The Use of Landscape

24.06 – 07.08.2021

Galeria Posibila

Expozitia studentilor participanti la workshopul sustinut de Michael Höpfner si coordonat de Iosif Kiraly in 2020

Artisti:

Amy Casilda Bartoli

Dominik Buda

Catalina Cosma

Vlad Dinu

Flora Franke

Elena Kristofor

Denise Lobont

Diana Paun

Patric Pavel

Nora Severios

Anul trecut, in 2020, am inceput proiectul de cercetare “Utilizarea peisajului/The Use of Landscape” ce cuprindea intalniri cu artisti si teoreticieni preocupati de felul in care peisajul apare n munca lor si nu numai. Atunci am propus si un workshop pentru studenti – sesiuni de discutii si ghidaj – sustinut de artistul Michael Höpfner, profesor la Akademie der bildenden Künste Wien si coordonat de artistul Iosif Kiraly, profesor la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti. Workshopul, initial planuit ca o intalnire in natura, s-a extins pe durata unui an, exclusiv online, cu discutii regulate intre profesori si cei 10 studenti de la universitatile amintite. In martie 2021, lucrarile rezultate in urma atelierului au fost expuse in Viena, in galeria academiei, iar acum, in iunie, acestea ajung in Bucuresti unde vor fi prezentate la Galeria Posibila.

Proiectele studentilor reflecta diversitatea de abordari si intelegeri ale peisajului, in asa fel incat fiecare ajunge, fizic si mental, la o apropiere de si analiza a peisajului. In cadrul acestor intalniri, Michael Höpfner a facut o incursiune in evolutia utilizarii peisajului de la Revolutia Industriala incoace, oferind studentilor o intelegere in istoria imaginii, dar si in istoria culturala a subiectului.

Expozitia se deschide cu instalatia Norei Severios, “150 million kilometers away/150 milioane km departare” – o serie de recipiente de sticla in care expune cromatica extrasa din pigmenti folositi la vopsirea fibrei de urzica rezultata prin actiunea si caldura soarelui (cu referinta in titlu, la distanta Pamantului fata de Soare). Prin legatura imediata a luminii/soarelui/caldurii, in apropierea acestor borcane cu lichid semi-transparent stau doua fotografii ale lui Denise Lobont, “Femei pe plaja din Eforie Sud”. 

A doua camera se deschide cu video-ul lui Patric Pavel si al lui Vlad Dinu, “unseen”, un colaj de priviri din unghiuri surprinzatoare asupra padurilor, discutand despre defrisarile facute, in special, de companiile austriece in Romania. Alaturi, lucrarea Elenei Kristofor, “Entwurf eines Waldes in der Steppe/Schita unei paduri in stepa”, arata o relatie atipica cu padurea, artificiala pe alocuri (dungi cu culori primare printre crengi naturale), din perspectiva unei persoane a carei intalnire cu padurea se face tarziu, straina in relatie cu stepa copilariei. Comentariul asupra artificialului si limitei perceptiei se extinde cu cele doua lucrari expuse de Dominik Buda, “Finding” si “Parabelflug”, ce vorbesc despre momentul surprins in fotografie, interventia umana, controlata, in contrast cu lentoarea naturii.

Revenind la proiectul lui Patric si al lui Vlad, acesta intra in dialog cu trunchiurile de arbori adusi in spatiul galeriei de Diana Paun. Diana ataseaza imagini din satelit capturate pe Google Maps ale padurilor defrisate, expuse ca forme serigrafiate pe busteni, in relatie cu sunetul puternic ce vine din interiorul lor. 

Ultima incapere deschide un discurs al experientei personale. Flora Franke foloseste reflexia apei ca metafora pentru auto-reflectie, pe care o transpune apoi in cianotipie si colaj, extragand elemente figurative in forma abstracta a ochiului de apa. In partea opusa, proiectul lui Amy Casilda Bartoli e o intoarcere la locurile natale, in Malta, unde redescopera legatura dintre peisajul specific zonei, religie si imaginea proprie filtrata digital. Tot din intoarcere si auto-reflectie se construieste si proiectul Catalinei Cosma, “Impromptu forest – a study of artificial nature”, cu o privire documentar antropologica asupra unei foste ferme din jurul anului 1920 de la marginea Bucurestiului (cartierul Andronache) si modul in care natura acapareaza locul parasit, dar integrat de comunitate.

Workshopul a fost realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National (2020) si in parteneriat cu Universitatea Natională de Arte Bucuresti si cu Akademie der bildenden Künste Wien. Expozitia este sustinuta de cele doua universitati si de Forumul Cultural Austriac, Bucuresti.

Acest eveniment face parte din proiectul “Utilizarea peisajului/The Use of Landscape” desfăsurat de Galeria Posibila 2020-2021, ce se va finaliza printr-o publicatie. Proiectul de cercetare deschide interpretari asupra utilizarii peisajului dezbatute intr-un cadru interdisciplinar intr-o serie de sesiuni de discutii desfasurate pe perioada unui an, ce fac corpul teoretic al acestui demers. Actiunea de a utiliza presupune intrebuintare si folosire, deci o activitate care se supune subiectului, dar presupune si o minima cunoastere a felului in care se intrebuinteaza. Ne indreptam spre peisaj pentru ca stim ca putem gasi ceva acolo, ca teritoriul acesta contine sau poate dezvolta cunoastere (estetica, practica ori teoretica). Care sunt, asadar, procedeele prin care ne putem apropia de subiect? Ce unelte are fotografia in particular, ori arta, in general, de a utiliza peisajul? Ce ofer studiul artei contemporane in privinta studiului peisajului? Cum poate arta sa ne invete despre peisaj?

Galeria Posibila

str. Popa Petre, nr. 6

Program

24.06, ora 17.00

vernisaj cu prezenta artistilor 

25.06 – 07.08.2021

Miercuri – Sambata 

17.00 – 21.00

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *