Materia Conferinta

Conferinta MATERIA: “Orice produs de design trebuie sa fie ireprosabil”

Materia Conferinta

Designerii Mihaela Glavan, Alexandru Adam si Otilia Flonta au vorbit miercuri seara, in cadrul primei conferinte MATERIA, la Simbio, despre provocarile pe care le intampina pe piata si in industria pielii din Romania.

Materia Conferinta - Dan Piersinaru

MATERIA – primul targ de design contemporan in piele, ce va fi lansat pe 5-6 noiembrie, la Grand Hotel du Boulevard – a deschis sezonul creativ cu o conferinta in mijlocul comunitatii designerilor care lucreaza in piele si care vor participa la MATERIA. Cei trei designeri care au luat cuvantul, introdusi de Dan Piersinaru, organizatorul targului, au o experienta indelungata in domeniu, fiind reprezentantivi pentru diferite nise ale pietei.

Materia Conferinta - Mihaela Glavan

Mihaela Glavan a fondat brandul de incaltaminte Sepala in 2003, cu 200 de euro imprumutati. Astazi se numara printre brandurile romanesti de succes, care si-a castigat publicul prin calitatea produselor. “Cand am inceput oferta de pe piata romaneasca de pantofi era limitata: totul era maro, bej sau negru”, a povestit designerul in cadrul conferintei MATERIA. Astazi, peisajul arata complet diferit. “Piata din Romania este in continua crestere, clientii prefera tot mai mult produsele de calitate, care au preturi mai ridicate. Sunt mult mai selectivi in deciziile lor de cumparare, pentru ca sunt mult mai educati din punct de vedere al designului si stilului. Romania a devenit o piata buna”, a spus Glavan, care va fi prezenta la targul MATERIA, pe 5-6 noiembrie.

Materia Conferinta-Otilia Flonta

Otilia Flonta, fondatoarea brandului Anna Rinaldi in 1999, considerat cel mai important brand pe segmentul de lux din Romania, este de acord ca exista o industrie puternica la noi, dar crede ca lipsa fortei de munca din domeniu este o problema. “Problema cu care ne confruntam se leaga de forta de munca. Nu exista scoli care sa specializeze oamenii, drept urmare avem foarte putin specialisti in domeniu, oameni de care ai mare nevoie ca sa mentii afacerea”, este de parere Otilia Flonta. Designerul a renuntat la piata din Romania in 2011, cand a lansat, la Milano, brandul de genti de export care ii poarta numele. Astazi, piata principala a Otiliei Flonta este in Japonia.

“Am avut comenzi si de 40.000 de euro, pentru ca la aceste targuri, daca produsul este impecabil, daca este ireprosabil construit, se vinde singur. Nu are nevoie de promovare sau publicitate. La astfel de targuri te vad buyeri din toata lumea, reprezentanti ale celor mai mari lanturi de magazine”, explica Flonta.

Materia Conferinta - Alexandru Adam

De altfel, si designerul multi-disciplinar Alexandru Adam, absolvent al Royal College of Art, in Londra, este de acord in ceea ce priveste calitatea produsului. Specializat in design de lux high-end, realizat la comanda, Adam este de parere ca indiferent de nisa designerului, produsul este cel mai important. “Pentru a crea un produs de lux, ai nevoie de o adevarata metodologie in spate, una clara si coerenta. Conteaza doar cum este construit pana la ultimul detaliu”. Inainte sa lanseze brandul care ii poarta numele, Adam a lucrat pentru branduri precum Vivienne Westwood si Thierry Mugler, specializandu-se ulterior, la Londra, in accesorii bespoke.

O alta noutate marca MATERIA este participarea stilistului Ovidiu Buta in prima zi a targului, pe 5 noiembrie. Acesta va alege din obiectele celor 45 de designeri participanti si le va integra in categoria “Recomandat de Ovidiu Buta”.

Creat si sustinut de Autor, MATERIA este primul targ contemporan de design in piele care isi propune sa devina in lumea creatorilor in piele ceea ce Autor este in bijuteria contemporana: o platforma dedicata designerilor si creatorilor care lucreaza in piele sau au ca material principal de creatie pielea. MATERIA este un eveniment independent, de sine statator, care are loc toamna, unde participarea se face pe baza de selectie.

Despre Autor

Targul de bijuterie contemporana Autor a fost lansat in 2009 sub forma unui eveniment bianual. Dupa 15 editii a devenit cea mai importanta platforma de bijuterie contemporana din sud – estul Europei, cu peste 80 de participanti de pe 5 continente la fiecare editie, premii internationale, proiecte stabile de colaborare cu cele mai bune scoli de bijuterie contemporana din lume si parteneriate cu toate evenimentele relevante.

Materia

Orar MATERIA:

Sambata 5 noiembrie: 11.00 – 20.00

Duminica 6 noiembrie: 11.00 – 20.00

*pretul unui bilet de intrare: 10 lei

Parteneri media

Radio Zu, Elle, Marie Claire, Life.ro, Igloo, Kudika, Garbo, The Institute, Molecule-F, IQ-Ads, Senso TV, Designist, Metropotam, New Edition News, Bucharest Gentleman, Bucharest City App.

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *