Ans Azura

60 de lucrari vor fi scoase la prima licitatie online Ans Azura pentru sustinerea artistilor din Europa Centrala si de Est

ANS AZURA, prima platforma digitala dedicata artei din Centrul si Estul Europei si Orientul Mijlociu anunta intaia licitatie live in data de 2 decembrie, ora 19:00 EET, ce va putea fi urmărita pe ansazura.com. Reunite sub numele „O Perspectiva Diferita. Epoca Postbelica in Arta Europei Centrale ssi de Est” lucraari semnate de artissti consacrati printre care: Magdalena Abakanowicz, Ion Țuculescu, Adrian Ghenie, Geta Braatescu, Horia Damian, Ivan Kozaric, IRWIN, Boris Demur, Jan Ziemski, Julie Knifer, Rafal Bujnowski, Aleksandar Srnec, Imre Bak, Wilhelm Sasnal ssi Jannis Kounellis vor fi disponibile pentru achizitie in cadrul licitației pentru iubitorii si colecționarii de arta din intreaga lume.

Platforma Ans Azura va aduce laolalta cei mai importanti artiști din regiunea CEE. Parte dintre lucrarile expuse aici participa pentru prima data la o licitatie publica. Lucrarile, evaluate la peste 2 milioane de Euro si curatoriate de specialistii Ans Azura, vor putea fi licitate online incepand cu data de 29 Noiembrie, ora 8:00 EET si live in data de 2 decembrie, incepand cu ora 19:00 EET, in cadrul unui eveniment transmis exclusiv pe ansazura.com. Toate loturile licitatiei pot fi accesate aici.

Lucrari apartinand artistilor romani consacrati atat pe plan local, cat si international, printre care: Geta Bratescu, Ion Tuculescu, Adrian Ghenie, Horia Damian, Florin Mitroi si Paul Neagu  au fost selectate de catre specialistii Ans Azura in arta est-europeana pentru prima licițatie.

Lucrarea Anxious to Jump, semnata de Adrian Ghenie în 2007 a fost evaluata de specialisti la 120.000 – 150.000 Euro

Adrian Ghenie

Portretele Medeei, 1979, lucrare realizata de Geta Bratescu intra in licitație evaluata la 25.000 – 30.000 Euro

Geta Bratescu

Blue Totem semnata de Ion Tuculescu este evaluata la 65.000 – 85.000E

Ion Tuculescu

Toate aceste lucrari vor fi expuse colectionarilor si consumatorilor de arta din intreaga lume.

Tom Best, unul dintre cei mai tineri comisari de licitatii care a condus o licitatie publica in cadrul prestigioasei case de licitatii Christie’s, locul in care si-a inceput cariera va conduce licitatia Ans Azura – „O Perspectiva Diferita. Epoca Postbelica in Arta Europei Centrale si de Est”.

„Incă de la inceputul anilor 2000 asistăm la un proces institutional, teoretic și academic de reevaluare a istoriei artei asociat regiunii CEE, ceea ce a dus la extinderea cercetarii asupra productiei si teoriei artistice si la o perspectiva mai cuprinzatoare asupra canonului existent al artelor. Fara indoiala, acest interes a atins si piața de arta, dar cu mult mai putina intensitate, strategie si viziune. De aceea, platforma Ans Azura este importanta, adresandu-se strategic pietei secundare subdezvoltate si nestructurate, care s-a extins in regiune datorita lipsei infrastructurii de galerii. In acest fel, platforma atrage atentia asupra multor practici artistice, fie istorice, fie contemporane, care au fost prezente putin sau deloc in contextul pietei. Acest lucru ii confera platformei Ans Azura rolul de pionier, nu doar in sensul ca devine o platforma de accesibilitate si vizibilitate in distribuirea practicilor artistice relevante la nivel global, dar contribuie si la îmbunatatirea conditiilor de productie pentru artiștii din regiune.”

a declarat Tevž Logar, specialist în arta est-europeana

Despre ANS AZURA

 ANS AZURA, prima platforma digitala dedicata artei din Centrul si Estul Europei si din Orientul Mijlociu, lansata pe 7 noiembrie si susținuta de o retea internationala de experti din pietele CEE si din Orientul Mijlociu, a fost conceputa din dorinta de a obtine o vizibilitate mai mare,  necesara pentru aprecierea artistilor din cele doua regiuni.

Inițiatoarele proiectului sunt Suzana Vasilescu, istoric de arta, art advisor si fondator al galeriei de arta contemporană SUPRAINFINIT din Bucuresti, Romania, si Andreea Stanculeanu, art adviser, fondator si director al Galeriei de Arta Contemporana Sector 1, aflata tot in Bucuresti. Cele doua partenere isi propun sa creeze o comunitate online de artisti, cumparatori, vanzatori si iubitori de arta care sa aiba acces facil la un flux continuu de lucrari atat printr-o secțiune de expozitii si vanzari private, cat si prin licitatii (5 licitatii si 3 expozitii curatoriate pe an).

ANS AZURA promoveaza cei mai importanti artisti din teritoriile Europei Centrale si de Est – Romania, Slovenia, Croația, Serbia, Polonia și Ungaria, si din Orientul Mijlociu – Peninsula Araba, Anatolia, Liban, Egipt, Siria, Iran si Irak.

 Suzana Vasilescu este istoric de artaa (specializat in arta postmoderna si contemporana) si manager cultural. A fost, printre altele, organizatorul primei licitaţii de arta contemporana si postmoderna din Romania, in cadrul casei de licitatii Artmark, unde a condus departamentul de Arta Contemporana si Post-Moderna. In anul 2015 a organizat prima editie a celei mai mari Bienale de Arta din Romania, Art Encounters, la Timisoara. In prezent conduce propria galerie de arta contemporana, SUPRAINFINIT si lucreaza ca art advisor pentru importante colectii private din Romania, dar si pentru primul muzeu de arta contemporana privat, MARe (Muzeul de Arta Recenta). Intre anii 2011-2014 a fost directorul galeriei de arta contemporana, Nicodim. Este absolventaa a Universitaţii Bucuresti, sectia de Istoria Artei, si a unui MBA in cadrul prestigioasei scoli de business ASEBUSS.

Suzana_Vasilescu_ANS AZURA

Andreea Stanculeanu este consultant artistic si manager cultural, fondator al Galeriei de Artaa Contemporanaa Sector 1 din Bucuressti, absolventaa a Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE Bucuresti cu o experienta de peste 20 de ani in afaceri internationale si productie de film. Din 2017, Andreea s-a concentrat in primul rand pe urmarirea pasiunii sale de o viata si a deschis Galeria Sector 1, devenind o voce pe scena artei contemporane din Romania. Printr-o serie de proiecte curatoriale construite in jurul fenomenul artistic reprezentat de comunitatea artistica din Cluj, reprezentarea artiștilor romani istorici post-avangardiști si printr-un program international axat mai ales pe artiștii din ECE, Andreea a devenit parte a unei retele de consultanti pentru colectii est-europene relevante.

Andreea_Stanculeanu_ANS AZURA

Nada Boulos este un art dealer cunoscut și cu experienta din Beirut, Liban. Cu studii iin științe politice la Universitatea Americana din Beirut si la Universitatea Paris II, s-a alaturat Institutului de Arta Sotheby’s din Londra. In urma unui curs intensiv de noua luni a ajuns sa lucreze la o prestigioasa casa de licitatii Drouot din Paris. La intoarcerea in Liban, Nada Boulos si-a fondat propria casa de licitații, bazandu-se pe experienta in arta din Orientul Mijlociu si in activitatea de licitatii. In 1992, a devenit unul dintre pionierii in lansarea de licitatii specializate in arta moderna si contemporana din Orientul Mijlociu. Dupa o pauza in 1998, a revenit pe scena iin martie 2004. Organizeaza licitattii de doua ori pe an, in martie si in octombrie, incepand cu 2011.

Tevž Logar este curator independent, redactor si scriitor care colaboreaza cu diverse galerii si instituții, si specialist in arta est-europeana pentru ANS AZURA. Pentru cea de-a 58-a Bienală de la Venetia din 2019, a lucrat sub Pavilionul Republicii Macedoniei de Nord in calitate de consultant curatorial si sub Pavilionul Republicii Kosovo ca scriitor. In 2018, a redactat o monografie despre opera artistului conceptual croat Goran Trbuljak. A curatoriat sau co- curatoriat o serie de expoziții de grup si personale, inclusiv When in Doubt, Go to a Museum (2021); Trienala, al 54-lea Salon din Zagreb – Without Anesthesia (2019); Ulay: I Other (2017), Jasmina Cibic: „For Our Economy and Culture” sub Pavilionul Sloven în cadrul celei de-a 55-a Bienală de la Veneția (2013); Bas Jan Ader (2012); si a colaborat cu institutii, galerii si edituri, precum: Muzeul de Arta Moderna si Contemporana, Łódź, Polonia; Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Torino, Italia; TBA21, Viena, Austria; Muzeul de Artă Contemporană, Ljubljana, Slovenia; Bienala de Arte Grafice, Ljubljana, Slovenia; Muzeul de Arta Moderna si Contemporana, Rijeka, Croația; Muzeul Ludwig, Budapesta, Ungaria; James Gallery, New York, SUA; VOX, Montreal, Canada; Cooper Gallery, Dundee, Marea Britanie; Universitatea Americană Beirut, Liban; CAC Geneve, Elveția; Colecția Kontakt, Viena, Austria; Galeria Naționala din Kosovo; Galerija Gregor Podnar, Berlin; Editura Mousse, Milano, Italia; Routledge, New York, SUA; si edițiile gurgur, Berlin, Germania. Din 2009 pana in 2014, a fost directorul artistic al Galeriei Škuc din Ljubljana, Slovenia, si lector in Istoria artei secolului XX in cadrul Academiei de Arte Vizuale (AVA) din acelasi oras. A scris scenariul pentru documentarul Project Cancer: Jurnalul lui Ulay din noiembrie pana in noiembrie (2013) si este co-fondatorul Fundației Ulay (2014) din Amsterdam, unde acum este membru al Consiliului consultativ. In 2014, a fost nominalizat pentru Premiul Gerrit Lansing Independent Vision (Independent Curators International) in New York. Locuiește în Rijeka, Croatia.

Weronika Burgess are o experienta de peste zece ani in sectorul afacerilor de arta. Cu o experienta solida in strategia centrata pe client, ea a lucrat indeaproape cu Biroul Președintelui European din cadrul Christie’s timp de peste trei ani, unde a sprijinit nevoile clienților de varf atunci cand isi construiau colecțiile de arta si a contribuit la dezvoltarea afacerii in tarile cheie din Europa de Est. Weronika detine o diploma in drept si un master in arte in cadrul Institutului de Arta Sotheby’s. Weronika este expertul Ans Azura in arta poloneza.

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *