Midweek dreaming of fashionable things

Midweek dreaming of fashionable things

Lumea fantastica a Amandei Parer: interviu cu artista

Daca pasesti pe strazile din Los Angeles, New York sau Sydney si, de nicaieri, te trezesti fata in fata cu un gigantic iepure alb… sa stii ca nu e un vis. Si nici n-ai aterizat intr-o varianta distorsionata a povestii cu Alice in Wonderland. E doar posibil sa fi dat peste una dintre superbele instalatii de arta semnate de artista australiana Amanda Parer. Si ai putea sa descoperi ca acesti iepuri uriasi (parte a proiectului ei intitulat “Intrude”) sunt an turneu – proiectul artistic a calatorit in America, de la San Francisco la New York, Houston, Los Angeles ai Denver, dar si in cateva orase din Europa. “Imi place sa scot arta din galerie si sa o duc in spatiile publice. Imi place ideea ca oamenii sa se uite la lucrarile mele si nici macar sa nu stie ca sunt niste proiecte artistice”, spunea Amanda Parer (amandaparer.com.au).

De ce folosesti animale ca imagini principale ale proiectelor tale? De ce iepuri?

Sunt abordabili. Acesta e primul motiv. In literatura si în fabule iepurii sunt niste fiinte prietenoase si inofensive. In plus, este usor sa relationezi cu aceste animale – cand folosesc iepuri, lucrarile mele devin mai abordabile pentru privitori si astfel ii pot angaja pe acestia in conversatii care depasesc semnificatia instalatiilor pe care le vad.

Midweek dreaming of fashionable things

“Intrude” este unul dintre cele mai cunoscute proiecte artistice ale tale. Este si favoritul tau?

Cu siguranta, dat fiind succesul de care s-a bucurat Intrude, satisfactia de a vedea atat de multi oameni interactionand cu lucrarile mele este uriasa. Scopul proiectului n-a fost niciodata de a convinge pe cineva ca lucrurile sunt bune sau rele, ci de a-i angaja pe privitori intr-un dialog. Sa poti sa comunici prin intermediul artei, asa cum o fac eu, este o oportunitate extraordinara, asa ca ma bucura enorm ca am putut sa port dialoguri cu atat de multi oameni prin acest proiect.

Midweek dreaming of fashionable things

De ce ai ales sa faci instalatii? Nu sunt un pic… volatile? De ce nu fotografie sau sculptura sau pictura?

Prin natura lor speciala, instalatiile ies din sfera artistica si pun stapanire pe intreg spatiul din jurul nostru. Formele de arta bi-dimensionala sau tri-dimensionala cum ar fi fotografia, sculptura sau pictura sunt superbe – si eu le-am experimentat, la inceput. Insa de cativa ani incoace sunt mult mai atrasa de instalatii. Imi place sa scot arta din galerii si sa o duc in spatiile publice. Imi place cand oamenii se uita la arta mea si de cele mai multe ori nu stiu ca acolo este vorba despre o piesa de arta.

Midweek dreaming of fashionable things

Care va fi urmatorul tau proiect?

Lucrez la o instalatie numita Fantastic Planet. Va include 40 de picioare iluminate, asezate în diverse pozitii in spatiile publice, care vor arata ca niste forme enorme, aproape extraterestre, care au aterizat pe planeta noastra si ne observe. Proiectul va fi expus in Cehia, in Australia și probabil si in alte tari. Puteti afla mai multe informatii pe amandaparer.com.au.

Midweek dreaming of fashionable things

Care ar fi proiectul pe care ai vrea sa il faci daca ai avea resurse nelimitate la dispozitie?

N-as vrea sa fiu prea specifica, mi-as divulga astfel cele mai bune idei. Daca ti-as spune ar trebui sa te omor dupa aceea (rade). Pot sa spun doar atat: uita-te la tot acest spatiu din jurul nostru.

Midweek dreaming of fashionable things 

Amanda Parer in 5 cuvinte… nu sunt un scaun.

Despre artist: Amanda Parer este o artista originara din Sydney, cu lucrari aflate în colectii publice si particulare. Ea a fost selectata în cadrul mai multor competitii nationale – de cinci ori pentru Blake Prize, dar si pentru Glover Prize. Intrude este unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale artistei, prezentat la cateva festivaluri de arta din lume. O parte din Fantastic Planet a ajuns si in Romania, la Festivalul Luminilor.

Foto: amandaparer.com.au

www.dreamingof.net

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *