vizante 2

#AvemDreptulLaCultură

In mai putin de 24 de ore de la lansare, campania #AvemDreptulLaCultura, initiata de actorul Marius Florea Vizante, a generat peste 12.000 de reactii si 1.100 de distribuiri pe retelele sociale, luand parte la initiativa peste 10 nume marcante din industria culturala.

Mesajul campaniei a fost preluat pe conturile sociale de numerosi artisti, precum: Ozana Barabancea, Monica Anghel, Catalina Grama, Paul Ipate, Monica Davidescu, Andi Vasluianu, Alexandra Velniciuc, Alina Teianu-Cocioran, Marius Matache sau Theodora Stanciu.

Actorul Marius Florea Vizante a demarat campania pentru dreptul la cultura si deschiderea salilor de spectacol, printr-un apel realizat catre demnitari si publicul iubitor de arta, ce vizeaza identificarea solutiilor pentru reluarea activitatii in segmentul cultural.

Campania isi propune sa semnaleze impactul asupra comunitatii artistilor, a caror activitate principala ruleaza in jurul spectacolelor culturale, dar si sa exprime public nevoia de cunoastere a conditiilor in care acestia isi pot relua prestatiile artistice. Astfel, sunt solicitate guvernantilor directive si solutii adaptate pentru mentinerea activa a acestui segment, precum cele identificate pentru alte domenii de activitate.

Initiativa a pornit cu o scrisoare deschisa, realizata de Marius Florea Vizante, in care actorul subliniaza importanta actului cultural si a prezentei publicului la spectacole, fiind un manifest prin care expune, de asemenea, situatia actuala a artistilor din Romania si necesitatea unor metode care sa permita desfasurarea activitatii culturale, adaptata noului context si masurilor de siguranta necesare.

Scrisoare deschisa adresata domnului presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis,

domnului prim-ministru, Ludovic Orban,
domnilor senatori si deputati,
domnilor ministri, voua, tuturor.

Salut, draga spectatorule…

Sunt un artist in Romania.

Ma adresez tie, draga spectatorule, pentru ca numai cine n-a plans sau n-a ras niciodata intr-o sala de spectacol isi poate imagina ca actul cultural este doar un lux de care lumea se poate lipsi. El exista de mii de ani si este esential in evolutia civilizatiei umane.

Ma adresez tie, draga spectatorule, pentru ca fara tine spectacolul nu exista.

Ma adresez tie, draga spectatorule, pentru ca trecem impreuna printr-o perioada tulbure, in care societatea risca sa ramana fara cultura, iar o societate fara cultura risca sa se prabuseasca.

Ma adresez tie, draga spectatorule, pentru ca cei care conduc iti permit accesul in mall-uri, in biserica, la casino, in mijloacele de transport in comun, in piete si in multe alte locuri aglomerate, dar nu si in sala de spectacol. Cei care conduc interzic artistilor dreptul la munca, iar noua, tuturor, dreptul la cultura.

Ma adresez tie, draga spectatorule, sa ne unim vocile si sa cerem celor care ne conduc sa explice aceste decizii dramatice si, mai ales, sa redeschida cat mai curand salile de spectacol.

Haideti sa nu mai fim spectatori la propria noastra viata; noi suntem actorii principali si cerem respect, demnitate, dreptul de a munci si dreptul la educatie si cultura.

Avem nevoie de spectacol, avem DREPTUL la cultura!

Agentia de comunicare integrata Kooperativa 2.0 sustine campania prin platforma https://avemdreptullacultura.ro/ uneste vocile tuturor artistilor implicati si care isi doreste sa initieze o discutie productiva cu privire la adaptarea activitatii culturale conditiilor actuale.

Mai mult decat atat, in cadrul acestui demers a fost realizata si o petitie online care isi propune sa adune cat mai multe semnaturi pentru deschiderea salilor de spectacol. Petitia a adunat deja in primele ore peste 700 de semnaturi si poate fi accesata aici.

Mesajele online promovate in cadrul campaniei pot fi urmarite atat pe site, cat si prin cautarea hashtag-ului #AvemDreptulLaCultura pe retelele sociale.

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *