10 pentru antreprenoriat: Mirela Bucovicean & Ana Morodan & IQOS

10 pentru antreprenoriat

Una dintre constantele in viata antreprenorului este sa invete in mod continuu. Din “carti”, dar mai ales din experienta celorlalti. Este o dovada de ancorare in realitate, de respiro necesar pentru a putea sa analizam unde suntem si ce vrem sa facem mai departe, de respect pentru ceea ce facem, dar si pentru ce fac ceilalti. Suntem o forta impreuna. Asa s-a nascut ideea unei discutii libere despre stil de antreprenor, o initiativa IQOS, o invitatie pentru mine si Ana Morodan de a face un set de 10 reguli ale antreprenoriatului, fiecare prin proprie experienta. Am trecut mai jos cateva dintre regulile pe care le-am mentionat in live-ul pe care l-am facut la IQOS Store in Afi Cotroceni, un spatiu dedicat inovatiei, viziunii si designului, dar si restul regulilor proprii, cat sa avem un set de 10.

10 pentru antreprenoriat: Mirela Bucovicean & Ana Morodan, IQOS

Va invit sa le cititi, sa-mi spuneti ce parere aveti despre ele, ce alte reguli ati adauga. Aveti aici si link-ul de la live, daca vreti sa vedeti dialogul nostru.

1. Ai curaj, stii ca poti!

Primul element necesar unui antreprenor este curajul. Fiecare inceput are un pic de inconstienta. Adaug aici viziune si determinare. Cand mi-a venit ideea cu Molecule F, am stat destul de mult pe ganduri… daca sa o fac, am intrebat in stanga si in dreapta ce parere aveau ceilalti, am studiat daca mai este ceva similar pe piata, cu cine as putea sa fac business-ul asta si tot asa. Recunosc ca am amanat momentul deciziei pana cand mi-am asumat ca acest proiect poate fi un success, un etalon cel putin in Romania, sau un esec total.

2. Fa ce-ti place

Atentie, nu-ti va fi usor sa fii antreprenor. Este un stil de viata 24 din 24, care presupune dedicare totala, cu tot sufletul, determinare si vointa de a trece peste greutati. Asa ca mai bine alege ceva care iti place. Pune pasiune in ceea ce faci, este ca atunci cand scrii din suflet. Se vede diferenta. N-am auzit de business-uri care sa aiba success si pe care managerii lor sa le fi tratat cu detasare. Daca ne imaginam un business ca fiind un corp, pasiunea este sufletul corpului. Fara suflet, nu prea merge.

3. Fa un business plan

Fa un business plan clar, cu investitii, cheltuieli, timeline, adica cand incepi, cand termin un task, cu obiective de atins si urmarit. Nu uita sa-ti adaugi salariu, sunt aproape sigura ca nu te-ai gandit la asta inainte. Si mai e ceva: e bine sa stim cand sa ne oprim. Avem tendinta de a ne afunda in micro management, in felul acesta consuman mult timp, nepermitandu-ne sa ne dezvoltam.

4. Diferentiatorul, aceasta mantra sfanta

Intreaba-te daca ideea ta aduce ceva nou pe piata. Cred ca astazi, acum, este momentul unor businessuri curajoase, diferite, este un moment de schimbare de paradigma a consumului. Americanii zic “be disruptive”, adica rupe monotonia, obisnuinta, fa ceva iesit din comun. Unul dintre lucrurile cele mai importante in pozitionarea brandului pe care-l construiesti este diferentiatorul. Cu ce este mai bun produsul tau, serviciul pe care il oferi? De ce sa te aleg pe tine si nu pe competitor? Insist pe acest subiect pentru ca eu cred ca este o #moleculadesucces care te poate duce de la banal la exceptional.

5. Ce vinzi si mai ales, cui vinzi?

Cunoaste-ti consumatorul si aminteste-ti mereu ca ai facut acest business pentru ca el sa cumpere, nu tu. Intelege-i stilul de viata, necesitatile si anticipeaza ce si-ar dori in plus. Nu uita ca trendul in piata mondiala este sa primeze o experienta exceptionala in fata calitatii produsului.

6. Make Money

Finante: tineti mereu un ochi pe finante. Vedeti daca sunteti acolo unde v-ati dorit sa fiti, incercati sa nu confundati prea des buzunarul personal cu cel al business-ului, nu cheltuiti mai mult decat aveti si nu investiti mai mult decat va puteti permite. Sigur, am auzit si de initiative in care vizionarul antreprenor si-a pus toti banii in joc, a riscat totul pe o carte si a castigat. Dar acestea sunt destul de putine.

7. Invata continuu si actioneaza constant. Nu lenevi. 

Antreprenorii invata mereu. De cele mai multe ori dezvoltam business-uri cu care am avut legatura in trecut, industrii in care am lucrat, industrii apreciate prin transfer de efect de stiinta de la parintii sau prietenii nostri. Asa ca invata de la cei mai buni. Fura meserie! Studiaza business-uri similare de peste tot de pe glob si vezi ce ti se potriveste. Invata din greselile altora si aplica ce crezi ca ar merge, din succesul altora. Dar cel mai repede te va aduce in pool position inovatia. Vino cu ceva nou, fii mereu cu un pas inaintea celorlalti.

8. Network – We live in one – don’t ignore it

Build a network, build a reputation, invata sa te promovezi singur. Nu uita ca esti prima si cea mai importanta interfata a business-ului tau. Un lucru pe care antreprenorii in general nu il iau in considerare de la bun inceput, este comunicarea. Fii prezent oriunde esti relevant, nu peste tot, fara discernamant. Vorbeste mereu despre ce faci, dar pe scurt si adaptat audientei. Nu vrei sa plictisesti. Business-ul tau poate fi oricat de bun, dar fara comunicare are un blocaj de crestere.

9. Construieste-ti echipa de top

Business-ul tau este egal proportional cu cat de bine pregatita iti este echipa. De unul singur nu vei putea realiza nimic. Asa ca alege-ti oameni mai “destepti” decat tine pentru fiecare department in parte si lasa-i sa-si faca treaba. Tine minte ca TU esti liderul si ca energia si ritmul de lucru al echipei tale este dat de ritmul tau. Fii un exempu bun atat pentru cei din echipa cat si pentru ceilalti.

10. Adapteaza-te

Sigur, urmarim un drum, un obiectiv, dar este important sa fim mereu atenti si sensibili la schimbarile pietei pentru a-i da ce ne cere. Nu-ti fie frica sa schimbi regula jocului.

Poate cel bun bun exemplu despre schimbarea regulilor si adaptare la the new era este exact ce au facut cei de la IQOS: in urma modificarii comportamentului de consum si al trendurilor, au avut curajul sa aduca un produs nou pe piata, inovator, care peste ani va ramane in istorie ca punct concret de schimbare a paradigmei. Pentru ca traim in prezent sub bagheta viitorului, cea mai buna maniera de a fi memorabil este sa fi primul care aduci noutate in stilul de viata. Si pentru ca vorbim de lifestyle, as vrea sa adaug ca diferenta de achizitie a unui produs, indiferent care este el, o face experienta, adica acel plus de valoare pe care o aduci la nivel emotional in legatura dintre consumator si produs.

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *