Midweek dreaming of fashionable things

Midweek dreaming of fashionable things

O dupa-amiaza cu Ioana Ciolacu

Midweek dreaming of fashionable things

Prima si prima data am facut un interviu cu Ioana Ciolacu, designerul, pentru GLAMOUR Romania. Acum… nici nu mai stiu cati ani. Au urmat si altele, pentru diverse publicatii. I-am urmarit colectiile, i-am admirat prezentarile de la Berlin Fashion Week. Si m-am bucurat de deschiderea showroomului Ioana Ciolacu intr-o casa cu multa lumina si poveste, acolo unde, intr-o dupa-amiaza de primavara, am povestit despre cea mai recenta colectie, despre social media astazi, despre uniforme si… cele mai putin placute intrebari ale unui interviu (da, “unde iti gasesti sursa de inspiratie” e una dintre ele). Ioana Ciolacu a inceput cu arhitectura. Dar si-a indreptat atentia catre lumea modei. A obtinut o bursă la London Collage of Fashion, a castigat premiul Designer for Tommorow de la Stella McCartney si isi prezintă colectiile, in fiecare an, la Berlin Fashion Week.

Midweek dreaming of fashionable things

Midweek dreaming of fashionable things

Midweek dreaming of fashionable things

Povestea ta de dragoste cu moda a inceput…

A trebuit sa cunosc moda ca sa am o poveste cu ea. Nu a fost o dragoste la prima vedere, din aceea pasionala. Mi-am dorit mult sa fac design vestimentar, nu stiam in ce ma bag, dar cand am inceput… n-am mai putut sa fac altceva. M-am indragostit in fiecare zi si mai mult, si mai mult.

Cel mai bun / cel mai rau lucru care s-a intamplat in fashion in ultimii 5 ani?

Cred ca n-am ajuns inca la acel nivel necesar de sustenabilitate in moda. Vorbim in continuare de consumerism si fashion on fast forward. Imi doresc mult sa se reduca impactul industriei asupra pamantului astuia, dar stiu ca nu se va intampla dintr-o data. Pe de alta parte, atat de multe branduri noi apar, atat de mare e dinamica pietei… Poti fi in varf si apoi sa pici cu totul intr-o zi, uita-te la Vetements.

Daca ai avea puteri infinite, ce perioada ai sterge definitiv din istoria modei?

Cred ca nu as sterge nimic. Poate cu multi ani in urma as fi spus ca nu-mi place perioada anilor ’60-’70, insa acum mi se pare ca fiecare etapa din istoria modei e acolo unde trebuie sa fie. Dar daca nu mi-a placut ceva anume… as spune uniformele totalitariste.

Cum arata colectia ta de primavara/vara 2018?

Cea mai recenta colecție, primavara/vara 2018, se numeste Women of Bauhaus si a fost prezentata la Mercedes Benz Fashion Week Berlin. E inspirata de femeile iconice, prea puțin cunoscute din spatele curentului Bauhaus (Anni Albers, Marianne Brandt, Gertrud Arndt). Erau un pic… ciudatele pentru acea vreme, atipice. Asa ca am zis ca o sa fac o colectie pentru ele, asa cum imi imaginez eu cum ar fi fost, cu elemente inspirate de acea epoca. Mie imi place mult ce a iesit, e o directie pe care nu am mai explorat-o pana acum, si imi place ca nu se vede direct ca e vorba despre Bauhaus. M-am jucat cu texturi, am introdus pentru prima data si un fir reciclat, din linen si matase. Este o colectie ce transmite individualitate si putere, dar si multă feminitate.

Daca ar fi un film clasic, ar fi…

Grea intrebare! Easy Rider, ca mood, ca atmosfera. Sau, din acea epoca, Metropolis.

Remediul pentru o pana de inspiratie va fi…

David Lynch, in discursul despre creativitate spunea ca in fiecare zi trebuie sa mergi la pescuit (de idei), intr-o apa mai mica, intr-o apa mai adanca. Azi se poate intampla, maine nu… Asta si, cred eu, wishful thinking.

Ce urmeaza pentru Ioana Ciolacu?

Dezvolt proiectul The Lab, un proiect educativ, venit din dorinta mea personala de a-mi transmite cunostintele in domeniu mai departe. E un laborator de moda care isi propune sa educe creativii tineri in domeniu, unde vom fi mai multi mentori, inclusiv profesionisti internationali cu greutate in industrie (https://www.thefashionlaboratory.com). Si sa nu uitam de colectia de copii, care va fi practic o reinterpretare mini a tuturor bestsellerurilor din colectiilor mele streetwear.

Avem nevoie de moda in viata noastra pentru ca…

Moda e o consecinta a societatii. E nevoie de moda in ideea in care ai nevoie de acoperamant, ai nevoie de identitate, de apartenenta, de inovatie. Daca vrei sa traiesti fara toate acestea… poti sa renunti la moda.

Midweek dreaming of fashionable things

Midweek dreaming of fashionable things

Midweek dreaming of fashionable things

Midweek dreaming of fashionable things

Midweek dreaming of fashionable things

Produsele Ioana Ciolacu se gasesc pe www.molecule-f.com si la Molecule F Concept Store, Promenada Mall.

Mai multe evenimente de arta si interviuri cu artisti, pe www.dreamingof.net

Foto: www.dreamingof.net

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *