RDW 2023 (1)

5 colecții de fashion pe care le poți admira la Romanian Design Week 2023

Pe 12 mai, începe a 11-a ediție a Romanian Design Week, cel mai mare festival dedicat industriilor creative, un proiect The Institute, prezentat de UniCredit Bank.

RDW 2023

Anul acesta, RDW pregătește una dintre cele mai ample ediții, al cărei epicentru este expoziția din Piața Amzei, RDW Exhibition, un proiect realizat de Primăria Sectorului 1, împreună cu The Institute.

Aici publicul larg se va întâlni cu peste 160 de lucrări, iar moda este nelipsită și de data asta. Iată cum arată doar câteva lucrări pe care le poți admira între 12 și 28 mai, la RDW Exhibition – și, mai ales, care este povestea lor, spusă chiar de către artiștii care le-au realizat.

Alesia Cîdă, „Tot ce ai nevoie este chiar în fața ta”: resurse creative din orice iese în cale

Alesia Cîdă_Tot ce ai nevoie este chiar în fața ta

Colecția Alesiei Cîdă se numește „Tot ce ai nevoie este chiar în fața ta” și a pornit ca o soluție pentru art block-ul experimentat de ea și peste care a reușit să treacă întorcându-se în copilărie și încercând să se regăsească pe sine.

La un moment dat, m-am lovit de un blocaj creativ. Mi-am adus aminte totuși cât de intuitiv cream atunci când eram mică. Așa că m-am întors în copilărie și m-am uitat la cum lucram atunci, fără nicio presiune, doar pentru mine, nu pentru ochii altcuiva. Ce am făcut a fost numai pentru mine, fără să mă gândesc la altcineva. Un exemplu bun a fost felul în care am ales acest așternut de pat cu Pikachu, pe care l-am găsit într-un second-hand – l-am luat și am făcut pantaloni din el, doar pentru că desenul animat Pokemon a fost o parte importantă din viața mea”, povestește Alesia.

Alesia Cîdă_Tot ce ai nevoie este chiar în fața ta (1)

Alesia este studentă în an terminal la London College of Fashion. Practica ei creativă se bazează dintotdeauna pe ceea ce numește „resourcefulness”: „Folosesc orice îmi iese în cale: de la materiale găsite în magazine second-hand până la resturi de materiale de la colegi sau chiar haine uzate, alte obiecte sau ambalaje de care ceilalți nu mai au nevoie. Colecția mea de final de an va spune o poveste nu doar prin concept, dar și prin contribuția <<donatorilor>>. Ei își vor aduce propriul aport creativ în colecție, prin obiectele neconvenționale care se vor regăsi în detaliile hainelor”, a subliniat Alesia.

Mai multe detalii despre lucrarea expusă anul acesta la Romanian Design Week – aici.

Alina Gurguță, „Romanian Dress”: universalitate în portul popular românesc

Alina Gurguță_ROMANIAN DRESS

Alina Gurguță este un artist vizual, căruia îi place să exploreze moda ca artă și mai puțin ca industrie. Absolventă a Facultății de Arte Decorative și Design din cadrul Universității Naționale de Arte București, Alina creează sub brandul GURGUTZA și a participat deja la mai multe evenimente naționale și internaționale de modă. De asemenea, a creat și costume pentru teatre importante din București și Sibiu.

Colecția „Romanian Dress”, prezentată în cadrul RDW anul acesta, a luat naștere datorită invitației celor de la „Thai Silk Fashion Week” de a participa la un eveniment dedicat mătăsii thailandeze. „Provocarea a fost să realizez o colecție de modă din mătase thailandeză, având ca inspirație portul tradițional românesc. Am dezvoltat colecția pornind de la simbolul rombului, întâlnit frecvent în folclorul nostru, dar și al altor popoare, subliniind astfel universalitatea acestui element care ne leagă”, explică mai multe Alina.

Alina Gurguță_ROMANIAN DRESS (1)

Detalii despre proiectul ei, aici.

Bogdan Boruz, „Amor Brutal”: combinația dintre punk și tango

Bogdan Boruz_Amor Brutal

Bogdan Boruz este absolvent al Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca. „Am pornit pe acest drum al modei din pasiunea pentru frumos și artă. Este un proces foarte interesant pentru mine, pentru că mă provoacă mereu și, pe lângă lucrurile noi pe care le învăț, mă descopăr de fapt pe mine”, povestește Bogdan.

În prezent, Bogdan se concentrează pe partea de syling, o ramură a fashion-ului despre care simte că se mulează cel mai bine pe viziunea lui artistică.

În cadrul Romanian Design Week, veți putea admira colecția lui pe nume „Amor Brutal”, ce cuprinde 3 ansambluri vestimentare. „Conceptul colecției este studierea și interpretarea subculturii punk, prin asocierea inedită cu elemente specifice tango-ului argentinian. Cea mai mare provocare a fost să găsesc o soluție prin care se pot îmbina cele două lumi – total opuse. Partea preferată pentru mine a fost că am reușit să creez noi texturi și materialități: dintr-un material foarte simplu, am creat ceva nou și de efect”, a explicat Bogdan.

Bogdan Boruz_Amor Brutal (1)

Colecția lui Bogdan poate fi descoperită și aici.

CraXittude, „Limit.less”: ieșirea din tipare

CraXittude_Limitless (1)

CraXittude este brandul Georgianei Stegaru, creat în 2007, din dorința de a-și descoperi o altă latură decât cea matematică și rațională. „Întotdeauna mi-au plăcut proiectele <<do-it-yourself>> și am zis de ce să nu-mi creez și propriile haine sau accesorii?”, își amintește Georgiana.

CraXittude este astăzi deopotrivă un spațiu de explorare și manifestare a creativității materializate în piese vestimentare, de experimentare cu tehnici artizanale, într-un mod wabi-sabi, cât și un proiect de conștientizare și generare de noi perspective asupra unor teme precum: vulnerabilitatea, imperfecțiunile, normele societății în care trăim, relația cu natura și ecologia.

Colecția Limit.less încearcă să depășească tendința aproape psihologică de prêt-à-porter și oferă ținute necaracteristice. „<<Limit.less>>, ca și celelalte colecții ale mele, este inspirată de trăirile personale, de dorința de transformare și autodepășire continuă. De multe ori, suntem prinși în niște tipare reflectate din exterior și avem nevoie să ne reamintim că ele nu ne reprezintă și că ar trebui să ne urmăm propriile instincte, pentru a ne atinge potențialul”, a povestit Georgiana.

CraXittude_Limitless

Toată colecția poate fi admirată și aici.

Sandra Chira, „Dear Spacegirl RTW 2023”: întoarcerea în copilărie

SANDRA CHIRA_Dear Spacegilr, RTW2023 (1)

Sandra Chira este designer vestimentar și lector universitar la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara.

Sub brandul cu același nume, produce maximum o colecție vestimentară amplă pe an, într-un ritm slow fashion în ale cărui principii crede foarte tare. Alături de activitatea de creație vestimentară, Sandra are proiecte de artă textilă, design de suprafață sau imprimeu textil, pe care adesea le încorporează în colecțiile sale.

Proiectul „Dear Spacegirl RTW 2023” are rol de autoportret și este o reîntoarcere în copilărie, o încercare de a transpune în haine trăsăturile identitare de bază, care au rămas constante: spiritul ludic, relația strânsă cu natura și pasiunea pentru sport. „Proiectul meu este ca o scrisoare către sine a oricărei persoane care se regăsește în conceptul acesteia, fiind o colecție <<genderless>>, de primăvară-vară. Înglobează subtil în elemente de croi – detalii tehnice specifice costumului de schi retro, într-o viziune subiectivă asupra feminității contemporane. Outfiturile conțin multiple layere, având linii de croi minimaliste și materiale contrastante: țesături transparente imprimate, țesături naturale – bumbac, denim și in, tricot și tricotaj realizat manual. Imprimeurile digitale specifice brandului includ în această colecție imagini grafice ce folosesc simbolul pungii de plastic, al caietului cu pătrățele și al ultimei brândușe culese la final de primăvară”, a povestit Sandra.

SANDRA CHIRA_Dear Spacegilr, RTW2023

Colecția ei poate fi văzută aici.

***

Multe alte colecții și lucrări de fashion și nu numai – poți vedea la Romanian Design Week, în Piața Amzei, între 12 și 28 mai. Aici este programul complet al festivalului.

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *