Midweek dreaming of fashionable things

Midweek dreaming of fashionable things

Recreatia mare: interviu cu designerul Za Scoolarz

Midweek dreaming of fashionable things

Pe cand eram la scoala, aveam zile in care uram cu toata pasiunea temele, trezitul de dimineata si orele de istorie. Acum, parca mi-as dori sa mai fiu la scoala putin. Si nu doar pentru oportunitatile pe care le au scolarii din ziua de azi, pentru timpul liber si fara griji si pentru colegii simpatici, dar si pentru hainele supercool pe care generatia de astazi le poate purta la scoala. Asa cum sunt cele de la Za Scoolarz. Am stat de vorba cu Silvia Paval, designerul din spatele brandului, despre moda si noua generatie de scolari.

Midweek dreaming of fashionable things

Midweek dreaming of fashionable things

Midweek dreaming of fashionable things

De ce Za Scoolarz? Cand si cum a aparut brandul?

Za scoolarz sta in ADN-ul creativ al Silviei si a fost doar o chestiune de timp pana sa iasa la suprafata. Mai exact s-a nascut acum un an si jumatate sub forma unei colectii de licenta. Accesand informatii din constiinta colectiva, puse apoi sub lupa unui scolar ironic, brandul traduce situatia timpului prezent. Demersul asumat se bazeaza pe simturi si conexiuni ce nu par a avea vreo noima la o prima vedere.

Asadar, Za scoolarz – isi propune sa identifice si sa transpuna noi atitudini umane si cele mai proaspete si subtile schimbari din societatea actuala. Titlul pleaca de la sintagma the schoolers (scolarii). Cuvantul the a fost inlocuit cu Za (o pronuntie gresita, intalnita cu precadere in randul generatiei adulte, ajunsa sa fie folosita de catre adolescenti intr-un mod sarcastic), chool (eng. school) cu cool, consoana s (plural. schoolers) cu litera Z (marcatorul generatii Z).

I was never been cool in school, All kids are winners, Gender Fluid – numele pieselor tale de imbracaminte pot fi, la fel de bine, numele unor filme pentru adolescenti. Cum le-ai ales?

Alegerea denumirilor produselor Za Scoolarz vin natural, ele stau la stau la baza constructiei conceptuale a proiectului. Ce e interesant la Za Scoolarz este ca are atata personalitate incat nu trebuie sa faci prea multe, il lasi doar sa se manifeste. Asadar, am facut un pact sa ramanem fideli adolescentilor, tinerilor. De ce? Pentru ne cam place de ei si simtim ca e reciproca treaba.

Prima ta poveste de dragoste cu moda a inceput…

De cand ma stiu am avut o relatie speciala cu hainele si mai ales cu felul in care le poti folosi pentru a-ti construi o imagine in concordanta cu personalitatea ta. Sincer, moda in sine nu prea m-a interesat, in schimb m-au interesat povestile. Tocmai de aceea spun ca Za Scoolarz nu e un brand, e o poveste.

Piesa ta favorita de la Za Scoolarz este…

In toate ma simt bine, le port cu drag, imi dau superputeri.

Piesa de imbracaminte interzisa din moda generatiei Z este…

Ce e misto la aceasta generatie e ca totul e permis. Poti purta orice (chiar orice) atat timp cat o faci asumat si in concordanta cu personalitatea si atitudinea ta. Am scapat de bine si prost imbracat. Yuhuu, era si timpul.

Fashion icon-ul absolut este…

Wednesday Adams din Adams family, Margot Tenenbaum din The Royal Tenenbaums, Rogue -X-man. Ei sunt my fashion icons. <3

Colectiile tale vor include, mereu….

Fuste preppy skirts, gulere albe.

Daca hainele tale ar fi o melodie, ar fi…

Pink Floyd – We don´t need no education.

Ce urmeaza?

Za Scoolarz, inainte de a fi un brand de haine, e un proiect complex si minunat ce are ca prim scop sa livreze informatie de calitate. Cursul firesc este acela de a livra aceasta informatie in lumea larga. Asadar, pregatiti-va sa auziti tot mai des de Za Scoolarz, nu de alta, dar e super tare. :)

Despre Silvia, pe scurt…

Silvia este absolventa licenta UnARTE Bucuresti, sectiunea Moda – Design Vestimentar. Silvia s-a cam saturat de cuvantul moda si vrea sa gaseasca un inlocuitor al acestuia. Propune o noua abordare, una indreptata spre gandire si simtire. Considerand ca cea mai pura forma de noutate se gaseste in moda strazii, trateaza intr-o maniera profund personala, marcata de experiente urbane, dar si de o observatie amanuntita a schimbarilor de mentalitate, atitudine si stil de viata ale tinerii generatii, subiecte precum educatia alternativa, libertatea de expresie, curajul de a fi autentic intr-o societate predominata de preconceptii si restrictii sociale.

Midweek dreaming of fashionable things

Midweek dreaming of fashionable things

Midweek dreaming of fashionable things

Midweek dreaming of fashionable things

Midweek dreaming of fashionable things

Colectiile Za Scoolarz pot fi vazute pe Instagram @zascoolarz (https://www.instagram.com/zascoolarz/), in Molecule F Concept Store, Promenada Mall si pe www.molecule-f.com.

Mai multe evenimente de arta si interviuri cu artisti, pe www.dreamingof.net

Foto: Daniel Paduraru

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *