A zecea editie Romanian Design Week s-a incheiat

A zecea editie Romanian Design Week s-a incheiat

35 de mii de persoane au vizitat expozitiile si au participat la cele 100 de evenimente conexe

Romanian Design Week, cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative locale, organizat de The Institute si prezentat de UniCredit Bank, a luat sfarsit. A zecea editie a transformat Bucurestiul intr-o oaza a creativitatii, care, la tot pasul, a oferit experiente, expozitii si evenimente pentru toate gusturile si pentru toate varstele. 35,000 de persoane au acceptat provocarea Romanian Design Week si s-au bucurat de ceea ce le-a oferit festivalul pe parcursul a zece zile.

A zecea editie Romanian Design Week s-a incheiat

A zecea editie Romanian Design Week s-a incheiat

Combinatul Fondului Plastic, epicentrul manifestarilor cultural-artistice, descoperit de aproximativ 10,000 de persoane

Punctul central al RDW 2022, Combinatul Fondului Plastic, a cuprins o serie de expozitii, instalatii si activari inedite apreciate si descoperite, timp de 10 zile, de aproximativ 10,000 de persoane iubitoare de design.

Amintim aici „Building the Future. Together”, o expozitie-manifest dezvoltata in parteneriat cu Nod Makerspace, care a cuprins 6 instalatii interactive si imersive, parte din programul Noul Bauhaus European; Expozitia „Valuable Objects”, curatoriata de arh. Adela Maria Marius, fondatoarea galeriei Epretext; Expozitia ZOOM IN: SUSTAINABLE DESIGN, o initiativa OTOTO, parte din programul SLOW FORWARD. A MANIFESTO FOR A MINDFUL, SUSTAINABLE LIFESTYLE al brandului; Colectia capsula Caltia • Glavan, intr-un concept expozitional realizat de Cristiana Raluca Draghici; instalatia interactiva Explorers of the Multiverse, realizata de studioul de arta si tehnologie H3, in parteneriat cu IQOS; expozitia ASKIA Young Designers Awards (AYDA), ce a adus in prim plan castigatorii concursului anual de design de produs lansat de ASKIA; expozitia „Manevrati cu grija: amintiri grafice din fabrici si uzine”, parte din colectia personala a lui Corvin Cristian, respectiv Expozitiile internationale din programul Design Flags: „Smart Hungary”, adusa la Bucuresti de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucuresti si instalatia on-site realizata de studioul ceh Hermann & Coufal.

Avand tema #FORWARD, editia aniversara a Romanian Design Week a invitat participantii sa faca un pas inainte si sa consume produsele create de artistii romani. Astfel, la Combinatul Fondului Plastic, in Galeria Senat, a fost gazduit cel mai mare concept store dedicat creativilor romani, iar vizitatorii au admirat selectia si au achizitionat produse in valoare de peste 50,000 de euro.

A zecea editie Romanian Design Week s-a incheiat

Tot la Combinatul Fondului Plastic, pe langa expozitii de design, vizitatorii s-au putut bucura de experiente imersive oferite de instalatii interactive si au avut ocazia sa experimenteze programul RDW Social, cu activitati diverse in spatiu liber, relaxandu-se in zona de food & drinks.

„Mai mult ca la editiile anterioare, la RDW 2022 ne-am dorit nu doar ca publicul sa isi insuseasca tema de #FORWARD, ci si noi, amplificand componenta sociala a acestui festival. Datorita elementelor create de BAZA. Deschidem Orasul, pe Baiculesti 29, dar si a sponsorilor, prin activarile lor, am conturat la Combinat un micro-oras al artelor si designului. Ne-am bucurat sa apropiem de design, sub toate formele lui, publicul atat de dornic de a iesi, de a socializa si de a se reconecta la viata culturala a orasului”, a mentionat Andrei Bortun, CEO The Institute.

Asezamintele Ion I.C. Bratianu – vizitate de aproximativ 5,000 de persoane

5,000 de persoane au fost atrase de Asezamintele Ion I.C. Bratianu, considerate unul dintre cele mai valoroase exemple de arhitectura neoromaneasca din Bucuresti, repuse temporar, cu aceasta ocazie, in circuitul public prin eforturile comune ale Romanian Design Week, OAR Bucuresti, Biblioteca Nationala a Romaniei si ARCEN.

Spatiul a luat, pe perioada RDW, numele de Design House si a gazduit zilnic o alta expozitie semnata de unul dintre cei 10 designeri marcanti din scena locala. Expozitiile, dar si tururile ghidate oferite publicului de ARCEN, au fost primite de public cu un interes crescut. Acest fapt a aratat inca o data nevoia pe care Romanian Design Week o implineste, de la o editie la alta, reintegrand si recontexualizand cladiri si spatii emblematice din Romania.

A zecea editie Romanian Design Week s-a incheiat

Record de evenimente satelit, parte din circuitul RDW 2022. Peste 20,000 de persoane participante

100 de evenimente satelit au avut loc pe perioada celor 10 zile de festival, oferind publicului o perspectiva diferita asupra orasului si implicand comunitatile locale in crearea acestui periplu inedit.

De la Noaptea Studiourilor de Arhitectura, un format original RDW, o seara in care zeci de birouri si-au deschis portile publicului pentru a-si prezenta echipa si proiectele, intr-un cadru informal, relaxat, cu muzica si cocktailuri, pana la Bazar in Cotroceni, un weekend in care locuitorii cartierului si-au deschis curtile si au pus la vanzare haine, dulceturi sau viniluri, cu un record de participare al localnicilor, oferta Romanian Design Week a fost bogata si variata.

A zecea editie Romanian Design Week s-a incheiat

A zecea editie Romanian Design Week s-a incheiat

Ce urmeaza dupa #FORWARD?

Cresterea numarului de vizitatori, dar si a participarii comunitatilor locale, vanzarile inregistrate la concept store si feedback-ul primit de la creativii romani fac organizatorii extrem de optimisti in privinta editiilor viitoare si iau in considerare, ca plan de dezvoltare pentru urmatorii 10 ani, extinderea lui la nivelul intregii tari, in orase mari precum Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi sau Brasov.

Evenimentul, membru in asociatia internationala World Design Weeks, alaturi de festivaluri din intreaga lume din Barcelona, San Francisco, Helsinki, Seul sau Tokio, isi propune sa sprijine in continuare industriile creative, sa creeze un cadru in care societatea sa fie mai constienta de valoarea pe care ele o aduc vietii cotidiene si sa ofere publicului posibilitatea de a consuma, dupa gusturile proprii si dupa posibilitati, oferta designerilor romani.

A zecea editie Romanian Design Week s-a incheiat

A zecea editie Romanian Design Week s-a incheiat

A zecea editie Romanian Design Week s-a incheiat

Un proiect: The Institute

Prezentat de: UniCredit Bank

Parteneri: IQOS, Art Property Development, Art Property City, Absolut, Urban Monkey, ASAP, Ford Romania, Lemon Interior Design, Almalux

Sustinut de: Regina Maria, illy, Moxy Hotels, BestJobs, Heineken Silver, Jidvei

Proiect cultural finantat de: Ministerul Culturii

Cu sprijinul: Primaria Municipiului Bucuresti, Centrul Cultural Expo Arte, ARCUB, Institutul Cultural Roman

Parteneri culturali: Uniunea Artistilor Plastici din Romania, Combinatul Fondului Plastic, OAR Bucuresti, Biblioteca Nationala a Romaniei, Monument For

Parteneri media strategici: Rock FM, EuroMedia, YOOH, B365.ro, Radio Romania Cultural

Parteneri media: Aiciastat, Arhitext, Contemporary Lynx, Designist, Fashion Premium Magazine, Feeder, Fundatia Art Encounters, G4 Media, Glamour, Igloo, Inspirationist, IQads, Modernism, Molecule F, Munteanu, Propagarta, Revista Arta, Revista Atelierul, Spot Media, The Woman, World Architecture Community, Zeppelin, Zile & Nopti

Partener transport alternativ: Lime

Partener monitorizare: MediaTrust

Echipa de creatie: Radu Manelici + Pren

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *