cover-5

Festivalul de Film UrbanEye online

Impreuna in izolare:
Festivalul de Film UrbanEye va avea loc online,
dar si in birouri de arhitectura din toata tara

- documentare premiate despre orase, locuire sau comunitati vor fi disponibile online, intre 4 – 8 noiembrie –

Asociatia Arta in Dialog anunta cea de-a saptea editiei a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc intre 4 – 8 noiembrie online, dar si in mai multe birouri de arhitectura din Romania. Ca in fiecare an, UrbanEye va aduce in fata publicului, de data aceasta din toata tara, filme despre orase, constructii sau comunitati. Reunite sub tema „Impreuna in izolare”, documentarele din festival ofera perspective diferite asupra locuirii la comun, dar si a segregarii si a efectelor pe care aceasta le poate avea pentru comunitati. Din selectie fac parte „Such Stuff As Dreams Are Made On” (Michael Rieper, Lotte Schreiber, Austria 2019), despre o serie de experimente arhitecturale si sociale care schimba dinamica locuirii impreuna, „Good Neighbours” (Stella van Voorst van Beest, Olanda, 2018), care exploreaza limita subtire dintre discretie si nepasare intre vecini, „The River on the wall” (Ben Masters, SUA, 2019), o calatorie fascinanta si revelatoare de-a lungul teritoriului de la granita Statelor Unite ale Americii cu Mexicul, dar si surprinzatorul „Enter through the Balcony” (Roman Blazhan, Ucraina, 2020) despre modul in care ucrainienii isi personalizeaza balcoanele apartamentelor din blocurile comuniste standard, oferindu-le noi utilizari.

Pe langa filmele care vor putea fi vizionate online, UrbanEye va avea proiectii-capsula in birouri de arhitectura sau ONG-uri din toata tara. Curatorii festivalului explica:

„Un festival are rolul de a aduce oamenii impreuna, dar cum putem face asta intr-un timp in care ni se spune tot mai des sa pastram distanta? Am plecat de la aceasta intrebare cand a trebuit sa regandim UrbanEye 2020, atat la nivelul procesului curatorial, cat si la nivel strategic. Tema noastra – Impreuna in izolare – exploreaza ce se intampla atunci cand, pentru un motiv sau altul, suntem obligati sa ne impartim spatiul cu celalalt – fie ca vorbim despre vecinii de bloc, familia sau prietenii. Cum croiesc arhitectii, constructorii sau liderii sisteme noi de locuire si cum le adapteaza cei care chiar traiesc acolo? Despre asta vrem sa vorbim anul acesta si desi o vom face in mare parte online, am invitat in festivalul nostru birouri de arhitectura sau ONG-uri din toata tara: alaturi de partenerii nostri, le vom facilita o seara de film dupa program unor oameni care oricum vin zilnic impreuna ca sa lucreze, respectand toate masurile sanitare. Ne bucuram ca aceasta initiativa a fost primita cu entuziasm si ca UrbanEye va reusi sa aduca spectatorii impreuna, in fata aceluiasi ecran, chiar daca intr-un alt mod, adaptat vremurilor pe care le traim”

Din selectia UrbanEye 2020 mai fac parte documentarul „Walking on Water” (Andrey Paounov, Germania, 2019) despre unul dintre cele mai impresionante proiecte ale artistului contemporan Christo, „Push” (Fredrik Gertten, Rusia, 2019), un documentar care analizeaza modul in care pretul apartamentelor este crescut artificial, alimentand o criza globala a locuirii, sau „Sing me a song” (Thomas Balmès, Olanda, 2020), care exploreaza ce se intampla cand tehnologia moderna este adusa intr-o comunitate izolata de calugari budisti.

postare-2

Intreaga selectie de filme se gaseste pe www.UrbanEye.ro. Filmele vor fi disponibile pentru vizionare timp de 24 de ore, conform programului de pe site, si vor putea fi accesate din toata tara. Biletele vor putea fi achizitionate de pe www.Eventbook.ro, iar vizionarea filmelor va avea loc pe aceeasi platforma.

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *