cover

Don’t Take Them for Granted

Actorul Benedict Cumberbatch in proiectul Don’t Take Them for Granted
– instalatie dedicata personalului medical si tuturor celor din linia I -

Proiectul Don’t Take Them for Granted, prezentat online in cadrul festivalului UNFINISHED, devine o instalatie publica de mari dimensiuni, si va fi deschisa publicului in perioada 9 – 23 octombrie, in Piata George Enescu din Bucuresti.

“Don’t Take Them for Granted” este un proiect public initiat de comunitatea UNFINISHED ce cuprinde imagini si texte realizate de artistii Cristian Movila si Capucine Gros, in perioada martie – august 2020. Fotografiile si textele documenteaza peste 70 de ore din lupta impotriva virusului COVID-19 surprinse chiar in inima sectiilor de terapie intensiva (ATI) a principalelor spitale publice din Bucuresti: Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals”, Spitalul Militar ROL 2 si Spitalul Universitar de Urgenta.

Cu un voice over al actorului Benedict Cumberbatch si cu videouri auxiliare prezentate de Alfredo Jaar, proiectul reprezinta un apel colectiv de recunoastere a efortului depus de cei din linia intai, mai ales a cadrelor medicale din Romania, o forta de munca nerecunoscuta a pandemiei si invizibila in spatiul public.

Artistii au explicat ca „intr-o societate cu o viziune extrem de ierarhica a lumii medicale, proiectul Don’t Take Them For Granted se concentreaza in mod special pe tensiunea si dificultatile inradacinate adanc in sistemul nostru medical. In spatele medicilor, intr-un con de umbra, se afla o armata de oameni care muncesc enorm (asistente, portari, interni, tehnicieni, functionari, curieri, paznici) si care, in aceste momente dificile, merita mult mai mult decat sa fie perceputi ca si cum ni se cuvin. Cristian Movila, a declarat: „Am ales sa montam instalatia intr-o piata publica pentru a aduce realitatea din spatele portilor medicale in mijlocul societatii si pentru a incuraja oamenii sa aiba aceasta conversatie si sa constientizeze ca doar avand grija unul de celalalt putem trece peste asta”.

Dincolo de acest gest crucial, “Don’t Take Them for Granted” isi propune sa creeze punti intre personalul medical si restul societatii. Contrar izolarii si a distantarii fizice impuse de aceasta criza, proiectul conecteaza oamenii folosind cele mai puternice si directe legaturi: relatiile de familie.

Artista Capucine Gros a detaliat „De exemplu, a aminti ca suntem cu totii copilul cuiva, este o idee simpla si accesibila. Dar, la un nivel mult mai profund, ne face sa-i vedem pe toti ceilalti ca pe o retea invizibila interdependenta, si nu ca pe niste indivizi solitari. In astfel de timpuri, avem nevoie de empatie, solidaritate si de o intelegere reala a ceea ce poate insemna puterea unei comunitati. ”

Timp de doua saptamani, incepand cu 9 octombrie 2020, instalatia va fi deschisa publicului in Piata George Enescu din Bucuresti, iar proiectiile vor avea loc de la 11:00 pana la miezul noptii. Accesul este gratuit, insa instalatia se poate vizita doar in conditiile de distantare impuse de COVID-19.

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *