DIPLOMA 2021: Mirela Bucovicean in dialog cu noua generatie de creatori fashion

DIPLOMA 2021: Mirela Bucovicean in dialog cu noua generatie de creatori fashion

DIPLOMA 2021: un festival curajos si o intalnire intre generatii, idei si stiluri artistice

Intre 08 si 17 octombrie la Combinatul Fondului Plastic are loc DIPLOMA 2021, un festival unde ai ocazia sa descoperi o noua generatie de creatori, prin intermediul a 90 de lucrari din 16 categorii diferite.

DIPLOMA 2021: Mirela Bucovicean in dialog cu noua generatie de creatori fashion

La editia de anul acesta, Mirela Bucovicean (fondator Molecule F), parte din board-ul creativ si unul dintre ambasadorii evenimentului, ne recomanda doua lucrari care i-au atras in mod deosebit atentia. Este vorba despre Suceava 82”, o lucrare semnata de Andreea Buburuzan si „Arta ca-n viata”, o lucrare care ii apartine Ceraselei Nicoara.

De cealalta parte a baricadei, cele doua artiste ne-au povestit mai multe detalii despre viziunea lor creativa si despre ce inseamna pentru ele participarea la DIPLOMA.

„Suceava ’82” – ABUBURUZAN (Andreea Buburuzan)

Mirela Bucovicean: „Am apreciat aici conceptul din spatele lucrarii, foarte bine punctat si in continuitate cu produsele finale. De asemenea, am regasit ideea de functionalitate a pieselor vestimentare, ce isi pastreaza in acelasi timp un aer modern, fiind perfecte pentru o purtare actuala. Iar print-ul, un laitmotiv dedicat schemelor tehnice ale unui automobil reprezentativ pentru perioada comunista, este un come back hip asumat si bine integrat. Piesele au un aer muncitoresc, dar echilibrat de variantele cromatice diferite.

Andreea, povesteste-ne mai multe despre conceptul lucrarii tale ce va fi expusa la DIPLOMA 2021. De unde a venit ideea ei, ce statement iti propui prin ceea ce ai creat?

Conceptul principal al colectiei mele este centrat in jurul comunismului din Romania. Ideea lucrarii a venit din dorinta de a aborda un subiect prea putin deschis in tara noastra din punct de vedere artistic, mai exact perioada comunista si ce a insemnat ea pentru noi, parintii si bunicii nostri.

Ce provocari ai avut in realizarea proiectului „Suceava 82”?

Cea mai mare provocare pentru mine a fost sa gasesc o modalitate potrivita de a exprima conceptul, deoarece nu am vrut sa transmit o atitudine pozitiva sau negativa fata de comunism, ci una neutra. Imi doresc ca ideea lucrarii mele sa fie perceputa de fiecare om intr-un mod cat se poate de personal.

Cum crezi ca se uita generatia parintilor tai la reinterpretarea pe care o aduci perioadei pe care au trait-o?

Cat am lucrat la realizarea colectiei, mi-am intrebat des parintii despre ce haine purtau si cum arata viata lor in comunism. Cred ca ei privesc interpretarea colectiei mele cu o oarecare nostalgie, dat fiind faptul ca hainele pe care le-am creat sunt inspirate dupa un album de familie, cu poze din acea perioada.

La ce te astepti de la experienta DIPLOMA 2021? Cat de important este pentru tine si pentru generatia ta de creatori – sa existe un astfel de context de expunere si sustinere a artistilor la inceput de drum?

M-am bucurat foarte mult cand am aflat ca am fost selectata pentru a participa la DIPLOMA. Cred ca este important ca artist, dar nu numai, sa faci parte dintr-o comunitate si sa ai ocazia sa-ti expui lucrarea, prin care, mai departe, sa-ti spui povestea sau gandurile pe care le ai in legatura cu anumite teme sau trairi.

DIPLOMA 2021: Mirela Bucovicean in dialog cu noua generatie de creatori fashion

DIPLOMA 2021: Mirela Bucovicean in dialog cu noua generatie de creatori fashion

„Arta ca viata” (Cerasela Nicoara)

Mirela Bucovicean: „In lucrarea Ceraselei Nicoara, o artista din Cluj, regasesc o nota de inspiratie provenita din constructivismul sovietic, modernismul din arta, Bauhaus. Estetic, piesele sunt tip sport si activewear (au fost analizate costume de la diferite sporturi incluse la Jocurile Olimpice sau tip „Après-ski”). Print-urile in culori vibrante intregesc imaginea acestui proiect si sunt de parere ca piesele vestimentare pot fi prezentate direct pe podiumurile internationale.

Cerasela, povesteste-ne, te rog, despre ce este proiectul tau care va fi expus la DIPLOMA 2021.

Proiectul meu se numeste „ARTA CA VIATA – Influente ale conceptelor Modernismului si Bauhaus-ului asupra lifestyle-urilor contemporane” si reprezinta o cercetare asupra principiilor de functionalitate aplicate in zona vestimentara, pornind de la ideologia miscarii Bauhaus, imbinata cu complexitatea vestimentatiei de tip sportswear si activewear. Proiectul a pornit din dorinta de a arata cat de relevante si actuale sunt principiile unei miscari artistice atat de marcante in arta si societate, la aproximativ 100 de ani de cand au fost implementate.

Cum ai caracteriza generatia noua de creatori din zona de fashion, din care faci si tu parte?

Sunt de parere ca noul val de designeri este creativ, curajos, se fac multi pasi catre inovare, iar acest lucru este laudabil, deoarece este tot mai greu sa fii original. Cred ca este foarte important sa iti descoperi o identitate proprie, iar dupa sa o exploatezi. Eu simt ca mi-am dezvoltat un stil personal, care ma defineste, pentru ca ma exprim prin forma si culoare.

Ce inseamna pentru tine sa participi la DIPLOMA si cum crezi ca ajuta un context de expunere – cum este DIPLOMA – un designer la inceput de drum?

DIPLOMA mi-a dat incredere si m-a ambitionat. Cred ca este foarte importanta interactiunea directa dintre public si obiectul artistic. Initiativele care ofera oportunitati de expunere pentru tinerii designeri sunt cruciale, deoarece este destul de dificil sa iti creezi vizibilitate individual, pe cont propriu.

DIPLOMA 2021: Mirela Bucovicean in dialog cu noua generatie de creatori fashion

DIPLOMA 2021: Mirela Bucovicean in dialog cu noua generatie de creatori fashion

Lucrarea lui ABUBURUZAN si a Ceraselei Nicoara pot fi vazute la DIPLOMA 2021, intre 08-17 octombrie la Combinatul Fondului Plastic din Bucuresti. Mai multe detalii aici.

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *