cover

10 lucruri pe care nu le stiai despre geanta clutch!

Clutch-ul este cu siguranta un accesoriu care nu trebuie sa lipseasca din garderoba unei femei. Ani la rand a fost elementul cheie in cadrul prezentarilor de moda ale marilor branduri de fashion din lume.

Iata 10 lucruri pe care cu siguranta nu le stiai despre evolutia clutch-ului!

1. Micile genti si portofele dateaza inca din Antichitate, fiind articole practice utilizate zi de zi atat de barbati cat si de femei. Erau necesare pentru transportul banilor si al altor obiecte personale, hainele neavand inca buzunare. Exista foarte putine “genti de mana” istorice pastrate in muzee, deoarece in mare parte erau realizate din materiale perisabile. Cea mai veche “geanta de mana” este originara din orasul Mosul – nordul Irakului, are peste 700 de ani, este realizata din aur si argint si este incrustata cu scene din viata reala.

2. Gentile si portmoneele au fost realizate initial intr-o varietate de modele pentru a servi mai multor scopuri, unele aveau cleme, altele snururi. Cu exceptia unor genti rare de umar, toate erau purtate ca atasament la centura sau brau. Introducerea buzunarelor spre sfarsitul secolului al XVI-lea a transformat geanta intr-un accesoriu exclusiv feminin.

1 2

3. La inceputul secolului al XVI-lea, femeile isi purtau de multe ori portofelele pe o chatelaina – un carlig cu lanturi, la care puteau fi atasate mici ustensile cum ar fi cheile, foarfecele si uneltele de cusut. Chatelainele erau adesea fabricate din metale pretioase, fiind considerate si bijuterii.

4. In secolele XVII si XVIII si in cea mai mare parte a secolului al XIX-lea, imbracamintea pentru femei era atat de voluminoasa incat unul sau doua “buzunare” puteau fi usor ascunse. Astfel de buzunare erau de obicei purtate in perechi: cate unul in dreptul fiecarui sold – de aici si buzunarele pentru coapse. Au ramas „en vogue” pentru cea mai mare parte a secolului al XIX-lea.

3 4

5. Clasicismul a avut un impact profund asupra modei femeilor: rochiile au devenit drepte si talia s-a modificat. Sub aceste rochii delicate nu era loc pentru „buzunarele perechi” atasate pe coapse. Continutul lor s-a mutat in reticula, prima geanta adevarata, purtata pe un cordon sau lant si fiind realizate manual din toate tipurile de tesaturi. Astfel de genti au fost la moda pana in primele decenii ale secolului al XIX-lea.

6. In timpul secolului al XIX-lea, odata cu Revolutia Industriala, au fost inventate multe metode si tehnici noi de fabricatie. Au aparut foarte multe materiale, fapt care evident a dus la fabricarea unor noi modele de genti. Au fost create genti mari de calatorie pentru cei care se deplasau cu vaporul sau cu trenul, genti de mana pentru calatoriile mai scurte cu trenul si genti de transport pentru cumparaturi sau vizite.

5 6

7. In secolul XX, miscarile din lumea artei si a modei aduc cu ele o modificare si mai rapida a gentilor. Cu toate acestea, emanciparea femeilor a fost factorul cel mai influent in evolutia gentii de mana. Din ce in ce mai multe femei erau angajate si, pe masura ce deveneau mai active, gentile lor de mana trebuiau sa satisfaca o varietate tot mai mare de nevoi practice. Acest lucru a dus la aparitia diferitelor genti pentru scopuri specifice, cum ar fi geanta din piele pentru a merge la birou, genti practice din piele si plastic in timpul zilei, genti elegante si minaudières sau clutch-uri metalice pentru seara.

8. Clutch-ul a fost intitulat initial “geanta cu degete”. In 1930 Hermes a fost principalul designer al “gentilor cu degete”.

7 8

9. In secolul XX, designerii cunoscuti in intreaga lume pentru articolele de imbracaminte exclusiviste, precum Louis Vuitton, Gucci si Prada, incep sa creeze colectii de genti de mana. Pentru designeri de moda, precum Chanel, Dior, Yves Saint Laurent, Versace, Donna Karan si Dolce & Gabbana, geanta a devenit un accesoriu important. Spre deosebire de secolele trecute, in care design-ul putea sa ramana neschimbat mai multe decenii, geanta a devenit acum un accesoriu de moda, schimbandu-se cu fiecare sezon.

10. In Romania, povestea primelor clutch-uri din matase naturala a inceput in luna noiembrie a anului 2016, odata cu lansarea primei colectii de clutch-uri SILKDOM. Colectia de clutch-uri transmite valorile brandului: senzualitate, indrazneala, curajul unui obiect statement, egoismul de a purta un obiect numai al tau.

9 10

Clutch-urile SILKDOM sunt accesorii foarte vizibile, cu imprimeuri curajoase, care spun povesti si transmit emotii. Creatii complexe, clutch-urile compun impreuna cu matasea, dantela, perlele, cristalele sau penele folosite, un obiect care la sfarsit devine unic. Matasea folosita provine din Franta, Japonia, Italia, China, India sau Romania. Clutch-urile SILKDOM sunt purtate de obicei la tinute de seara, insa din ce in ce mai multe femei aleg sa le poarte cu jeans, camasi largi barbatesti, fuste de piele, etc. Toate piesele din colectia de clutch-uri SILKDOM sunt realizate manual, integral din matase naturala la exterior si catifea de matase naturala la interior. Sub brandul SILKDOM sunt realizate si bijuterii din matase si esarfe.

Mirela Bucovicean

Produsele SILKDOM sunt disponibile incepand cu luna aprilie in Molecule F Concept Store, Etaj 1, Promenada Mall

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *