Midweek dreaming of fashionable things

Midweek dreaming of fashionable things

Helmut Newton & Guy Bourdin – o expozitie must-see

Midweek dreaming of fashionable things

Exista fotografi care suprind imagini extraordinare. Exista fotografi care transmit emotii. Si exista fotografi care fac istorie. Iar Helmut Newton si Guy Bourdin sunt doi dintre cei care au scris pagini serioase in istoria fotografiei de moda. Asadar, cea mai recenta expozitie de fotografie “Guy Bourdin. Image Maker / Helmut Newton. A Gun for Hire / Angelo Marino. Another Story” este una care nu poate fi trecuta prea usor cu vederea.

De ce Bourdin & Helmut Newton in aceeasi incapere?

Pentru inceput, sa amintim ca ambii au fost fotografi vedeta indragiti de Vogue Paris, pentru care au realizat unele dintre cele mai reprezentative imagini, atat in shootingurile de moda, dar si in imaginile comerciale pentru diversele branduri internationale de moda. Apoi, trebuie sa ne aducem aminte ca ambii fotografi au avut o abordare pe atat de avangardista, pe atat de… amuzanta pe alocuri a shootingurilor. Niciodata n-a fost vorba de modele care sa stea pur si simplu in cadru, niciodata n-au fost cadre seci. Si, sa nu uitam un lucru foarte important: chiar si dupa zeci de ani de la realizarea lor, fotografiile semnate Newton sau Bourdin sunt la fel de actuale, la fel de glamour si acum. In anii 1970 Newton fotografia campanii pentru Chanel, Yves Saint Laurent, Thierry Mugler, Mario Valentino sau Blumarine, in timp ce Bourdin isi trecea in portofoliu nume ca Versace, Ungaro, Chanel si Yves Saint Laurent.

Ce vom vedea in expozitie?

“Image Maker” – este acea parte expozitiei care ne introduce in lumea lucrarilor lui Guy Bourdin – imagini aparute in diverse publicatii, imagini mai cunoscute sau mai putin faimoase, printuri vintage, layouturi din Vogue Paris, dar si printuri cu unele dintre cele mai cunoscute reclame fotografiate de el, pentru pantofii Charles Jourdan shoes.

Helmut Newton, pe de alta parte, se autoironiza deseori spunand despre el ca este “A Gun for Hire,” un termen care este preluat si in titlul expozitiei care prezinta lucrarile sale, o selectie de fotografii realizate pentru designeri si case de moda din anii 1990 care au fost publicate deja in istoriile ilustrate ale caselor de moda.

Sub titlul“Another Story”, in cea de-a treia parte a expozitiei de la Berlin putem vedea fotografii realizate de catre fostul asistent al lui Helmut Newton, Angelo Marino: drumul de la Cannes la Monte Carlo, calatori, arhitectura, peisaje care iti taie respiratia, suprinse cu telefonul sau, in viteza trenului.

Expozitia “Guy Bourdin. Image Maker / Helmut Newton. A Gun for Hire / Angelo Marino. Another Story” este deschisa intre 1 Decembrie 2017 si 13 Mai 2018 la Helmut Newton Foundation – http://www.helmutnewton.com.

Midweek dreaming of fashionable things

Midweek dreaming of fashionable things

Fotografii: (c) Helmut Newton Foundation – http://www.helmutnewton.com.

Mai multe evenimente de arta si interviuri cu artisti, pe www.dreamingof.net

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *