Fashion model Ika posing with Mary Quant's new collection of shoes, 6 April 1972 © Roger Jackson, Central Press, Getty Images

Midweek dreaming of fashionable things

Mary Quant si revolutia modei: rezervati-va biletele!

Mary Quant and models at the Quant Afoot footwear collection launch, 1967 © PA Prints 2008

A inventat minijupa. Este responsabila pentru modul in care colantii si asa-numitii “hot pants” au aterizat, din salile de sport, in tinutele de fiecare zi purtate cu mandrie de orice fashionista. Este, pana la urma, una dintre cele mai incredibile femei care au contribuit la istoria modei. Pregatiti-va bagajele pentru Londra, rezervati din vreme biletele! Pentru ca anul viitor este anul Mary Quant la Victoria & Albert Museum, unde se va deschide o incredibila expozitie cu piesele ei. Si va soptim si un secret: fiti gata sa participati si la o “cautare de comori” vintage.

Aceasta este prima expozitie care prezinta creatiile designerului Mary Quant in ultimii 50 de ani. Si sunt destul de sigura ca multi dintre noi, pasionati de istoria modei si mai ales de acele momente care au revolutionat codul vestimentar, abia au asteptat un astfel de moment. Mary Quant a fost nu doar un designer talentat: practic, hainele ei au eliberat, intr-un fel, femeile de sub tirania regulilor si dress code-urlor obligatorii impuse de generatii la rand. Si expozitia de la Londra asta isi propune sa demonstreze: ca Mary Quant a facut moda accesibila tinerelor fete care aveau deja un job si o cariera, lansand, in acelasi timp, un inimitabil si inegalabil British streetstyle trend, care inca influenteaza moda de astazi.

Mary Quant at her apartment in Draycott Place, Chelsea, London, c.1965 © Keystone France, Gamma-Keystone, Getty Images

Ce stim despre aceasta expozitie?

  • se va deschide in luna aprilie 2019, si se va concentra pe anii dintre 1955 si 1975, cand Quant a revolutionat moda cu hot pants, minijupe, colanti si chiar un anume tip de make-up.
  • va strange la Londra peste 200 de piese, cele mai multe dintre ele fiind la prima expunere in public.
  • expozitia va include piesele detinute de V&A, piese si schite din arhiva designerei, dar si piese imprumutate de la colectionari din toata lumea.
  • in expozitie vor exista piese vestimentare, accesorii Mary Quant, schite, cosmetice, reviste ale epocii, fotografii inedite si fragmente de film.

Satin mini-dress and shorts by Mary Quant, photograph by Duffy, 1966 © Duffy Archive

Daca detineti o piesa Mary Quant….

… participati la cautarea de comori Mary Quant, impartasiti-va povestea si aratati tuturor comorile vintage din dulap.

…. share pe social media cu hastagul #WeWantQuant.

Mary Quant este…

…. unul dintre cei mai cunoscuti designeri britanici. Quant a fost responsabila de emanciparea imaginii femeilor iar lookul androgin propus de ea a daramat, inca o data, imaginea fetelor de pension, cuminti, imbracate de mamele lor.

… si-a inceput cariera in demi-couture. Hainele ei ready-to-wear au fost popularizate de muzele acelor vremuri, Jean Shrimpton, Patty Boyd, Cilla Black si Twiggy.

… in 1962, Quant a inceput prima ei colaborare cu lantul de magazine american JC Penney, iar in 1963 a fost infiintata compania Mary Quant Limited. In 1966 Quant si-a extins businessul adaugand cosmetice, lenjerie si bijuterii liniei sale de imbracaminte.

Quant, Mary *11.02.1934- Fashion Designer, UK - three models wearing underwear by Mary Quant

Expozitia Mary Quant va fi deschisa la Londra intre 6 Aprilie 2019 si 8 Martie 2020. Biletele sunt puse in vanzare din toamna 2018.

vam.ac.uk/exhibitions/mary-quant // #WeWantQuant

 Mai multe evenimente de arta si interviuri cu artisti, pe www.dreamingof.net

Fotografii: vam.ac.uk/exhibitions/mary-quant

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *