemporane, se va studia miscarea feminista (feminismul este o miscare politica si sociala care are la baza lupta pentru egalitatea sexelor), fiind analizate cele trei valuri ale feminismului, care si-au facut simtita prezenta si din punct de vedere vestimentar, oferind astfel anumite repere de care aceasta colectie se va folosi pentru a transmite cu cat mai mare acuratete gravitatea si seriozitatea acestei probleme.

Lupta impotriva stereotipurilor feminine va sta la baza conturarii acestei colectii, acestea fiind analizate in detaliu. Scopul acestui proiect este contribuirea la acesta conversatie si accelerarea progresului in cadrul miscarii de emancipare a femeii.

Colectia de diploma, semnata de Alexandru Manuel Pop, o sa fie disponibila in curand pe www.molecule-f.com

Diploma 2018 - Alexandru Manuel Pop

Diploma 2018 - Alexandru Manuel Pop

Diploma 2018 - Alexandru Manuel Pop

Diploma 2018 - Alexandru Manuel Pop

Lucrarea de disertatie “The Return of The Shreds“, realizata de Ferencz Borbala, absolventa a Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca, Facultatea de Arte Decorative si Design, sectia Design Vestimentar.

Ferencz Borbala afirma despre lucrarea sa: “Socieatea este constransa de problema deseurilor. Piesele din colectie sunt create din haine upcycled hibridizate cu materiale reciclate si digital print. Siluetele hainelor au o inspiratie din istoria costumului. Pe langa aspectul lor pretentios aceste siluete istorice erau create intr-un spirit fundamental diferit de cel al industriei modei de azi.

Adaugand elemente pretioase, in contrast cu pretul materialelor folosite se creaza un efect inedit, uncanny. O estetica noua, consistenta si relevanta, in care valoarea traditionala a unor obiecte este pusa sub semnul intrebarii.

Diploma 2018 - Ferencz Borbala

Diploma 2018 - Ferencz Borbala

Diploma 2018 - Ferencz Borbala

Diploma 2018 - Ferencz Borbala

Lucrarea de licenta “TRANSITIONAL PERSONALITY“, realizata de Vladimir Sirbu, absolvent al Universitatii Nationale de Arta, Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design, sectia Moda – Design Vestimentar.

Vladimir Sirbu afirma despre lucrarea sa: “Colectia „TRANSITIONAL PERSONALITY” incearca sa sugereze ca fiinta individuala este un cumul infinit de trasaturi comportamentale, care – in varii momente – se comunica in toata spectaculoasa sa diversitate, ingloband in fiecare tip de manifestare, suma expresiilor unui trecut, a unui prezent si a unui posibil viitor, intr-o fascinanta armonie.

Diploma 2018 - Vladimir Sirbu

Diploma 2018 - Vladimir Sirbu

Diploma 2018 - Vladimir Sirbu

Diploma 2018 - Vladimir Sirbu

Diploma 2018, 6 – 14 Octombrie, la Casa Dacia, de pe Bulevardul Dacia 12, expozitie deschisa zilnic publicului larg (10:00-22:00).

Go and Diploma!

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *