Midweek dreaming of fashionable things - Ioana Trusca

Midweek dreaming of fashionable things

Top 10 Ioana Trusca: cand arhitectura si ilustratiile fac casa buna

Midweek dreaming of fashionable things - Ioana Trusca

Dati-mi niste benzi desenate si voi fi fericita. Dati-mi si o aplicatie care sa le faca pe acele benzi desenate sa capete viata si voi fi fascinata. Aceasta e povestea simpla a impulsului curios de a o cunoaste pe Ioana Trusca, una dintre cei sase artisti care au creat tricouri augmentate, in editie limitata pentru Molecule F, intr-un proiect special cu George (primul banking inteligent cu personalitate). Asta si faptul ca nu pot rezista vreodata unui iepure simpatic si nebun totodata.

Midweek dreaming of fashionable things - Ioana Trusca

Midweek dreaming of fashionable things - Ioana Trusca

Midweek dreaming of fashionable things - Ioana Trusca

De ce atat de multi iepuri in proiectele tale (expozitia de la One Night Gallery, cartea, Turb@, tricouri)?

Fara sa ma astept la asta, iepurele Turbat s-a transformat din gluma in personaj de carte, apoi s-a multiplicat si a devenit din ce in ce mai serios, cu fiecare aparitie in lumea reala. Foarte mult timp n-am crezut ca o sa depaseasca granitele caietului meu de schite, dar iata, surpriza! Cred ca e simpatic datorita contrastului dintre ce e si ce face. Cine a mai vazut iepuri super puternici, telepati, dependenti de carbune? Acum se gaseste in forma de ilustratie, animatie, bibelou si puf de stat. Sa vedem in ce se transforma mai departe.

De ce proiecte arhitecturale in cartoons (proiectul pentru Timisoara Biennal BETA)?

Proiectul pentru BETA a fost o bucata mica dintr-o expozitie mult mai complexa, “Despre Locuire”, gandita, curatoriata si amenajata de Ideilagram, asa ca tema a fost data, iar eu am construit in jurul ei. Asa am descoperit ca cel mai mult imi place sa fiu la jumatatea drumului dintre arhitect – formarea mea de baza, si ilustrator de banda desenata. De-atunci lucrez constant la asta, si am inceput sa-mi croiesc proiectele in asa fel incat sa ma regasesc din ce in ce mai des in aceasta ipostaza.

Ce fel de oras ar fi Bucurestiul intr-o banda desenata? Si cine ai fi tu in ea – un erou, un personaj negativ?

Bucurestiul e orasul peticelii, al improvizatiei, al contrastelor, si-n realitate si in orice poveste pe care as desena-o despre oras. Oricine supravietuieste e erou. Acum lucrez la o serie de povesti pe tema asta, inspiratia o gasesc la fiecare intersectie, in fiecare mijloc de transport public si-n fiecare scara de bloc.

Pe profilul tau de Instagram scrie ca esti 1/2 arhitect, 1/2 ilustrator. Care jumatate invinge, de obicei? De ce?

In ultimul an a condus detasat jumatatea de ilustrator, dar trebuie sa spun ca partea de arhitect incepe sa prinda din urma. Mi-am dat seama ca se pot completa foarte bine si intr-o directie si in alta. Sunt foarte aproape de echilibrul perfect, dar ca sa fiu sigura ca nu-mi fac viata prea usoara, incerc sa adaug si animatia pe lista de aptitudini.

Cum ai ajuns la proiectul George? Ce ti-a placut cel mai mult la el?
La George am ajuns prin One Night Gallery, editia “Ioana Trusca”. Iepurii si George s-au placut din prima, iar eu ma bucur ca am inteles cu aceasta ocazie care e procesul de la niste schite, la storyboard si la animatia finala.

Ce au in comun personajele imaginare din ilustratiile tale si cartile lui Alain de Botton (in afara de desene)?

Pentru seria Alain de Botton editata de Vellant, mi-am propus sa creez o suita de personaje al caror numitor comun sa fie introspectia. Cred ca fiecare proiect ar trebui sa aiba personaje crosetate pe dimensiunile lui, dar probabil ca personalitatea ilustratorului se intrevede la fiecare dintre ele, asa ca s-ar putea ca asta sa fie raspunsul la intrebarea ta. E cate o bucata din mine si in iepurii turbati, si in Sofica, si in personajele pentru Alain de Botton, uneori e mai evident, alteori abia se vede.

Ai puteri si resurse nelimitate. Urmatorul tau proiect ar include…

Povesti infinite, cu personaje infinite, toate cu substrat serios, dar cu o doza mare de amuzament. As experimenta cu multe multe medii, as colabora cu multe multe specialitati si as invata din fiecare experienta cat se poate. Fac asta si acum, dar cu puteri si resurse finite, atat cat se poate, si e destul de bine.

Proiectele tale favorite sunt…

Carti… Animalul povestitor, tot de la Vellant, care o sa apara in curand.

Arhitectura… Rezidenta Scena9, pentru Noaptea alba a Galeriilor – in 2016, cu Justin Baroncea.

Ilustratii intr-un spatiu… Muralul interactiv facut impreuna cu MATKA, vara trecuta, in cadrul Spatii creative pentru educatie.

Fashion… Am facut o serie de brose ceramice in forma de iepuri stilizati, impreuna cu Roxana de la Studio Mud, se pune?

Benzi desenate… Episodul cu batrani – detectivi, din cadrul proiectului de la Timisoara <3.

Despre Ioana Trusca ar trebui sa stim…

Ca e din Tg. Jiu si ca-i place mult sa deseneze in carbune (hahaha).

Ca e intr-un proces continuu (si foarte lent!) de invatare.

Lucrarile Ioanei Trusca se pot vedea pe… @itrsc – Instagram si Facebook (https://www.facebook.com/ioana.trsc).

Midweek dreaming of fashionable things - Ioana Trusca

Midweek dreaming of fashionable things - Ioana Trusca

Midweek dreaming of fashionable things - Ioana Trusca

Midweek dreaming of fashionable things - Ioana Trusca

Midweek dreaming of fashionable things - Ioana Trusca

De asemenea, puteti cumpara tricourile ilustrate de ea George X Ioana Trusca, exclusiv de pe www.molecule-f.com. Cautati aplicatia “ivive” pentru a vedea prima colectie de haine augmentate.

Informatii despre One Night Gallery – https://www.facebook.com/onenightgallery/

Mai multe evenimente de arta si interviuri cu artisti, pe www.dreamingof.net

Foto: www.dreamingof.net, at MODUL Carturesti (Strada Academiei 20, Bucuresti)

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *